Evropa

Španski ministar: Do nestašice povrća u Britaniji doveli problemi izazvani Bregzitom

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

14:50

Španski ministar: Do nestašice povrća u Britaniji doveli problemi izazvani Bregzitom
Španski ministar: Do nestašice povrća u Britaniji doveli problemi izazvani Bregzitom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas danas je izjavio da su britansko loše planiranje, problemi izazvani Bregzitom, kao i hladno vreme glavni razlozi za nestašicu povrća u Britaniji.

Britanski lanci supermarketa, uključujući Tesko, uveli su ograničenja na kupovinu paradajza, krastavaca i paprike nakon što su zalihe u sektoru supermarketa pogođene lošijim žetvama u južnoj Evropi i severnoj Africi, prenosi Rojters.

''Postoji problem programiranja otkupa, što je veoma važno, ali je onda došlo do smanjenja proizvodnje što je bilo posledica niskih temperatura“, naveo je Planas.

On je rekao da su pogođeni ne samo usevi koji se uzgajaju u staklenicima, već i usevi na otvorenom, kao što su artičoke ili brokoli, i dodao da nestašice pokazuju ranjivost snabdevanja hranom u Britaniji i probleme sa radnom snagom u privatnom sektoru, koji su nastali kao rezultat Bregzita.

Kako navodi agencija, kriza u snabdevanju povrćem je pogoršana zbog manje proizvodnje u staklenicima tokom zime u Britaniji i Holandiji, uzrokovane visokim troškovima energije, i dodaje da je Španija jedan od vodećih britanskih snabdevača voćem i povrćem.

Španski minitar je ocenio da nestašice pokazuju ranjivost snabdevanja hranom u Britaniji i probleme sa radnom snagom u privatnom sektoru, koji su nastali kao rezultat Bregzita.

''Bregzit nije bio sjajan dogovor, ali to je na njima da prosude'', rekao je on.

Udruženje izvoznika svežih proizvoda FEPEKS saopštilo je prošle sedmice da se proizvodnja povrća i voća u Španiji oporavlja nakon što je pogođena lošim vremenskim uslovima, kao i da bi zalihe namenjene izvozu trebalo uskoro da se poboljšaju.

Planas je rekao da pored toga što je tržištima poput Francuske ili Nemačke verovatno dat prioritet što se tiče izvoza, nestašice u Britaniji su ''apsolutno prolazna situacija''.

''Želimo da zadržimo naše kupce, a oni takođe žele španske proizvode za koje znaju da su visokog kvaliteta'', zaključio je Planas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa