Evropa

Sunak i Fon der Lajen postigli sporazum o Severnoirskom protokolu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

16:58

Sunak i Fon der Lajen postigli sporazum o Severnoirskom protokolu
Tanjug/AP/Dan Kitwood - Copyright Tanjug/AP/Dan Kitwood

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija i EU postigli su danas sporazum o Severnoirskom protokolu, saopštili su danas izvori iz britanske vlade i to nakon sastnka premijera Velike Britanije Rišija Sunaka i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, piše Euronews.

Severnoirski protokol je glavni predmet sporenja između Londona i Brisela, tri godine nakon Bregzita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vindzoru Sunak je rekao da su se dve strane saglasile da ublaže trgovinska pravila za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

"Drago mi je što mogu da vas izvestim da smo napravili proboj u pregovorima i da smo doneli ključnu odluku. Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima", rekao je Sunak i dodao da je dogovoreno da se izmeni prvobitni dogovor za Severnu Irsku, poznat kao Severnoirski protokol, a da se ustanovi novi tzv. Vindzorski okvir.

"Velika Britanija i Evropska unija su možda imale razlike u prošlosti, ali mi smo saveznici, trgovski partneri i prijatelji, nešto što smo jasno videli u protekloj godini kada smo se udružili da podržimo Ukrajinu", rekao je Sunak.

To je ponovila i Fon der Lajenova i objasnila da će novi okvir omogućiti dvema stranama "da započnu novo poglavlje u međusobnim odnosima i primene dugotrajna rešenja" za koja su, kako je rekla, "obe strane uverene da će biti od koristi za sve ljude i preduzeća u Severnoj Irskoj".

Euronews navodi da je sastanak dvoje zvaničnika bio drugi po redu i to za manje od dve nedelje - prvi je održan na marginama Minhenske bezbedonosne konferencije. Sunak je u međuvremenu otputovao u Severnu Irsku kako bi prikupio podršku za sporazum.

Iz Dauning strita su ovaj sastanak ranije okarakterisali kao "završni razgovor" između Fon der Lajen i Sunaka, kako bi se rešile dugotrajne nesuglasice.

Nakon sastanka sa čelnicom EK, najteži deo za Sunaka tek sledi - on mora da pred britanskim parlamentom iznese ovaj predlog, kako bi ga prihvatili i poslanici. Pritom, posebno će morati da se potrudi da ubedi redove svoje Konzervativne stranke, koji će verovatno slediti "presudu" Severnoirske demokratske unionističke partije (DUP).

Biće to, kako piše list "Politiko", presudni momenat u Sunakovoj dosadašnjoj premijerskoj karijeri, koja traje tek od oktobra, kada je preuzeo Konzervativnu partiju. Ukoliko britanski parlament prihvati predlog, to će označiti kraj sage o Bregzitu, i verovatno najaviti eru u kojoj će EU i Velika Britanija bliže sarađivati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa