Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva: Nećemo prvi izvesti atomske probe, ali smo spremni na najgore, G20 bez saglasnosti o ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

07:33

RAT U UKRAJINI Moskva: Nećemo prvi izvesti atomske probe, ali smo spremni na najgore, G20 bez saglasnosti o ratu
RAT U UKRAJINI Moskva: Nećemo prvi izvesti atomske probe, ali smo spremni na najgore, G20 bez saglasnosti o ratu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 371. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske trupe stežu obuč oko Bahmuta.Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u redovnom video-obraćanju da je intenzitet borbi između ukrajinskih i ruskih snaga nastavlja da raste. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je vojska sprečila pokušaj masovnog napada dronovima na Krim. Kako dodaju, u ovom napadu nije bilo žrtava niti je načinjena šteta.

Ključne stvari:

  • Rusija tvrdi da su Ukrajinski izvršili teroristički napad u Brjanskoj oblasti, Kijev da je u pitanju ruska provokacija
  • Članice G20, izuzev Rusije i Kine, osudile rat u Ukrajini
  • Rjabkov: Rusija neće prva testirati nuklearno oružje
  • Istražitelji tvrde da su otkrili mrežu od 20 ruskih mučilišta u Hersonu
  • Šolc: Berlin je obučio više od 3.000 ukrajinskih vojnika 
  • Prigožin: U Vagneru ne postoji nijedan Srbin
  • Američki tužilac: Prigožin je ratni zločinac
  • Dve osobe poginule u granatiranju Zaporožja
  • Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada
  • Rjabkov: Dok SAD ne promene politiku u Ukrajini, nema razgovora o novom START-u
  • Rusija: Sprečen napad na Krim, moguća provokacija kod Pridnjestrovlja
  • Savetnik Zelenskog: Možda ćemo se strateški povući iz Bahmuta

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.20 Pentagon: SAD ne pruža Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije

Sjedinjene Ametičke Države ne daju Ukrajini obaveštajne podatke za mete unutar Rusije, saopštio je danas Pentagon. Ruske optužbe tim povodom su iz sedišta američkog ministarstva odbrane okrakterisane kao apsurdne, preneo je Rojters.

"Nemam nikakve informacije u vezi sa tim da li su Ukrajinci izveli ovu vrstu operacija ili ne, a da ih imam uputio bih vas na njih", rekao je novinarima portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder.

20.32 Rjabkov: Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava

Rusija će, uprkos pritiscima Zapada, učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava i pridržavaće se principa saradnje u tom savetu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi RIA novosti.

"Uprkos neviđenom pritisku na Rusiju, nameravamo da učestvujemo na predstojećim izborima za savet, koji će biti održani na jesen tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. U svim okolnostima, Rusija će dosledno podržavati principe saradnje i uspostavljanje konstruktivnog i uzajamnog poštovanja dijaloga u Savetu u interesu pronalaženja optimalnog rešenja za goruće probleme ljudskih prava", rekao je Rjabkov tokom 52. sednice UN za ljudska prava.

18.31 Blinken: Rekao sam Lavrovu da ćemo podržati Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao.

"Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Predsednik Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, 'Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost'", rekao je Blinken, prenosi AP.

17.08 Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se zataškaju eksplozije na Severnom toku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će Rusija nastaviti da insistira na istrazi o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, i "neće dozvoliti da se stvar zataška, kako Zapad pokušava". Lavrov je naglasio da je Kina, zajedno sa Rusijom, tražila na sastanku G20 da se uključi paragraf o Severnom toku u završnoj deklaraciji, preneo je TASS.

"Što se tiče Severnog toka 1 i 2, Kina je, zajedno sa nama, govorila o ubacivanju važnog paragrafa u deklaraciji, što se, kako znate, nije desilo. Suštinski, Kina i Rusija su pokušavale da urade to. Većina učesnika G20 je izrazila razumevanje i spremnost da se slože da se takva odredba uključi u deklaraciju. Međutim, sećate se kako je Zapad reagovao na otkrića koje je objavio Simor Herš? Bili su nervozni i odmah su nakon publikacije govorili da su to 'besmislice' i da 'uopšte neće ni da pričaju o tome", rekao je Lavrov.

16.57 Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu danas mogli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja zbog oštrih nesuglasica oko ukrajinskog konflikta, uprkos pokušajima domaćina Indije da se postigne konsenzus, preneo je Tanjug pozivajući se na indijske medije.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar rekao je na konferenciji za novinare da je bilo nesuglasica zbog ukrajinskog konflikta. Detaljnije u posebnoj vesti.

16.30 Guverner: Još jedan civil poginuo u napadu Ukrajinaca u Brjansku

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da je još jedan civil poginuo u napadu diverzanata koji su u Rusiju ušli iz Ukrajine. U ranijem saopštenju Federalna služba bezbednosti (FSB), bilo je samo navedeno da je jedan lokalni stanovnik ubijen "tokom napada ukrajinskih nacionalista" i da je 11-godišnje dete zadobilo prostrelnu ranu.

Guverner Bogomaz je na svom Telegram kanalu objavio da je u napadu ubijen još jedan muškarac, prenose RIA Novosti.

14.17 Zelenski: Teroristi su ubili ljude na spavanju

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je na mrežama saopštio da su teroristi napali stambenu zgradu u Zaporožju i ubile ljude na spavanju. Najmanje tri osobe su poginule, a više ih je ranjeno u raketnom napadu na grad u ranim jutarnjim satima.

 

13.55 Članice G20, izuzev Rusije i Kine, osudile rat u Ukrajini

Većina članica G20 snažno je osudila rat u Ukrajni, a jedino se sa time nisu složile Rusija i Kina, saoštila je danas predsedavajuća Indija, posle sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Nju Delhiju. Indijski završni dokument uglavnom se drži rečnika sličnog onom od prošle nedelje, izdatog posle sastanka finansijskih lidera G20, preneo je Rojters. I tokom tog sastanka u Bangaloru prošle nedelje, Rusija i Kina se nisu složile da se u završnom saopštenju osudi rat, navodi britanska novinska agencija.

13.37 Putin: Ukrajinski napad u Brjansku je teroristički akt

Napad ukrajinskih diverzanata u pograničnoj Brjanskoj oblasti je teroristički akt, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Danas su izvršili još jedan teroristički akt, još jedan zločin, ušli su u granično područje i otvorili vatru na civile. Videli su da je to civilni auto, videli su da tamo sede civili i deca, otvorili su vatru na njih", rekao je Putin u razgovoru sa učesnicima pilot obrazovnog programa „Mentorska škola“, prenosi Tass.

Ruski zvaničnici saopštili su ranije danas da su "ukrajinski saboteri" ušli iz Ukrajine u Brjansku oblast, gde su ubili jednog civila, ranili jedno dete i za taoce uzeli šest osoba.
Kremlj je saopštio da se preduzimaju mere za uništavanje "ukrajinskih terorista" koji su organizovali prekogranični napad. Federalna služba bezbednosti (FSB) saopšila je da je u Brjansku počela operacija protiv "naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su narušili državnu granicu".

13.36 Ukrajinci objavili novu procenu ruskih gubitaka - ubijeno više od 150.000 Rusa

MInistarstvo odbrane Ukrajine u novoj procenui ruskih gubitaka tvrdi da je dosad ubijeno okoviše od 150.00 ruskih vojnika. U istoj proceni navode da je uništeno više od 3.300 tenkova i 300 aviona.

 

13.36 Rjabkov: Rusija neće prva testirati nuklearno oružje, ali je spremna na najgore

Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da Rusija, koja je suspendovala učešće u sporazumu Novi START o kontroli nuklearnog oružja, neće prva izvesti atomske probe. Rjabkov je u Ženevi rekao da Moskva neće testirati nuklearno oružje ukoliko se i Vašington bude suzdržavao na tom planu, ali da je Rusija spremna "na najgore", preneo je Rojters. On je optužio SAD da Ukrajini daju obaveštajne podatake o lokaciji strateških mesta unutar Rusije, kako bi mogli da ih napadaju dronovima.

13.20 Šolc upozorio Kinu: Ne šaljite oružje Rusiji

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Kinu da ne šalje oružje Rusiji. "Moja poruka Pekingu je jasna: iskoristite svoj uticaj u Moskvi da zahtevate povlačenje ruskih trupa. I, takođe, nemojte davati oružje ruskom agresoru", upozorio je Šolc.

13.05 Blinken: Istražitelji UN da nastave da dokumentuju ruske zločine

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, optužio je danas Rusiju za represiju protiv domaćih kritičara vlasti i pozvao istražitelje koje su imenovale Ujedinjene nacije da nastave da dokumentuju navodne zloupotrebe Rusije u ratu u Ukrajini. Blinken je, u govoru na sednici Saveta UN za ljudska prava, ocenio da, kako je rekao, gušenje ruskog civilnog društva predstavlja „sistematsko umrtvljivanje“. On je zatražio da istražitelji koji dokumentuju navodne ruske zločine u Ukrajini, obezbede „nepristrasan uvid o tome šta se dešava", ali i osnov za to da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

12.19 Podoljak:  Bojte se svojih partizana

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak  je ruske navode o upadu ukrajinskih snaga  u region Brjanska nazvao provokacijom.

„Priča o ukrajinskoj diverzantskoj grupi u Rusiji je klasična namerna provokacija. Rusija želi da uplaši svoj narod da bi opravdao napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo nakon godine rata. Partizanski pokret u Rusiji je sve jači i agresivniji. Bojte se svojih partizana…“, napisao je Podoljak.

12.18 Peskov: Putin upoznat sa dešavanjima u Brjansku

"Predsednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje FSB, Ministarstva odbrane i Nacionalne garde o situaciji u pograničnom regionu Brjanske oblasti, gde su prodrli ukrajinski diverzanti", rekao je novinarima Dmitrij Peskov, sekretar za štampu šefa države. 

12.05 Istražitelji tvrde da su otkrili mrežu od 20 ruskih mučilišta u Hersonu

Mrežu od najmanje 20 mužilišta u nedavno oslobođenom gradu Hersonu planirala je i direktno finansirala Rusija, rekli su danas međunarodni istražitelji ratnih zločina u Hagu, navodeći nove dokaze. Tim, koji finansiraju Velika Britanija, EU i SAD, radi na otkrivanju ratnih zločina širom Ukrajine i u Hersonu od kada su u grad ušle ukrajinske snage nakon što su se Rusi povukli u novembru. Rojters je izvestio o komorama za mučenje u Hersonu u januaru, kada su ukrajinske vlasti saopštile da je oko 200 ljudi navodno mučeno na 10 lokacija. 

11.40 Šolc: Berlin je obučio više od 3.000 ukrajinskih vojnika 

Berlin je obučio više od 3.000 ukrajinskih vojnika od početka ruske invazije i još više 1.000 pripadnika vojske proći će obuku u bliskoj budućnosti, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u obraćanju parlamentu te zemlje, preneo je TAS S.

10.42 Rusi tvrde da su Ukrajinci izveli napad na njihovoj teritoriji

Ruski portali prenose informaciju o tome da je ukrajinska diverzantska grupa ušla u region Brjanska na zapadu zemlje, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz. On tvrdi da su diverzanti otvorili vatru na jedan automobil pri čemu je jedan muškarac ubijen, a jedno desetogodišnje dete je ranjeno. 

Takođe, Sputnjik prenosi tvrdnje da su oružane snage Ukrajine uz pomoć bespilotne letelice zapalile kuću u selu Sušani, a da je iz minobacača napadnuto selo Lomakovka u Starodubskom opštinskom okrugu. Ruski Komersant prenosi da nema potvrdu od vlasti Brjanske oblasti da su diverzanti uzeli taoce u selu Sušani što su informacije koje prenose pojedini ruski izvori citirajući TASS.

10.32 Lavrov: Zapad besramno sahranjuje crnomorsku inicijativu za izvoz

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje da "besramno sahranjuju" inicijativu postignutu uz posredovanje UN za izvoz ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.  

Lavrov je tokom sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju naveo da su očigledne prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda širom sveta, ma kako EU pokušavala da sve ubedi u suprotno.

09.07 Berbok pozvala Lavrova da se vrati punoj primeni START sporazuma

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok pozvala je danas, na sastanku Grupe 20 (G20) u Nju Delhiju, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se vrati punoj primeni novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja START.  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je, u obraćanju Federalnoj skupštini 21. februara, da Rusija suspenduje učešće u sporazumu novi START kojim se Rusija i SAD obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom nuklearnih arsenala, da dozvole redovne inspekcije tih arsenala i da nemaju više od maksimalnog ugovorenog broja operativnih i neoperativnih bojevih glava.

07.33 Dve osobe poginule u granatiranju Zaporožja

Dve osobe su poginule poginule noćas kada su ruske snage lansirale raketni napad na Zaporožje, navodi je na Telegramu vršilac dužnosti gradonačelnika Anatolij Kurtev.

Ukrajinska hitna služba sapštila je da je 11 ljudi, uključujući trudnicu, spaseno, a 20 evakuisano iz teško oštećene stambene zgrade. U napadu je uništeno svih pet spratova jednog dela zgrade. Operacija potrage i spaavanja se nastavlja.

 

 

07.30 Američki tužilac: Prigožin je ratni zločinac

Američki državni tužilac Merik Garland izjavio je da je Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner koja se bori u Ukrajini, ratni zločinac, javlja AP. Garland je to rekao na saslušanju u Senatu, tokom pojašnjenja kako ministarstvo pravde SAD pomaže Ukrajini u istraživanju ratnih zločina koji su navodno počinjeni od početka ruske invazije, uključujući i zločine poluprivatne vojne grupe Vagner. Ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin rekao je da je Prigožin pod istragom Kijeva zbog ratnih zločina, a Garland je kazao da SAD u tome pomažu Ukrajini.

07.25 Prigožin: U Vagneru ne postoji nijedan jedini Srbin

Osnivač i vođa Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je sinoć da u toj ruskoj paravojnoj formaciji nema državljana Srbije, komentarišući tekst objavljen na ''politico.eu'', u kojem se navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za taj portal ranije rekao ''da će svi Srbi regrutovani u paravojnoj grupi Vagner koji učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini biti uhapšeni po povratku u domovinu''.

''Ne postoji jedan jedini Srbin u Vagneru na dan, 1. marta. Poslednji koji se borio za Vagner otišao je pre dva meseca. Ako ijedan Srbin tvrdi da se borio za Vagner u 2023. - to je laž. Ne verujte mu'', poručio je Prigožin za ruski portal REX koji ga je zamolio da prokomentariše Vučićevu izjavu. 

07.22 Zelenski: Borbe u Bahmutu najteže do sada

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je juče u svom redovnom video obraćanju rekao da je bitka za Bahmut "najteža do sada", ali da je ukrajinska odbrana čvrsta.

"Rusija uopšte ne vodi računa o ljudima i šalje ih u talasima protiv naših snaga. Intenzitet borbi se povećava", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

07.20 Rusija: Sprečen napad na Krim, moguća provokacija kod Pridnjestrovlja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je vojska sprečila pokušaj masovnog napada dronovima na Krim.Prema saopštenju ministarstva, oboreno je šest bespilotnih letelica, a četiri su onesposobljene elektronski, prenosi RIA Novosti.U ovom napadu nije bilo žrtava niti je načinjena šteta, zaključuje se u saopštenju.

07.15 Rjabkov: Dok SAD ne promene politiku u Ukrajini, nema razgovora o novom START-u

Rusija neće preispitati suspenziju Novog START ugovora o nuklearnom naoružanju sa Sjedinjenim Državama sve dok Vašington ne promeni politiku prema Ukrajini, izjavio je  zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Rjabkov je rekao da je Rusija 28. februara predala američkoj ambasadi u Moskvi zvaničnu belešku o suspenziji ruskog učešća u Novom START ugovoru prenosi TASS.

06.40 Savetnik Zelenskog: Možda ćemo se strateški povući iz Bahmuta

Uprkos žestokom otporu ruskim nastojanjima da zauzmu Bahmut, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je da će ukrajinska vojska možda morati da se "strateški povuče iz bitke". Aleksandar Rodnianski, ekonomski savetnik Zelenskog, rekao je za CNN da će vojska "odmeriti sve opcije pre povlačenja", ali da "neće žrtvovati sve naše ljude ni za šta".

Komentari (1)

Marko

02.03.2023 11:57

Ne znam čemu vodi vojna podrška Ukrajini od strane NATO-a. Ukrajina će prestati da postoji kao nezavisna država jer je jedna velika sila odlučila da se to tako dogodi. Isto bi uradili i Ameri u sličnoj situaciji (ustvari već su to i radili u prošlosti). Rusija vidi Ukrajinu kao prenju svojoj bezbednosti i rešila je da je potpuno neutrališe. Tu nema pomoći. U suprotnom ćemo imati nuklearni sukob širokih razmera koji će potpuno promeniti kartu sveta. Biće stotine miliona žrtava a rezultat je neka nova podela sveta (ili onog što od njega ostane). Amerika i NATO treba da se potpuno sklone iz Ukrajine i rat će biti gotov za nekoliko meseci.

Evropa