Fokus

Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

17:45

Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina
G20 - Copyright Tanjug AP/Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu danas mogli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja zbog oštrih nesuglasica oko ukrajinskog konflikta, uprkos pokušajima domaćina Indije da se postigne konsenzus, preneli su indijski mediji.

Sastanak, održan uz predsedavanje Indije, završen je tako što je usvojen rezime predsedavajućeg i završni dokument zemlje domaćina.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar rekao je na konferenciji za novinare da je bilo nesuglasica zbog ukrajinskog konflikta.

Nekoliko diplomata izjavilo je da su postojale duboke podele između Zapada, predvođenog Amerikom, sa jedne strane, i Rusije i Kine, sa druge strane. Indijski mediji ukazuju da se Kina pridružila Rusiji, ne želevši da se u završnom saoštenju pominje rat u Ukrajini.

Ističe se da su obe zemlje bile jedine koje se nisu složile da se izda saopštenje u kojem se od Rusije zahteva "totalno i bezuslovno povlačenje sa ukrajinske teritorije".

Džaišankar je rekao da su pogledi na sukob u Ukrajini bili "polarizovani". On je, međutim, istakao da sadržaj završnog dokumenta i rezimea predstavljaju odraz rešenosti G20 da se pozabavi globalnim izazovima.

Prema njegovim rečima, bilo je više pitanja oko kojih je postojala saglasnost. Šefovi diplomatija G20 su se jednoglasno složili da osuđuju terorizam, dodao je Džaišankar.

Pre nedelju dana, ministri finansija G20 su na sastanku u indijskom Bangaloru takođe naišli na isti problem, pošto se nisu usaglasili oko zajedničkog saopštenja - Rusija i Kina su i tada odbile da se u tom tekstu pominje rat u Ukrajini.

Zbog izostanka punog konsenzusa među članicama G20, Indija je tada pribegla izdavanju rezimea predsedavajućeg u kojem su sumirana dva dana razgovora i konstatovane nesuglasice.

 

Komentari (0)

Svet