Fokus

Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja zbog podeljenih stavova o Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2022

-

17:33

Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja zbog podeljenih stavova o Ukrajini
Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja zbog podeljenih stavova o Ukrajini - Copyright AP/ Sonny Tumbelaka

veličina teksta

Aa Aa

Ministri finansija i guverneri banaka zemalja članica Grupe 20 razvijenih ekonomija istakli su da će pokušati da reše globalne probleme snabdevanja hranom i rastućim spoljnim dugovima, ali na dvodnevnom sastanku u Indoneziji nisu napravili bitne političke pomake.

Pomaci su izostali zbog podeljenih stavova u vezi sa sukobom u Ukrajini, pa je izostalo i zajedničko saopštenje.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da su različiti pogledi na sukob u Ukrajini sprečili učesnike da izdaju zajedničko zvanično saopštenje, ali da je grupa imala "snažan konsenzus“ o tome da je neophodno pozabaviti se pogoršanom krizom u vezi sa snabdevanjem hranom, preneo je Rojters.

"Ovo je izazovno vreme, jer je Rusija deo G20 i ne slaže se sa nama ostalima o tome kako okarakterisati rat“, navela je Jelen, ali je naglasila da neslaganje ne bi trebalo da spreči napredak u rešavanju hitnih globalnih pitanja, prenosi britanska agencija.

Ministarka finansija Indonezije Šri Muljani Indravati saopštila je da su se članice usaglasile oko većine tema, ali ne i oko posebnih izjava o ratu u Ukrajini i to je opisala kao "najbolji rezultat" koji je grupa mogla da postigne na ovom sastanku.

Sastanku je virtuelno prisustvovao ruski ministar finansija Anton Siluanov, dok je njegov zamenik prisustvovao lično.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je na sednici pozvao na uvođenje „strožih ciljanih sankcija“ pojedincima koji podržavaju Putinov režim, navodi Rojters.

G20 će uspostaviti zajednički forum ministara finansija i poljoprivrede zemalja članica za rešavanje pitanja snabdevanja hranom i poljoprivrednim đubrivom.

Sličan forum je uspostavljen za ministre finansija i zdravlja.

Kristalina Georgieva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, upozorila je da je više od 30 odsto zemalja u razvoju i neverovatnih 60 odsto zemalja sa niskim prihodima u dužničkoj krizi ili blizu nje.

"Situacija u vezi sa spoljnim dugovima zemalja se ubrzano pogoršava i trebalo bi osmisliti mehanizam za rešavanje duga koji dobro funkcioniše". istakla je ona, prenosi Rojters.

Kevin Galager, koji je na čelu Centra za politiku globalnog razvoja na Univerzitetu u Bostonu, to što države članice nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog saopštenja vidi kao slabost nekada moćne ekonomske grupacije.

"Nalazimo se u trenutku kada je svetska ekonomija ostala bez kormila. G20 je paralizovana Putinovim ratom“, ocenio je Galager, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet