Fokus

Ministri spoljnih poslova Grupe 20 danas stižu u Indoneziju – glavne teme rat u Ukrajini i snabdevanje hranom

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

07:40

Ministri spoljnih poslova Grupe 20 danas stižu u Indoneziju – glavne teme rat u Ukrajini i snabdevanje hranom
Ministri spoljnih poslova Grupe 20 danas stižu u Indoneziju – glavne teme rat u Ukrajini i snabdevanje hranom - Copyright AP/ Mast Irham

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Grupe 20 (G20) dolaze danas na Bali, u Indoneziju zbog razgovora na kojima će dominirati sukob u Ukrajini, uprkos dnevnom redu koji je usredsređen na globalnu saradnju i prehrambenu i energetsku bezbednost, prenosi AP.

Sastanak ministara 19 najrazvijenijih zemalja sveta, zajedno sa Evropskom unijom, biće održan u petak, a kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i najviši ruski diplomata Sergej Lavrov svratili su pre dolaska u Indoneziju u više azijskih prestonica, prikupljajući podršku i jačajući svoje veze u regionu uoči pregovora.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastoje da kazne ruskog predsednika Vladimira Putina na što je moguće više načina zbog napada na Ukrajinu, uključujući pretnju bojkotom samita lidera G20 na Baliju koji je planiran za novembar, ako Putin bude prisustvovao tom skupu.

Zbog toga je, kao ovogodišnji predsedavajući G20, Indonezija primorana da igra konstruktivniju ulogu na međunarodnoj sceni, umesto da se ponaša samo kao "organizator događaja", navodi AP.

Ova zemlja nastoji da ostane neutralna u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu, a predsednik Džoko Vidodo je bio prvi azijski lider koji je posetio zaraćene zemlje.

Ukrajina nije članica G20, ali Vidodo je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na novembarski samit zajedno sa Putinom, nadajući se da će to umiriti sve strane i sprečiti svako ometanje dnevnog reda foruma.

Zelenski je saopštio da neće prisustvovati ako se rat nastavi i odlučio je da prati diskusije putem video linka.

Vidodo je navodno izneo na marginama nedavnog samita Grupe sedam (G7) u Nemačkoj, da ni Putin neće doći, a Moskva je saopštila da konačna odluka još nije doneta, navodi AP.

Taj očiglednikompromis mogao bi biti stavljen na probu kada se ministri inostranih poslova G20 okupe sutra u dobro čuvanom turističkom odmaralištu Nusa Dua na Baliju kako bi postavili temelje za 17. samit lidera.

Napetosti između Vašingtona i Pekinga su takođe prisutne uoči samita, Kina je u sredu dodatno zaoštrila retoriku sa SAD i NATO, samo nekoliko dana pre nego što bi američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji trebalo da se sastanu na Baliju.

Vašington se "pridržava međunarodnog prava samo onako koliko smatra da mu odgovara", saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u Pekingu.

Ključni cilj razgovora na ministarskom samitu u Indoneziji treba da bude traženje načina za poboljšanje bezbednosti hrane u vreme kada je ruska invazija na Ukrajinu ograničila svetska tržišta, podižući naglo cene mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, šećera i jestivog ulja.

Rusija i Ukrajina čine trećinu svetskog izvoza pšenice, a sama Ukrajina uzgaja dovoljno žita da prehrani 400 miliona ljudi, dok zbog blokada Moskve Kijev može da izveze samo dva miliona tona mesečno, 60 odsto manje nego inače, navodi AP.

Milioni tona ukrajinskog žita se nalaze u silosima i čekaju da budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom moru.

Ukrajina je takođe jedan od najvećih svetskih izvoznika kukuruza i suncokretovog ulja, ali je ruska invazija zaustavila veći deo tog prometa.

Takvi poremećaji ugrožavaju snabdevanje hranom za mnoge zemlje u razvoju, posebno u Africi.

Indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi rekao je novinarima da je važno postići nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine i izvoza hrane i đubriva iz Rusije kako bi se okončale nestašice i smanjile cene.

Na marginama samita G20, američki državni sekretar Blinken bi trebalo da se sastane sa Vangom, glavnim izaslanikom Pekinga.

Sastanak će biti najnoviji kontakt na visokom nivou između američkih i kineskih zvaničnika, nakon što je Vašington doveo u pitanje stav Kine vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, navodi AP.

Dve strane bi takođe mogle da razgovaraju o mogućem ukidanju američkih carina na uvoz iz Kine od strane administracije predsednika Džozefa Bajdena, koja nastoji da se izbori sa rastućom inflacijom.

Dok je na Baliju, ruski ministar spoljnih poslova Lavrov bi trebalo da na marginama samita G-20 održi bilateralne sastanke sa kolegama iz drugih zemalja, uključujući Kinu, Meksiko, Južnu Afriku i Brazil.

On planira konsultacije sa pozvanim liderima međunarodnih organizacija, saopštila je ruska ambasada u Džakarti.

Članice G20 čine oko 80 odsto svetske industrijske proizvodnje, dve trećine svetske populacije i oko tri četvrtine globalne trgovine, navodi AP.

Komentari (0)

Svet