Fokus

Kineski ministar spoljnih poslova: Trebalo bi da izolujemo Jugoistočnu Aziju od geopolitičkih kalkulacija

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

12:12

Kineski ministar spoljnih poslova: Trebalo bi da izolujemo Jugoistočnu Aziju od geopolitičkih kalkulacija
Kineski ministar spoljnih poslova: Trebalo bi da izolujemo Jugoistočnu Aziju od geopolitičkih kalkulacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je danas, tokom govora o politici u prestonici Indonezije, da zemlje treba da izbegavaju da ih velike sile koriste kao "šahovske figure" u regionu, gde postoji rizik da se geopolitički faktori preoblikuju.

Govoreći u sekretarijatu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, Vang je rekao da su mnoge zemlje u regionu pod pritiskom da zauzmu stranu, prenosi Rojters.

"Trebalo bi da izolujemo ovaj region od geopolitičkih kalkulacija, da se zemlje ne koriste kao šahovske figure u velikom rivalstvu i sačuvaju od prinude", poručio je Vang i dodao da budućnost regiona treba da bude u njihovim rukama.

Jugoistočna Azija dugo je bila područje geopolitičkih trvenja između velikih sila, s obzirom na njen strateški značaj, pri čemu su neke zemlje u regionu oprezne da izaberu stranu u trenutnom rivalstvu između SAD i Kine, navodi britanska agencija.

Vangov govor dolazi samo nekoliko dana nakon što je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.

Na marginama samita G20, Vang je održao petočasovni sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, a obojica su svoje prve lične razgovore od oktobra prošle godine, opisali kao "iskrene".

Vang je danas poručio da je Blinkenu rekao da obe strane treba da razgovaraju o uspostavljanju pravila za pozitivne odnose i da zajednički podrže regionalizam u azijsko-pacifičkom regionu.

"Ključni elementi su podrška centralnosti ASEAN-a, podržavanje postojećeg regionalnog korporativnog okvira, poštovanje legitimnih prava i interesa jedni drugih u azijsko-pacifičkom regionu, umesto da imaju za cilj da antagonizuju ili obuzdaju drugu stranu", rekao je Vang.

U odgovoru na pitanje o Tajvanu, nakon svog govora, Vang je rekao da Vašington "iskrivljavajući i izdubljujući politiku jedne Kine pokušava da igra na tajvansku kartu, kako bi poremetio i obuzdao razvoj Kine".

"Dve strane preko Tajvanskog moreuza uživaće u mirnom razvoju. Ali kada princip jedne Kine bude proizvoljno osporen ili čak sabotiran, biće mračnih oblaka ili čak žestokih oluja preko moreuza", upozorio je Vang.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja eskalirale su poslednjih meseci, pošto je kineska vojska sprovodila ponovljene vazdušne misije iznad Tajvanskog moreuza, plovnog puta koji odvaja ostrvo od Kine, podseća Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet