Fokus

Kineski ministar spoljnih poslova posla sastanka sa Lavrovom: Kinesko-ruski odnosi nastavljaju da se razvijaju

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

11:43

Kineski ministar spoljnih poslova posla sastanka sa Lavrovom: Kinesko-ruski odnosi nastavljaju da se razvijaju
Šef kineske diplomatije Vang Ji - Copyright Tanjug/AP/Tiziana Fabi

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko-ruski odnosi su izdržali nove testove prouzrokovane promenama u međunarodnoj situaciji od početka ove godine i pokazali su solidan trend razvoja, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

"Želja dve strane da razvijaju bilateralne odnose je postala još jača, kao i samopouzdanje za unapređenje saradnje u raznim pravcima", istakao je Vang u kineskom gradu Tuensiju, u istočnoj Kini, a prenosi ruska agencija TASS.

Kineski ministar spoljnih poslova je, takođe, rekao da je spreman da "zajedno sa svojim starim prijateljem Sergejem Lavrovim" radi na promovisanju primene sporazuma koje su postigli lideri dve zemlje u cilju podizanja međusobnih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje na novi, još viši nivo.

Lavrov i Vang su istakli da, u aktuelnoj teškoj situaciji u svetu, Moskva i Peking nastavljaju da jačaju svoje strateške partnerstvo, govoreći "jednim glasom".

Prilikom njihovog susreta je dogovoreno i dalje povećanje koordinacije na polju spoljne politike, unapređenje saradnje na bilateralnom koloseku, kao i u različitim multilateralnim formatima. Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine su, takođe, ukazali na "kontraproduktivnu prirodu nelegitimnih jednostranih sankcija koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici".

"Lavrov je obavestio kineskog kolegu Vang Jia o toku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i dinamici pregovaračkog procesa sa režimom u Kijevu", saopštilo je rusko ministarstva spoljnih poslova posle razgovora dvojice najviših diplomata dve zemlje.

"Ministri su detaljno razmenili mišljenja o situaciji u Ukrajini. Šef ruske diplomatije je informisao kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom", stoji u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet