Evropa

RAT U UKRAJINI Raznet ključni most za snabdevanje Bahmuta, u Vašingtonu sastanak Bajdena i Šolca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/03/2023

-

07:57

RAT U UKRAJINI Raznet ključni most za snabdevanje Bahmuta, u Vašingtonu sastanak Bajdena i Šolca
RAT U UKRAJINI Raznet ključni most za snabdevanje Bahmuta, u Vašingtonu sastanak Bajdena i Šolca - Copyright Tanjug AP/Libkos, Kostiantyn Liberov FIle, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 372. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najteže borbe i dalje se vode oko grada Bahmuta. Sirene za vazdušnu opasnost juče su se oglasile širom zemlje. Za to vreme Ministri G20 u Nju Delhiju ostali su bez zajdeničkog aopštenja o ratu. Više diplomata izjavilo je da su postojale duboke podele između Zapada, predvođenog Amerikom, sa jedne strane, i Rusije i Kine, sa druge strane. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken prvi put od početka rata razgovarali u Nju Delhiju.

Ključne stvari:

  • Pentagon: Ne pružamo Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije
  • Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine
  • Rjabkov: Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava
  • Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina
  • Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se zataškaju eksplozije na Severnom toku
  • Orban: Mrzim i da zamišljam šta bi bilo da Rusija izgubi rat

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.22 Državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend nenajavljeno posetio Ukrajinu

Zvaničnik Ministarstva pravde SAD saopštio je da je državni tužilac SAD Merik Brajan Garlend nenajavljeno posetio Ukrajinu.

Ovo putovanje nije najavljeno iz bezbednosnih razloga, dodaje se u saopštenju, prenosi ABC. Garlend je u Lvov stigao na poziv državnog tužioca Ukrajine, a zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim je učestvovao na konferenciji "Ujedinjeni za pravdu."

21.59 Ukrajinska vojska: Ruske snage nastavljaju pokušaje da opkole Bahmut

Ruske snage nastavile su sa svojim naporima da opkole istočni grad Bahmut, saopštio je generalštab ukrajinske vojske večeras.

"Naši branioci su odbili brojne nepade, posebno u blizini Vasjukovke, Dubovo Vasilovke i Bahmuta", saopštila je vojska. 

Prva dva mesta koja se pominju u izveštaju su mala sela koja se nalaze severno od grada, prenosi CNN.

20.51 Bajden pred sastanak sa Šolcom: SAD i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je pred sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da su SAD i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim. Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu, prenosi Rojters. Dva lidera su razgovarala u Ovalnom kabinetu pred privatni sastanak. Detaljnije u posebnoj vesti.

19.33 Zvaničnik EU upozorio Kinu na sankcije ako pređe "crvenu liniju" i naoruža Rusiju

Zvaničnik Evropske unije izjavio je da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu.

Komentari odražavaju izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je juče upozorio Peking da ne pruža takvu pomoć Moskvi dok Rusija nastavlja da ratuje u Ukrajini, preneo je Rojters. "Ne isporučujte oružje agresoru Rusiji", rekao je Šolc.

19.32 SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države najavile su danas novu rundu vojne pomoći Ukrajini, u vrednosti od 400 miliona dolara, prenosi Rojters.

Paket municije i druge vrste pomoći obezbeđen je na osnovu ovlašćenja američkog predsednika da povlači sredstva iz američkih rezervi, bez odobrenja Kongresa, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken najavljujući pomoć.

16.57 Krim: Osuđen Rus koji je pokušao da prepliva do Odese i priključi se Ukrajincima

Vrhovni sud Krima osudio je jednog građanina Sankt Peterburga na šest godina zatvora nakon što je proglašen krivim zbog izdaje jer je pokušao da prepliva od Krima ka Odesi i priključi se ukrajinskoj vojsci, saopštila je danas pres služba suda. Prema navodima tužilaštva, 40-godišnji muškarac iz Sankt Peterburga se protivio ruskom napadu na Ukrajinu, pa je odlučio da ode u Ukrajinu kako bi učestvovao u neprijateljstvima na strani Oružanih snaga Ukrajine, navodi agencija RIA Novosti.

15.10 Šta treba da znate o bici za Bahmut?

Ruske snage se sve više približavaju zauzimanju Bahmuta, nakon što su višenedeljne borbe postepeno smanjivale odlučan ukrajinski otpor, prenosi CNN.

Bahmut nije grad oko kog se Moskva nadala da će se boriti u drugoj godini svoje invazije – to je relativno malo mesto u istočnom Donjecku, ali je dugo van domašaja spore ruske vojske.

Ruske snage su postepeno napredovale oko grada, ali ukrajinske snage tek treba da se povuku, stvarajući zastoj koji podseća na dugotrajne bitke za druge istočne gradove, poput Severodonjecka tokom prošle godine.

Okupiranje Bahmuta predstavljalo bi vojni uspeh za ruskog predsednika Vladimira Putina i dalo bi njegovim snagama priliku da pokrenu vazdušne napade na urbanija područja dalje na zapadu.

Tanjug/AP photo/Yevhen Titov

 

U Bahmutu se i dalje nalazi oko 4.500 civila, uključujući 48 dece, rekla je portparolka ukrajinske regionalne vojne administracije u Donjecku Tetjana Ignatčenko za CNN. Ona je pozvala ljude da se evakuišu iz grada zbog opasnosti.

Ukrajinske trupe su priznale da postaje sve teže zadržati grad jer rute sa zapada potiskuju ruske snage, koje su napredovale i severno i južno od Bahmuta. Ukrajinska vojska je takođe potvrdila da ruske snage angažuju iskusnije borce iz redova ruske privatne vojne kompanije Vagner dok pokušavaju da zauzmu grad.

Zauzimanje grada predstavljalo bi dugo čekani uspeh za ruske snage i imalo bi ograničenu stratešku vrednost. Odavde idu važne veze sa drugim delovima Donjecke oblasti - istočno do granice sa Luganskom, severozapadno do Slavjanska i jugozapadno do Kostjantinovke.

Ako Rusi uspeju da zauzmu uzvišenje zapadno od grada, obližnji industrijski gradovi Kostjantinovka i Kramatorsk bili bi na milosti njihove artiljerije, pa čak i minobacača većeg dometa. Takođe, nejasno je gde bi se tačno ukrajinske snage vratile ako bi se povukle iz grada.

Bahmut je važan i za šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je želeo da pokaže da njegovi ljudi mogu da izvedu zauzimanje Soledara, a sada i Bahmuta.

Međutim, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će hvatanje Bahmuta dramatično promeniti ukupnu sliku rata u istočnoj Ukrajini, gde je bilo malo slučajeva zauzimanja teritorija u 2023. godini.

Associated Press

15:32 Kuleba: Rekao sam Blinkenu o našim naporima da ruske lidere izvedemo pred sud

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je nakon današnjeg telefonskog razgovora sa Blinkenom izjavio da ga je državni sekretar SAD obavestio o razgovorima na sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Indiji od četvrtka.

"Objasnio sam američkom kolegi o našim daljim koracima povodom stvaranja specijalnog tribunala za zločine agresije protiv Ukrajine. To će biti naš sledeći veliki poduhvat da osiguramo da rusko liderstvo odgovara pred licem pravde. Koordinisani rad je ključ", naveo je Kuleba na Tviteru.

14.24 Stejt department: Razgovarali Blinken i Kuleba

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, saopštio je Stejt department. Blinken je istakao u razgovoru sa Kulebom trajnu podršku SAD Ukrajini dok se brani od "ruskih brutalnih napada, uključujući kontinuirano gađanje civilne infrastrukture koji rezultuju civilnim žrtvama".

Dvojica zvaničnika su razgovarali o nedavnom kratkom razgovoru američkog državnog sekretara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, u Indiji, stoji u saopštenju.

13.53 Peskov: Teroristički napad u Brjanskoj oblasti, Podoljak: Ukrajina nema veze s time

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov ocenio jučerašnje događaje u Brjanskoj oblasti kao "teroristički napad koji će biti pažjivo istražen.

"Jučerašnji teroristički napad će svakako biti detaljno istražen, a mi ćemo preduzeti neophodne mere da sprečimo takve incidente u budućnosti", rekao je Peskov na brifingu za novinare, preneo je TASS.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ponovo je demantovao da je Ukrajina izvršila bilo kakve napade na ruskoj teritoriji, preneo je britanski list "Gardijan".

"Eksplozije na kritičnim objektima; neidentifikovani dronovi koji napadaju regione Ruske Federacije; sukobi bandi; napadi na naseljena mesta - sve su to direktne posledice gubitka kontrole unutar Ruske Federacije i posledice rata; Ukrajina nije umešana u unutrašnje sukobe u Ruskoj Federaciji", rekao je Podoljak.

12.27 Ukrajina poziva porodice da napuste Kupjansk

Ukrajina je poručila određenom broju stanovnika Kupjanska da napuste to mesto jer ruske snage nastoje da opet zauzmu grad koji su napustile prošle godine, piše BBC. Vojna komanda Harkova pozvala je porodice i osobe "ograničene pokretljivosti" da napuste mesto zbog stalnog granatiranja.

Rusija je zauzela grad na severoistoku zemlje u prvoj fazi invazije, ali ga je Ukrajina ponovo zauzela prošlog septembra.

11.32 Izviđaćka jedinica se premešta iz Bahmuta

Ukrajinskoj izviđačkoj jedinici koja je opremljena dronovima naređeno je da napusti opkoljeni Bahmut, rekao je komandant jedinice u video-snimku objavljenom ne Telegramu. 

"Mi pratimo naređenje", rekao je komandant i dodao da ne zna zašto se jedinica premešta. 

Tanjug/AP photo/Yevhen Titov

 

11.22 Prigožin: Bahmut je skoro opkoljen

Osnivač plaćenićke grupe Vagner Jevgenij Prigožin je rekao da su njegove snage opkolile Bahmut i pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje iz grada.

"Jedinice Vagnera su skoro opkolile Bahmut, ostao je samo jedan put", rekao je Prigožin u video-snimku, prenosi CNN i dodao: "Oni [ukrajinski vojnici] se bore, ali njihov život kod Bahmuta je kratak - dan ili dva. Dajte im priliku da napuste grad. Grad je faktički opkoljen“, zaključio je Prigožin.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

10.15 Most koji je važan za snabdevanje Bahmuta i izvlačenje civila dignut u vazduh 

Ruske snage su raznele ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut sa obližnjim selom Hromove, saopštila je policija u regionu Donjecka. Iz policije u gradu Konstantinivka rečeno je za CNN da se nadaju da će most biti popravljen u narednim danima, jer je reč o vitalnoj arteriji za izvlačenje civila i snabdevanje. Most je ujedno i poslednji glavni put snabdevanja od Bahmuta do grada Časiv Jar. Vojska i dalje može da pristupi gradu kroz zemljane staze i polja, saopštila je policija.

Policijski izveštaj potvrdio je pripadnik specijalnih snaga u Bahmutu, koji je za CNN rekao da je most pogođen ruskom raketom, ostavljajući veliki krater.

08.32 Kvad grupa: Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat

Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat, navodi se u današnjem saopštenju nakon sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefova diplomatija Indije, Japana i Australije u Nju Delhiju tokom samita G20.

Kvad grupa je ukazala i da je pretnja Rusije o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva.  "Ako nekažnjeno dozvolimo Rusiji da radi ono što radi u
Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima svuda da bi i oni mogli da se izvuku", rekao je Blinken.

Tanjug/Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Kvad grupa: Zvaničnici SAD, Japana, Australije i Indije

07.50 Danas sastanak Bajdena i Šolca, glavna tema isporuka oružja u Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc održaće danas poverljive razgovore u Vašingtonu o ratu u Ukrajini usred rasta zabrinutosti da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje.

Bajden i Šolc će se sastati na sat vremena u Beloj kući, rekao je visoki američki zvaničnik za Rojters, navodeći da će na sastanku razmeniti mišljenja o stanju u Ukrajini i nedavnim susretima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Glavna tema razgovora biće hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama koje se spremaju za novu rusku ofanzivu u narednim sedmicama, rekli su zvaničnici.

07.42 Rusija: Objavljen snimak lansiranja ruske rakete "kalibr" u Japanskom moru

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je jutros snimak lansiranja rakete "kalibr" sa podmornice "Petropavlovsk-Kamčatski" u Japanskom moru na priobalni cilj. Na snimku se takođe vidi kako projektil pogađa označenu metu, navelo je ministarstvo. "Raketa 'kalibr' pogodila je u očekivano vreme naznačeni cilj u taktičkom polju Sjurkum u oblasti Habarovsk", saopštilo je ministarstvo.

07.36 SAD objavljuju novi paket pomoći Ukrajini

SAD će danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od oko 400 miliona dolara, koji obuhvata uglavnom municiju, rekla su dva neimenovana zvaničnika. Očekuje se da će pomoć Ukrajini biti glavna tema današnjeg sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beloj kući, objavio je Rojters.

07.27 Pentagon: Ne pružamo Ukrajini informacije o ciljevima unutar Rusije

Sjedinjene Američke Države ne daju Ukrajini obaveštajne podatke za mete unutar Rusije, saopštio je Pentagon. Ruske optužbe tim povodom, iz sedišta američkog ministarstva odbrane, okarakterisane su kao apsurdne, preneo je Rojters.

"Nemam nikakve informacije u vezi s tim da li su Ukrajinci izveli ovu vrstu operacija ili ne, a da ih imam uputio bih vas na njih", rekao je novinarima portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder.

07.10 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost, javlja britanski list Gardijan. Sirene su se oglasile i ukrajinskoj prestonici Kijevu.

07.05 Rjabkov: Rusija će učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava

Rusija će, uprkos pritiscima Zapada, učestvovati na izborima za Savet UN za ljudska prava i pridržavaće se principa saradnje u tom savetu, izjavio je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenosi RIA novosti.

"Uprkos neviđenom pritisku na Rusiju, nameravamo da učestvujemo na predstojećim izborima za savet, koji će biti održani na jesen tokom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. U svim okolnostima, Rusija će dosledno podržavati principe saradnje i uspostavljanje konstruktivnog i uzajamnog poštovanja dijaloga u Savetu u interesu pronalaženja optimalnog rešenja za goruće probleme ljudskih prava", rekao je Rjabkov.

06.44 Ministri G20 bez zajedničkog saopštenja, kamen spoticanja Ukrajina

Ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu juče mogli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja zbog oštrih nesuglasica oko ukrajinskog konflikta, uprkos pokušajima domaćina Indije da se postigne konsenzus, preneo je Tanjug pozivajući se na indijske medije.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar rekao je na konferenciji za novinare da je bilo nesuglasica zbog ukrajinskog konflikta. Detaljnije u posebnoj vesti.

06.30 Lavrov: Rusija neće dozvoliti da se zataškaju eksplozije na Severnom toku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da će Rusija nastaviti da insistira na istrazi o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, i "neće dozvoliti da se stvar zataška, kako Zapad pokušava". Lavrov je naglasio da je Kina, zajedno sa Rusijom, tražila na sastanku G20 da se uključi paragraf o Severnom toku u završnoj deklaraciji, preneo je TASS.

06.15 Blinken: Rekao sam Lavrovu da ćemo podržati Ukrajinu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je juče da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao.

05.50 Orban: Mrzim i da zamišljam šta bi bilo da Rusija izgubi rat

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mrzi i da zamišlja šta bi bilo da Rusija izgubi rat u Ukrajini. On je za švajcarski list Veltvohe rekao da je Rusija nuklearna sila i da bi bio geopolitički šok da se to desi, prenosi mađarski Dejli njuz.

"To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan zemljotres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvata taj scenario pokazuje zastrašujuću slepilo prema rizicima koji su svojstveni našoj politici", rekao je on. 

Komentari (1)

Pucar Dusan

04.03.2023 00:57

Rusija nije nijedan rat izgubila a ni ovaj neće. Ni kad su romanovi došli na vlast ni kada su sovijeti vladali, Rusi nisu nikada odustali od svoje slobode i svog postojanja

Evropa