Evropa

Požar na Grčkom ostrvu Hios: Tri sela su evakuisana, vlasti se plaše leta

Komentari

Autor: Katimerini/CNN/Ieidiseis/Euronews Srbija

08/07/2021

-

12:29

Požar na Grčkom ostrvu Hios: Tri sela su evakuisana, vlasti se plaše leta
Požar na Grčkom ostrvu Hios: Tri sela su evakuisana, vlasti se plaše leta - Copyright EPA/VASSILIS PSOMAS

veličina teksta

Aa Aa

Meštani grčkog sela Katavasi na severozapadnoj strani ostrva Hios evakuisani su, zbog požara koji je jutros izbio u ovom mestu.

Požar je potpirivao jak vetar i pretio je da ugrozi kuće, dok se još uvek ne zna šta je njegov uzrok.

Ugrožena su bila tri mala naselja čiji stanovnici su na vreme evakuisani. Na licu mesta su 42 vatrogasca, tri helihoptera i šest aviona, navodi grčki CNN.

Jedan od vatrogasaca je zbog udisanja dima izgubio svest, te je odmah prevezen je u bolnicu na Hiosu, otkriva portal Ieidiseis.

"Brzo smo reagovali na požar, ali jak vetar nam uopšte ne pomaže. Optimistični smo, i nadamo se da će sve proći kako treba. Evakuirali smo tri mala naselja Kavasi, Sidouruntu i Dejfhu. Na žalost računamo na to da nas tokom leta očekuje još požara", rekao je Stamatios Karmancis gradonačelnik Hiosa, prenosi portal Protothema.

 

 

Zbog novog toplotnog talasa, šumski požari postaju sve češći na mediteranu, tako je i juče izbio jedan u kritskoj šumi palmi Preveli.

Uoči ovogodišnje sezone požara, Evropska komisija objavila je nove smernice za bolje razumevanje i odgovor na požar. Evropska unija se nada da će države članice pripremiti plan za sprečavanje i odgovor na ove prirodne katastrofe u budućnosti, kao deo strategije za biodiverzitet.

Tokom leta bi najugroženije mogle da budu: Grčka, Italija, Španija i Krit.

Komentari (0)

Evropa