Evropa

EU objavila listu sankcionisanih zbog nasilja nad ženama: Na spisku devet pojedinaca i tri organizacije

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

16:42

EU objavila listu sankcionisanih zbog nasilja nad ženama: Na spisku devet pojedinaca i tri organizacije
Tanjug AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski savet danas je odlučio da uvede restriktivne mere za pojedince i subjekte s obzirom na njihovu ulogu u sprovođenju teških kršenja i zloupotreba ljudskih prava, posebno seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

"Uoči Međunarodnog dana žena, prelazimo sa reči na delo. Bez obzira gde se to desi, borićemo se i eliminisati sve oblike nasilja nad ženama. Današnjom odlukom pojačavamo napore u borbi protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, kako bi se osiguralo da su odgovorni u potpunosti odgovorni za svoje postupke i da bi se suzbila nekažnjivost”, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Sankcije se odnose na devet pojedinaca i tri organizacije. 

Radi se o dva vršioca dužnosti talibanskih ministara za visoko obrazovanje i za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, koji stoje iza zabrane visokog obrazovanja ženama i rodno segregiranih praksi u javnim prostorima.

Na listi su i službenici moskovske policijske stanice “odgovorni za proizvoljna hapšenja i pritvaranja, kao i za mučenje i druga okrutna, nehumana i ponižavajuća postupanja u kontekstu cenzure i ugnjetavanja ruskih vlasti”, stoji u saopštenju Saveta EU. 

Sankcije će takođe odnose na visokorangirane pripadnike ruskih oružanih snaga, čije su jedinice "sistematski učestvovale u aktima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u Ukrajini u martu i aprilu 2022. godine".

Na listi su i “komandanti južnosudanskih milicija odgovorni za široko rasprostranjenu i sistematsku upotrebu seksualnog i rodno zasnovanog nasilja kao ratne taktike u zemlji”, a na spisku je i zamenik ministra unutrašnjih poslova u Mjanmaru.

Na spisku sankcionisanih organizacija se nalaze zatvor Karćak u Iranu, Sirijska republikanska garda i Kancelarija šefa za poslove vojne bezbednosti u Mjanmaru, s obzirom na njihovu ulogu u ozbiljnim seksualnim i rodno zasnovanim kršenjima ljudskih prava, navodi Savet EU u saopštenju.

"Navedeni pojedinci i entiteti sada će biti predmet zamrzavanja imovine u EU. Pored toga, pojedincima na listi biće zabranjeno putovanje u EU. Štaviše, fizičkim i pravnim licima u EU biće zabranjeno da sredstva stavljaju na raspolaganje, direktno ili indirektno, onima koji su navedeni”, naglašava saopštenje Saveta EU.

Pravni dokumenti sa imenima lica i entiteta objavljeni su u Službenom listu EU.

Komentari (0)

Evropa