Evropa

Petr Pavel zvanično novi predsednik Češke: Posle polaganja zakletve najavio posetu Kijevu

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

16:34

Petr Pavel zvanično novi predsednik Češke: Posle polaganja zakletve najavio posetu Kijevu
Petr Pavel inaugurisan za predsednika Češke - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani general vojske i bivši visoki zvaničnik NATO Petr Pavel položio je zakletvu kao novi predsednik Češke Republike, nasledivši na toj poziciji Miloša Zemana.

Petr Pavel je svečanu zakletvu položio na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta u Praškom dvorcu, sedištu Predsedništva, piše Vašington post.

On je izabran na pretežno ceremonijalnu, ali prestižnu funkciju u drugom krugu glasanja 28. januara, pobedivši populističkog milijardera Andreja Babiša.

Pavel (61) je bio nezavisni kandidat na proteklim izborima, a očekuje se da će njegovo imenovanje učvrstiti zapadnu orijentaciju zemlje.

Njegov prethodnik Zeman je podelio naciju proruskim stavom i bliskim vezama sa Kinom. Zeman, kome je u sredu istekao drugi i poslednji petogodišnji mandat, bio je prvi predsednik koga je narod direktno birao.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Poslanici su izabrali prethodna dva predsednika zemlje, Vaclava Havela i Vaclava Klausa. Pavel je tokom kampanje u potpunosti podržao vojnu i humanitarnu podršku Češke Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i naglasio važnost članstva te zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u.

Nakon inauguracije, Pavel je najavio da će sledeće nedelje posetiti Slovačku, a zatim planira posete Kijevu i Varšavi.

Pavel želi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji i da uveri svog poljskog kolegu Andžeja Dudu da Češka u potpunosti poštuje svoje obaveze prema NATO-u i princip kolektivne odbrane alijanse.

Pavel je istakao da će odustati od pokušaja njegovih prethodnika Vaclava Klausa i Miloša Zemana da Češka bude svojevrsni most izmedju Istoka i Zapada.

"To je veoma čudna ambicija. Nikakva pozicija u sredini ne postoji. Češka mora da uvidi kom svetu pripada, svetu demokratije, a ne autoritarnih režima različitih stepena", dodao je.

Tanjug AP/Petr David Josek

 

Novi predsednik je naglasio da želi da se među zvaničnike i u politiku ponovo vrati dostojanstvo, poštovanje i pristojnost.

On je kritikovao rasprostranjen osećaj da je Češka suviše mala da se čuje njen glas u svetu ili slaba da promeni stav jačih partnera.

"Taj osećaj možda izvire iz toga što istorija prema nama često nije bila milostiva. Želim da zajedno uspemo da prekoračimo tu senku. Nemojmo komplikovati jednostavno, ne stvarajmo prepreke zato da ne učinimo ništa. Nemojmo da čekamo da velike države dolaze sa rešenjem. Nigde nije zapisano da su najpametniji oni najveći", rekao je Pavel.

On je poručio da će jedinstveni glas Srednje Evrope biti važan za pomoć Ukrajini. Česima je obećao da će nastaviti redovne posete svim regionima u zemlji da čuje direktno od ljudi šta ih muči i kakva rešenja predlažu, a najavio je da će uskoro objaviti konkretan plan poteza u prvih 100 dana.

Komentari (0)

Evropa