Evropa

BBC suspendovao Linekera zbog tvitova protiv migrantske politike vlade, kolege stale u njegovu odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2023

-

14:34

BBC suspendovao Linekera zbog tvitova protiv migrantske politike vlade, kolege stale u njegovu odbranu
Geri Lineker - Copyright Tanjug AP/James Manning/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Aleks Skot, voditeljka televizijskog programa "Fudbalski fokus" na britanskom javnom servisu BBC izjavila je da "ne misli da je u redu" da se pojavi u današnjoj emisiji, nakon što je ta televizija sklonila stručnog komentatora i voditelja popularne emisije "Meč dana" Garija Linekera, zbog njegovih komentara na Tviteru o novoj migrantskoj politici britanske vlade, objavio je Rojters. 

"Iako volim da se bavim fudbalom, sinoć sam donela odluku da, uprkos neverovatnoj nedelji i osvajanju nagrade SJA za sportsko novinarstvo, jednostavno nije u redu da danas nastavimo emitovanje", napisala je bivša fudbalerka Engleske i Arsenala na Tviteru i dodala da se nada da će se sledeće nedelje vratiti u program.

I drugi voditelji su takođe otkazali učešće u svojim emisijama, posle odluke rukovodstva BBC u petak da povuče bivšeg kapitena engleske reprezentacije. 

Sukob je počeo nakon što je Lineker, najplaćeniji voditelj televizije, opisao novi predlog zakona o migrantima kao "okrutnu politiku usmerenu na najugroženije ljude, na jeziku koji je sličan onom koji je Nemačka koristila 1930-ih godina". 

BBC je rekao da mora postojati usaglašen stav o Linekerovom korišćenju društvenih mreža, pre nego što se vrati u program.

Džejson Mohamed, koji vodi emisiju "Konačni rezultat", takođe je rekao da se povukao iz programa, kao i voditeljka brojnih emisija Keli Somers. 

BBC je saopštio da ni "Fudbalski fokus" ni "Konačni rezultat" neće biti emitovani danas. 

Prethodno je Udruženje profesionalnih fudbalera (PFA) saopštilo je da je jedan broj igrača nagovestio da žele da pokažu solidarnost sa Linekerom i drugim stručnjacima u programu.

"PFA je razgovarala sa članovima koji su želeli da zauzmu kolektivni stav i da pokažu svoju podršku onima koji su odlučili da ne budu deo večerašnjeg programa", navodi se u saopštenju. 

Zakon o ilegalnoj migraciji koji za cilj ima da britanskim vlastima olakša pritvaranje i deportaciju onih koji čamcima nelegalno ulaze preko Lamanša u Veliku Birtaniju, a koji je predstavila ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen, izazvao je burne reakcije na Tviteru prošle nedelje.

Komentari (1)

Драган

12.03.2023 08:56

Шта ти је западна демоНократија

Evropa