Evropa

Dva mlada biologa iz Grčke napravila ekološki papir od bakterija

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

08:10

Dva mlada biologa iz Grčke napravila ekološki papir od bakterija
Dva mlada biologa iz Grčke napravila ekološki papir od bakterija - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kao odgovor na alarmantno globalno krčenje šuma, dva mlada biologa iz Grčke stvorila su ekološki prihvatljivu alternativu za papir od bakterija.

Oni su za portal "Greek reporter" objasnili da bakterije uzgajaju u kontejneru, u odgovarajućem hranljivom materijalu, zahvaljujući kojem one počinju da proizvode smešu koja sadrži celulozna vlakna.

"Skupljamo ova vlakna, čistimo ih od ostataka ćelija i dodajemo materijale koji određuju boju i teksturu. Potom samo pustimo da sve osuši da bismo dobili papir, isti kakav svakodnevno koristimo", objašnjavaju mladi naučnici.

Panagiotis Demetriju, sa ostrva Evija i Jorgos Zokios sa Santorinija, upoznali su se pre dve godine tokom studija na Odseku za biologiju Univerziteta u Atini, a ubrzo nakon upoznavanja počeli su zajednički da koriste slobodno vreme i sprovode naučne eksperimente.

Ideja da se stvori ekološki prihvatljiva alternativa papiru proistekla je iz spoznaje da se bilo koja količina konvencionalnog papira pravi od drveta u količinama koje su značajno, do tri puta veće od težine papira, što u velikoj meri doprinosi alarmantnom globalnom krčenju šuma i stvara opterećenje za ekosistem planete.
 

Komentari (0)

Evropa