Evropa

Heger: Slovačka šalje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

10:45

Heger: Slovačka šalje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu
Bugarski Mig-29 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i deo PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

"Slovačka vlada je upravo odobrila slanje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu! Obećanja se moraju ispunjavati. Kada je predsednik Volodimir Zelenski zatražio još oružja uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je što drugi rade isto.Vojna pomoć je ključna u obezbeđivanju da Ukrajina može da odbrani sebe i čitavu Evropu od Rusije", napisao je Heger na Tviteru.

Prema rečima privremenog premijera, slovačka vlada je jednoglasno odobrila ovaj međunarodni sporazum. Heger je izjavio novinarima da je vlada donela odluku o donaciji vojne opreme u skladu sa slovačkim ustavom, prenosi TASR.

U februaru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično zatražio od Slovačke avione MiG-29, a Heger je tada rekao da će Slovačka učiniti sve da ispuni zahtev.

Eskadrila slovačkih aviona MiG-29 prizemljena je prošlog leta, a većina njih nije u operativnom stanju, jer su zemlje EU prestale da uvoze ruske komponente potrebne za njihovo održavanje, a Kijev tvrdi da ima potrebne delove.

Poljska je juče saopštila da će narednih dana poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29, čime je postala prvi saveznik Kijeva koji je obezbedio takve letelice.

Komentari (0)

Evropa