Evropa

Kako će poternica za Putinom uticati na posetu Sija Đinpinga Moskvi

Komentari

Autor: AP

19/03/2023

-

10:44

Kako će poternica za Putinom uticati na posetu Sija Đinpinga Moskvi
Kako će poternica za Putinom uticati na posetu Sija Đinpinga Moskvi - Copyright AP/Libkos, Pavel Bednyakov, Andy Wong, Sputnik, Alexander Zemlianichenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Planovi kineskog predsednika Sija Đinpinga da se sledeće nedelje sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi jasno su istakli aspiracije Kine za većom ulogom na međunarodnoj sceni. Međutim, razotkrili su i sve opasnosti globalne diplomatije: samo nekoliko sati nakon najave Sijeve posete, za Putinom je izdata međunarodna poternica suda u Hagu zbog optužbi za ratne zločine.

Splet događaja, koji su usledili nakon kineskog posredovanja u sporazumu između Saudijske Arabije i Irana o obnavljanju diplomatskih odnosa, ali i "mirovnog plana" za Ukrajinu – usledio je u trenutku kada Bajdenova administracija već oprezno posmatra poteze Pekinga u međunarodnoj areni.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da veruje da je odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za Putinovo hapšenje bila "opravdana“. Obraćajući se novinarima dok je odlazio iz Bele kuće u svoj dom u Delaveru, rekao je da je "očigledno da je Putin počinio ratne zločine".

Iako SAD ne priznaju ovaj sud, Bajden kaže da je "veoma jaka polazna tačka“ prozvati ruskog lidera zbog njegovih postupaka u Ukrajini.

Drugi američki zvaničnici su takođe izrazili zadovoljstvo što se jedno međunarodno telo složilo sa ocenom Vašingtona da je Rusija počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Ukrajini.

Međutim, upitan o sastanku Sija i Putina, Bajden je rekao: "Pa, videćemo kada će se taj sastanak održati". Naime, Bajdenova administracija veruje da se želja Kine da bude viđena kao posrednik u miru između Rusije i Ukrajine, treba kritički posmatrati sada kada je Putin zvanično osumnjičen za ratne zločine, kažu dvojica američkih zvaničnika za AP. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da se američka administracija nada da će nalog za hapšenje Putina biti "okidač" da se neutralne zemlje konačno opredele za stranu u konfliktu. 

Koji je značaj Sijevog sastanka sa Putinom

Poseta Rusiji biće prva Sijeva poseta inostrantvu otkako je izabran za predsednika Kine u trećem mandatu. Vest o poseti inače dolazi u trenutku kada su Peking i Moskva intenzivirali veze koje su počele neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu, sastankom dvojice lidera u Pekingu tokom prošlogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, kada su proglasili partnerstvo "bez ograničenja".

Od tada, Kina je u više navrata stala na stranu Rusije u blokiranju međunarodnih akcija protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu i, kažu američki zvaničnici, razmatra snabdevanje Rusije oružjem. Ali takođe je pokušala da se postavi u neutralniji položaj, nudeći mirovni plan koji je u suštini na globalnom nivou bio ignorisan.

profimedia

 

Na sastanku u Moskvi dve strane će se verovatno ponovo posvetiti partnerstvu, koje smatraju ključnim za suzbijanje onoga što smatraju neprikladnim i nezasluženim uticajem koji vrše SAD i njeni zapadni saveznici.

Kina, Rusija, SAD i Ukrajina ne priznaju sud u Hagu

Malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti nalog MKS-a za Putinom i jednim od njegovih pomoćnika imati veći uticaj na sastanak sa Sijem ili poziciju Kine prema Rusiji.

Ni Kina ni Rusija, kao ni Sjedinjene Države ili Ukrajina — nisu ratifikovale osnivački ugovor Međunarodnog krivičnog suda pravde. SAD, počevši od Klintonove administracije, odbile su da se pridruže sudu, strahujući da bi to moglo da dovede do krivičnog gonjenja američkih vojnika ili zvaničnika.

To znači da nijedna od četiri zemlje formalno ne priznaje nadležnost suda niti je vezana njegovim nalozima. Ukrajina jeste dozvolila neke istrage MKS-a o zločinima na svojoj teritoriji, a SAD su sarađivale u istragama istog suda.

Osim toga, malo je verovatno da bi Putin otputovao u zemlju koja bi imala obavezu da ga izruči sudu u Hagu. Čak i da je tako, pitanje je da li bi ga ta država zaista uhapsila. Inače postoji presedan kada su prethodno optuženi, posebno bivši sudanski predsednik Omar Bašir, posetili članove MKS-a, a da nisu bili pritvoreni.

Ali, nema sumnje da bi nalog za hapšenje mogao da deluje na Kinu i Rusiju u vidu suda javnog mnjenja, dok bi Putinov međunarodni status bio narušen ukoliko optužbe ne budu povučene.

Šta kaže Vašington?

Zvaničnici SAD-a nisu imali ništa protiv kada je reč o planiranoj poseti Sija Moskvi. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi nazvao je zalaganje Pekinga za momentalni prekid vatre u Ukrajini "ratifikacijom ruskog osvajanja” i upozorio da bi Rusi mogli da iskoriste primirje da pregrupišu svoje trupe i "ponovo započnu napade na Ukrajinu kad god oni to budu želeli".

"Ne verujemo da je ovo korak ka pravednom, trajnom miru“, rekao je on.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ove nedelje je pozvao Sija da razgovara i sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, a ukrajinski lider je takođe izrazio interesovanje za razgovore sa kineskim predsednikom.

"Mirovni pregovori sa Kinom na čelu mogu biti zamka za Ukrajinu"

Još pre objavljivanja naloga za hapšenje, ukrajinski analitičari su upozorili da se treba paziti potencijalne zamke uoči sastanka Sija i Putina.

"Moramo biti svesni da su takvi mirovni pregovori zamka za Ukrajinu i njen diplomatski kor“, rekao je Jurij Poita, rukovodilac Odeljenja za Aziju u Mreži za istraživanje nove geopolitike sa sedištem u Kijevu.

"U takvim uslovima, ovi mirovni pregovori neće biti usmereni na mir“, rekla je Natalija Butirska, ukrajinska analitičarka za politiku istočne Azije. Ona je dodala da poseta ne odražava toliko želju Kine za mirom, koliko njenu nameru da igra glavnu ulogu u bilo kom postkonfliktnom postizanju rešenja.

"Kina ne pravi jasnu razliku između toga ko je agresor i ko je žrtva. A kada zemlja započne svoje mirovne aktivnosti ili barem nastoji da pomogne stranama, nerazgraničenje će uticati na objektivnost. Iz moje perspektive, Kina nastoji da zamrzne sukob", smatra Butirska.

Poseta Sija snažan signal Moskvi

Čak i ako Kina prestane da pruža vojnu pomoć Rusiji, Moskva vidi posetu Sija kao snažan signal kineske podrške što osporava napore Zapada da izoluje Rusiju i zada teške udarce njenoj ekonomiji.

Portparol Kremlja Jurij Ušakov primetio je da Putin i Si imaju "veoma posebne prijateljske i lične veze poverenja” i pozdravio je mirovni plan Pekinga. "Izuzetno cenimo uzdržanu i balansiranu poziciju kineskog rukovodstva po ovom pitanju“, rekao je Ušakov.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

Posmatrači kažu da uprkos tome što se Kina predstavlja kao posrednik, njeno odbijanje da osudi rusku agresiju ne ostavlja nikakvu sumnju o tome koga "simpatiše" Peking.

"Kineski mirovni plan je sredstvo da se prikrije negiranje zapadnih kritika o podršci Rusiji“, rekao je Aleksandar Gabujev, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir - "Optička varka koju stvara, jeste da ima mirovni plan, obe strane u ratu su ga podržale i bile spremne da istraže mogućnosti, a onda je taj plan 'ubijen' od strane neprijateljskog Zapada"

Peking želi veće prisustvo na međunarodnoj sceni

Kineski zvaničnici su se hvalili svojim novootkrivenim uticajem u međunarodnoj areni, pošto je spoljna politika njihove zemlje postala sve prodornija pod vođstvom Sija Đinpinga.

Najavljujući posetu Sija, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da su veze Pekinga sa Moskvom same po sebi "značajna svetska sila".

"Kako svet ulazi u novi period turbulencija i promena, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i važna sila, značaj i uticaj kinesko-ruskih odnosa daleko prevazilaze bilateralne okvire“, navodi se u saopštenju.

Poseta je nazvana "putovanjem prijateljstva, daljeg produbljivanja međusobnog poverenja i razumevanja između Kine i Rusije i konsolidovanja političke osnove i temelja javnog mnjenja generacijskog prijateljstva između dva naroda“.

Komentari (2)

Dušan

19.03.2023 13:21

Kakvu ulogu ima MKS? Sve je u službi Zapada, tako da Putin, verujem, nije iznenađen. Ovo je samo dolivanje ulja na vatru. Veliki nastavljaju svoju igru, a male države plaćaju stvarnu cenu.

Evropa