Evropa

Kristin Lagard: Inflacija u evrozoni i dalje je previsoka

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

16:49

Kristin Lagard: Inflacija u evrozoni i dalje je previsoka
Kristin Lagard: Inflacija u evrozoni i dalje je previsoka - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, istakla je na današnjem zasedanju evropskog parlamenta da je inflacija u evrozoni i dalje previsoka.

Lagard je, na komitetu Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, kazala da je godišnja inflacija u evrozoni u februaru pala na 8,5 odsto, zahvaljujući oštrom padu cena energenata.

Ona je upozorila da se ECB suočava sa "povišenim nivoom neizvesnosti", pa će zauzeti „pristup zavisan od podataka“ pri određivanju kamatnih stopa, preneo je britanski Gardijan.

ECB podigla je referentnu kamatne stope za pola procentnog poena na zasedanju prošlog četvrtka.

Lagardova se dotakla i slučaja banke Kredi Svis, rekavši poslanicima da pozdravlja brzu akciju i odluku koju su donele švajcarske vlasti.

Kako smatra, akcija švajcarske centralne banke bila je istrument za uspostavljanje normalizacije tržišnih uslova i obezbeđivanju finansijske stabilnosti.

Lagardova je dodala da ECB pažljivo prati razvoj tržišta i da je „spremna da odgovori po potrebi“, kako bi zaštitila stabilnost cena i finansijsku stabilnost u evrozoni.

Bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti.

Instrumenti monetarne politike ECB-a su u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje stabilnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa