Biznis vesti

Inflacija u SAD na međugodišnjem nivou veća od očekivane

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

17:44

Inflacija u SAD na međugodišnjem nivou veća od očekivane
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međugodišnja inflacija u SAD od 6,4 odsto u januaru viša je od očekivane, iako se njeno trenutno kretanje može okarakterisati kao dezinflacija odnosno postepeno hlađenje cena, navedeno je u časopisu "Makroekonomska analiza i trendovi".

Još uvek se ne može odahnuti i smatrati da prisustvujemo vraćanju inflacije na prepandemijski nivo, naveli su stručnjaci MAT-a u tekstu "Blagi optimizam u pogledu kretanja inflacije?", autora Miladina Kovačevića i Katarine Stančić.

Inflacija u SAD u januaru 2023. od 6,4 odsto međugodišnje i 0,5 odsto u odnosu na decembar 2022, viša je od očekivanih 6,2 odsto međugodišnje i 0,4 odsto mesečno.

Stručnajci MAT-a smatraju da se već sada  može potvrditi da je inflacija ozbiljan i uporan problem, koja se ne kreće po jednakim stopama, kao i da može potrajati možda i čitavu deceniju.

Podaci o kretanju prosečne realne zarade po radnom satu u SAD za januar 2023. u odnosu na decembar 2022. pokazuju pad od 0,2 odsto, a u januaru 2023. u odnosu na januar 2022. pad od 1,8 odsto. 

Ove tendencije najbolje opisuje podatak iz izveštaja agencije "Moody’s" da je prosečno američko domaćinstvo trošilo mesečno za 433 dolara više u oktobru 2022. nego u oktobru 2023. 

Pored domaćinstava, našle su se ugrožene i manje kompanije koje se suočavaju sa visokim cenama energenata i visokim porezima. 

Prema istaživanju "Small Business Index", koje sprovodi Američka privredna komora, u četvrtom kvartalu 2022. godine 53 odsto malih preduzeća navelo je da im inflacija predstavlja najveći problem u poslovanju.

Mnogi ekonomisti su podeljenog mišljenja. Neki od njih imaju pesimističan stav da bi od prvog inflatornog talasa iz 2020, u ovom momentu najgori potez mogao bi da bude oklevanje američkog Feda po pitanju daljih monetarnih stezanja. 

Oni smatraju da bi se na taj način agonija produžila i da će biti potrebno i dugoročno „lečenje“ ekonomije, povećanjem nezaposlenosti na pet odsto u srednjem roku ili na čak 10 odsto u ovoj ili sledećoj godini.

Predsednik Feda Džerom Pauel ističe da je ovakva situacija na tržištu rada jedan od glavnih uzročnika inflacije i dodaje da firme nemaju drugo rešenje nego da podižu zarade da bi privukle radnu snagu.

Međutim, dok se problem inflacije u Americi rešava, i kako Fed bude obustavljao podizanje kamatnih stopa, može se očekivati relaksacija i u ostatku sveta.

Centralne banke mogu da naprave predah u borbi za stabilizaciju nacionalnih valuta koje su rapidno slabile u odnosu na dolar i time pojačavale inflatorne pritiske.

Sada, kada inflacija u SAD sedmi mesec zaredom opada, opadaju i cene kategorija koje su je podgrevale – cene polovnih automobila i uređaja koji su bili najviše traženi za vreme pandemije, ali opadaju i cene na globalnom tržištu – kao na primer cene nafte i brojnih berzanskih proizvoda. 

I očekivanja investitora u pogledu kretanja cena u narednih pet godina su se stabilizovala, pod uticajem agresivnih mera koje sprovode centralne banke širom sveta, a u mnogim zemljama su kreirani fiskalni paketi pomoći koji treba da neutrališu visoke cene energenata.

 

Komentari (0)

Biznis