Aktuelno

Predsednik Saveza ekonomista Srbije: Privreda je otpornija nego što se očekivalo

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

18:20

Predsednik Saveza ekonomista Srbije: Privreda je otpornija nego što se očekivalo
Predsednik Saveza ekonomista Srbije: Privreda je otpornija nego što se očekivalo - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović poručio je danas na završetku 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma (KBF) da treba snažno nastaviti sa ekonomskim reforma.

Dodao je da su se zaključci ovogodišnjeg jubilarnog foruma namentuli već prvog dana foruma, s obzirom na to da živimo u periodu izraženih ekonomskih i geopolitičkih rizika. 

"U ovoj godini se očekuje usporavanje rasta svetske privrede, a posebno u evrozoni. Međutim, ono što je dobro i što su eksperti Međunarodnog monetarng fonda i Svetske banke ocenili jeste da je otpornost privrede evrozone znatno viša nego što se očekivalo, a to je dobro i za Srbiju", rekao je Vlahović Tanjugu.

On je, predstavljajući zaključke KBF, rekao da će inflacija u Srbiji biti prepolovljena, ukoliko se njeno smanjenje u evrozoni nastavi postojećim tempom. 

"Nastaviti snažno s ekonomskim reformama"

Kako je rekao, Srbija je u novu godinu ušla sa dobrim makroekonomskim parametrima, što se nastavilo i u prva dva meseca 2023. godine.

To, prema njegovim rečima, ne znači da ne treba snažno nastaviti sa ekonomskim reformama.

"Te reforme se pre svega odnose na dalje konkretnije restrukturiranje velikih javnih preduzeća, na dalje ulaganje u razvoj privrednog ambijenta, u izgradnju institucija, da bi se tako podstakao nivo domaćih privatnih investicija, jer ocenjeno je da su one iz godine u godinu sve manje.

Ocenjeno je i da ukoliko se inflacija u evrozoni bude smanjivala postojećim tempom, realno očekivati da će inflacija u Srbiji biti prepolovljena, a da će se do kraja iduće godine vratiti u ciljane koridore", rekao je Vlahović. 

On je naveo da je na KBF ove godine bilo veoma mnogo inicijativa, poput BIO4 inicijative, inicijative koje su se odnosile na tzv. generaciju Z i njihov ulazak u svet biznisa. 

Dosta se, istakao je Vlahović diskutovalo i o sektorima poljoprivrede, energetike i sigurnog snabdevanja.

"Govorili smo o digitalnom povezivanju i mnogim drugim interesantnim temama koje ćemo pretočiti u tradicionalni dokument Kopaonik konsenzus koji ćemo vrlo brzo objaviti", izjavio je Vlahović. 

Forum opravdao očekivanja

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1.600 učesnika, 200 panelista, organizovana su 34 panela, tri sesije i četiri specjalna događaja. 

Forum je, prema Vlahovićevim rečima, opravdao očekivanja. 

"Lično sam zadovoljan kvalitetom diskusija na KBF i svakako da to može da bude dobra preporuka za Vladu Srbije i Narodnu banku Srbije za koncipiranje ekonomske politike u narednom periodu. Sve u svemu mislim da je forum opravdao očekivanja", istakao je on.

Dodao je da je Savez ekonomista Srbije lane na vreme upozoravao da fiskalna politika mora da bude mnogo opreznija odnosno štedljivija i da je neophodno napustiti fiskalnu politiku iz kovid vremena, što se nije u potpunosti desilo.

Rekao je da je Vlada Srbije nastavila sa neselektivnim davanjem novca, odnosno neselektivnom podrškom određenim grupama stanovništva, ali da se sa tim stalo krajem prošle godine.

Izrazio je nadu da ćemo iduću godinu sačekati u boljem raspoloženju iz nekoliko razloga.

"Prvo, došlo je do energetske stabilizacije u Evropi. Svedoci smo da se cena prirodnog gasa vratila na nivo koji je bio 2021. godine, isto važi i za cenu struje i nafte. Ipak, to ne znači da neće doći do blagog povećanja u drugoj polovini ove godine, ali ne očekujem šokove kakve smo imali na početku prošle godine", rekao je Vlahović.

Naveo je i da očekuje da poljoprivreda ove godine pruži značajan doprinos rastu BDP-a. 

"BDP ove godine neće imati robusni rast, što je logično imajući u vidu okolnosti. Biće oko dva odsto imajući u vidu planirane ekonomske aktivnosti u evrozoni", ocenio je Vlahović.

Sledeći, 31. Kopanik biznis forum, biće održan od 3. do 6. marta 2024. godine.
 

Komentari (0)

Srbija