Evropa

RAT U UKRAJINI Si i Putin potpisali dva dokumenta, Zelenski predlaže da Kina prihvati ukrajinsku formulu za mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Si i Putin potpisali dva dokumenta, Zelenski predlaže da Kina prihvati ukrajinsku formulu za mir
RAT U UKRAJINI Si i Putin potpisali dva dokumenta, Zelenski predlaže da Kina prihvati ukrajinsku formulu za mir - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Alexei Alexandrov, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 390. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kineski predsednik Si Đinping boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, a potvrđeno je da će biti razgovora o mirovnom predlogu Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini. Iz Bele Kuće pozivaju kineskog predsednika da prenese Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine i okonča rat. U međuvremenu, SAD će poslati Kijevu novi paket pomoći u oružju i opremi u vrednosti od 350 miliona dolara, dok su se 17 zemalja članica EU i Norveška dogovorile su da zajednički obezbede artiljerijsku municiju.

Ključni događaji:

  • Stoltenberg upozorava Peking da ne ne ispručuje oružje Rusiji
  • Meloni: Vojna podrška Kijevu se nastavlja u skladu sa interesima Italije
  • Ruski lovac presreo dva američka bombardera
  •  Vang: SAD nemaju nadležnost da kritikuju posetu Si Đinpinga Rusiji
  • Bela kuća: Si da prenese Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine
  • Japanski premijer Fumio Kišida stigao u iznenadnu posetu Kijevu
  • SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći u oružju i opremi vredan 350 miliona dolara
  • Putin potvrdio da će sa Sijem razgovarati o mirovnom predlogu Pekinga
  • 17 zemalja EU i Norveška dogovorili nabavku artiljerijske municije za Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.40 Sporazum Ukrajine i MMF o finansijskom paketu od 15,6 milijardi dolara

 Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio danas da je sa Ukrajinom postignut sporazum o četvorogodišnjem finansijskom paketu vrednom oko 15,6 milijardi dolara. Sporazum, koji još mora da ratifikuje Upravni odbor MMF-a, rezultat je višemesečnih pregovora između MMF-a i ukrajinskih vlasti, prenosi Rojters. Iz MMF-a je izraženo očekivanje da će taj sporazum pomoći da se podstakne veliki broj međunarodnih donatora i partnera da Ukrajinu daju kredite pod uslovima povoljnijim od tržišnih. "U narednom četvoromesečnom periodu se očekuje postepen ekonomski oporavak od teških oštećenja na objektima kritične infrastrukture, iako i dalje postoje prepreke, uključujući i rizik od dalje eskalacije sukoba", izjavio je zvaničnik MMF Gevin Grej.

20.04 Kišida u Kijevu: Ruska invazija podriva međunarodno pravni poredak

Premijer Japana Fumio Kišida doputovao je u iznenadnu posetu Kijevu u trenutku kada u zvaničnoj poseti Moskvi boravio kineski predsednik Si Đinping. 

Predsednik vlade Japana je izjavio da je ruska invazija "sramota koja podriva temelje međunarodnog pravnog poretka" i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok se mir ne vrati "u prelepu ukrajinsku zemlju", preneo je AP.

Kišida je prvi posleratni lider Japana koji je ušao u neku ratnu zonu, a zbog svojih pacifističkih principa podrška Japana Ukrajini ograničena je na nesmrtonosnu opremu i humanitarnu pomoć. Japan je do sada izdvojio za Ukrajinu više od 7 milijardi dolara i prihvatio više od 2.000 raseljenih Ukrajinaca uprkos svojoj strogoj imigracionoj politici.

20.24 Zelenski: Kijev predložio Pekingu da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kijev predložio Kini da se pridruži ukrajinskoj mirovnoj formuli za okončanje rata Rusije u Ukrajini. On je napomenuo da se još uvek čeka na odgovor Pekinga, preneo je Rojters.

Zelenski je to rekao tokom zajedničkog brifinga sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Kijevu.

18.58 Šojgu: Sve manje koraka do nuklearnog sukoba, Zaharova o "jugoslovenskom scenariju"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da najava Velike Britanije da će Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo "sve manje koraka" do nuklearnog sukoba.

"NIje slučajnost što pominjem korake. Sve je manje koraka", rekao je Šojgu obraćajući se novinarima, odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini obezbedi municija sa osiromašenim uranijumom "gura svet korak bliže ka nuklearnom sukobu", prenosi TASS. 

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala "jugoslovenskim scenarijem" planove Velike Britanije da prebaci granate s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

"Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već inficiraju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na ovim prostorima", navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi ranije je rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova "čelendžer 2" Ukrajini, Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

18.23 Si napustio Kremlj

Kineski predsednik Si Đinping napustio je Kremlj nakon svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Rusije izašao je da isprati kineskog kolegu do automobila. Lideri su se rukovali i kratko razgovarali.

17.59 Si: Kina će da "prioritizuje" veze s Rusjom

Predsednik Kine Si Đinping se ranije danas sastao sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Euronews prenosi da je on opisao "Peking i Moskvu" kao "velike komšijske sile" i "starteške partnere", ističući da će Kina da "pioritizuje" veze sa Rusijom.

Kina posmatra Rusiju kao izvor nafte i gasa za ekonomiju koja žudi za energijom, i kao pertnera u onome što obe zemlje vide kao "agresiju SAD", prenosi Euronews

Ddoaje se da Sijevo trodnevno putovanje u Rusiju služi kao izraz podrške Putinu koji se suočava sa međunarodnom izolacijom. 

Tanjug/AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin

 

17.13 Šta su poručili Putin i Si u zajedničkom obraćanju?

Ruska novinska agencija TASS je izvestila da su razgovori između Vladimira Putina i Sija gotovi. Dvojica predsednika su potpisala dva zajednička dokumenta. Jedan je o planovima ekonomske saradnje, a drugi o produbljivanju rusko-kineskog partnerstva, javlja BBC. 

Putin je u zajedničkom obraćanju rekao da je trgovina i ekonomska saradnja s Kinom prioritet za Rusiju. On je naveo i da Rusija i Kina nastavljaju da razvijaju mirnodopsku upotrebu nuklearne energije, odnosno da Rusija pomaže u izgradnji nuklearnih elektrana u Kini, prenosi britanski javni servis. 

Osvrnuo se i na kineski mirovni plan za Ukrajinu, za koji je naveo da može da posluži kao osnova za rešavanje sukoba "kad god Zapad i Kijev budu spremni za to".  

Kineski predsednik je rekao da je veoma srećan što boravi u Moskvi i zahvalio se na tradicionalnoj gostoljubivosti i na toplom prijemu. Kako je naveo, Kina i Rusija se podržavaju više od 10 godina, i nastaviće to da čine.  

Rekao da se Putinom imao "iskrene, otvorene i prijateljske" razgovore. Takođe je naveo da su Kina i Rusija strateški partneri. I on se osvrnuo na kineski mirovni plan za Ukrajinu navodeći da se Kina zalaže za mir i dijalog.

"Kina je na pravoj strani istorije", rekao je Si, a BBC ocenjuje da te reči deluju kao kritika Zapada zbog snabdevanja Ukrajine oružjem. 

16.08 Rojters: Pentagon ubrzava isporuku tenkova Abrams u Ukrajinu

Pentagon planira da ubrza isporuku tenkova Abrams, čime bi se oni obezbedili Ukrajini već ove jeseni, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obavezala se da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk M1 Abrams, nakon višemesečnog odbijanja, navodeći kao problem obuku i njihovo održavanje u Ukrajini. Kako je Bajden rekao u obraćanju iz Bele kuće, taj broj predstavlja ekvivalent jednog ukrajinskog bataljona.

15.40 Stoltenberg upozorava Peking da ne ne ispručuje oružje Rusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je upozorio Kinu da ne isporučuje Rusiji smrtonosno oružje, nakon što su se lideri te dve zemlje sastali u Moskvi.

''Nismo videli nikakav dokaz da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo videli neke znake da je to bio zahtev Rusije i da je to pitanje koje u Pekingu razmatraju kineske vlasti. Kina ne bi trebalo da pruža smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo da podržava ilegalni rat'', rekao je Stoltenberg.

Sekretar Alijanse je istakao da NATO sada ne smatra mogućim da ima smislen dijalog sa Rusijom i dodao da ne vidi mogućnost za takve kontakte dok traje rat u Ukrajini.

15.27 Meloni: Vojna podrška Kijevu se nastavlja u skladu sa interesima Italije

Italija će nastaviti sa podrškom Ukrajini u odbrani od ruske agresije, čak i po cenu narušavanja rejtinga aktuelne vlade, saopštila je danas premijerka Đorđa Meloni. Poslednje ankete pokazuju da vojna pomoć Kijevu nije popularna kod birača, ali je Meloni u obraćanju Senatu naglasila da će vlada "nastaviti to da sprovodi jer je u skladu sa nacionalnim vrednostima i interesima", prenosi Rojters.

14.20 Počeli formalni razgovori Sija i Putina u Kremlju

Kineski predsednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj poseti Moskvi, sastao se danas sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Kremlju gde ih tokom dana očekuje početak formalnih razgovora.

13.25 Ruski lovac presreo dva američka bombardera

Ruske vlasti objavile su da je ruski borbeni avion SU-35 iznad Baltičkog mora presreo dva američka bombardera. Ruska ambasada u SAD objavila je sinoć video kao dokaz da je Su-35 presreo američke bombardere B-52 koji su leteli prema ruskoj granici.

TASS je objavio da je Centar za kontrolu nacionalne odbrane ruskog Ministarstva odbrane identifikovao dve američke letelice kao strateške bombardere B-52H.

Ruski lovac je signut kako bi sprečio "kršenje državne granice", saopštilo je Ministarstvo, dodajući da je avion stigao do "područja vazdušne patrole".

"Nakon što se strani vojni avion udaljio od državne granice Rusije, ruski avion se vratio u matičnu bazu", dodali su.

12.48 Vang: SAD nemaju nadležnost da kritikuju posetu Si Đinpinga Rusiji

Američki državni sekretar Antoni Blinken nije kompetentan da kritikuje kineskog predsednika Si Đinpinga zbog njegove posete Rusiji, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi TAS S. Zamoljen da prokometariše izjavu Blinkena da je Kina pružila „diplomatsko pokriće“ Rusiji, Vang je rekao da Kina nije izazvala ukrajinsku krizu i da nije strana u sukobu. „Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj strani u sukobu. SAD nemaju nadležnost da kritikuju Kinu, a još manje da na nju prebacuju odgovornost za situaciju u Ukrajini", rekao je Vang.

12.30 Kišida stigao u Kijev

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je u iznenadnu posetu Kijevu kako bi se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Gardijan. Na snimku prikazanom na japanskoj televiziji vidi se Kišida kako hoda peronom centralne stranice ukrajinskog glavnog grada, nakon što je iz Poljske doputovao vozom.

11.45 Peskov: Putin i Si razgovarali o mirovnom planu Pekinga za Ukrajinu

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, juče su neformalno razgovarali o kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Došlo je do veoma temeljne razmene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom delu", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti. On je odbio da iznese više detalja i rekao novinarima da sačekaju izjave za medije dvojice predsednika, koji će danas imati zvanične razgovore.

Tanjug/AP/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin

 

11.33 Moskva: Demarš kanadskom otpravniku poslova zbog izjava o promeni režima u Rusiji

Otpravniku poslova Kanade u Rusiji danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije uručen oštar protest zbog izjave ministra spoljnih poslova Kanade Melani Žolija o nameri zvanične Otave da svim "ekonomskim, političkim i diplomatskim sredstvima“ ostvari cilj "promene režima“ u Rusiji. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, kanadskom diplomati je ukazano da su takve izjave neprihvatljive i da su u suprotnosti sa obavezama Kanade kao države potpisnice Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, kao i sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava.

10.45 Lukašenko: Zaplenjen arsenal oružja u Grodnu, planiran teroristički napad

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas, posle sastanka sa šefovima bezbednosnih službi, da je u Grodnu zaplenjen "čitav arsenal oružja i eksploziva". Planirano je da ovo oružje bude upotrebljeno u terorističkim napadima na vladine zvaničnike i građane, kazao je Lukašenko, prenosi Tas.

"Ovaj događaj predstavlja 'još jednu poruku' i moramo da budemo spremni za sve", rekao je Lukašenko.

Komitet za državnu bezbednost Belorusije (KGB) saopštio je u nedelju da je ova služba "neutralisala" naoružanog stranca u Grodnu, gradu koji se nalazi blizu granica sa Poljskom i Litvanijom, koji je ušao u Belorusiju da bi izveo teroristički napad. U saopštenju KGB se navodi da je stranac imao automatsku pušku i ručne bombe.

10.20 Pogledajte prilog Euronews Srbije o ratu u Ukrajini

Euronews

10.06 Si pozvao Putina u Kinu

Kineski predsednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj državnoj poseti Rusiji, izjavio je danas da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Kinu ove godine. Kineski lider je to rekao na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, prenose ruski mediji. Si Đinping je takođe pozvao Mišustina da poseti Kinu što je pre moguće, kako bi bio obnovljen mehanizam za redovne sastanke šefova vlada dve zemlje. On je objasnio da je izabrao da prvo poseti Rusiju nakon što je treći put izabran za predsednika Kine jer to, kako je naveo, odgovara istorijskoj logici. "Mi smo najveće države i strateški partneri", istakao je Si.

09.45 Rusko ministarstvo odbrane: Dva nosača raketa preletela Japansko more

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva TU-95MS strateška nosača raketa napravila rutinski let preko Japanskog mora. Ovi letovi izvedeni su u skladu sa međunarodnim zakonima i iznad neutralnih voda, saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi Rojters navode ruskih agencija.

09.00 Kijev: Čeka se potvrda za razgovor Sija i Zelenskog

Kijev čeka na potvrdu da će doći do telefonskog razgovora između predsednika Volodimira Zelenskog i šefa kineske države Sija Đinpinga, izjavila je danas potpredsednica Vlade Ukrajine Irina Vereščuk. Na pitanje da li će doći do razgovora, Irina Vereščuk je odgovorila: “Ne znam, čekamo potvrdu”. “To bi bio važan potez. Imaju šta da kažu jedan drugom”, rekla je Irina Vereščuk, javlja Rojters.

08.58 Moskva: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi. Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su "sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine".

08.55 Kišida danas u Kijevu

Japaski premijer Fumio Kišida danas bi trebalo da doputuje u Kijev, radi razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Kišida će izraziti poštovanje hrabrosti i strpljenju ukrajinskog naroda, koji brani domovinu pod vođstvom Zelenskog, i iskazati solidarnost i podršku Ukrajini, saopštilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova. Kišida će u Kijev stići vozom iz Poljske, javlja AP.

08.29 Gerašenko: Uništili smo flotu ruskih raketa na Krimu

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u eksploziji u gradu Džankoju na Krimu uništena flota ruskih krstarećih raketa koje su bile namenjene za upotrebu u Crnomorskoj floti.

Anton Gerašenko, savetnik ukrajinskog minsitarstva unutrašnjih poslova, objavio je snimak za koji kaže da navodno prikazuje područje železničke stanice u gradu. Na snimku se vidi velika eksplozija praćena oblakom dima.

Glavna obaveštajna uprava ministarstva izdala je saopštenje u kojem se pak, ne pominje uzrok eksplozije.

"Eksplozija u gradu Džankoju na severu privremeno okupiranog Krima uništila je ruske krstareće rakete Kalibr-KN dok su se prevozile železnicom", navodi se u saopštenju i dodaje da su rakete imale operativni domet veći od 2.500km na kopnu i 375km na moru.

Šef ruske uprave na Krimu Sergej Aksjov kaže da je su u pitanju bile bespilotne letelice, kao i da je svaki dron sadržao eksplozivi i elere. Osim toga, šef administracije Džankoja Igor Ivin saopštio je da je uvedeno vanredno stanje na opštinskom nivou, a na terenu su i istražitelji Istražnog komiteta Ruske Federacije koji istražuju ovaj događaj, prenosi TAS S.

08.10 Zelenski se zahvalio EU na novom paketu pomoći: "Strateški korak, daje nam poverenje u jedinstvo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se evropskim saveznicima na najavljenoj pomoći u vidu naoružanja.

"Ovo je strateški korak. (Paket pomoći EU) daje nam poverenje u naše jedinstvo, i uverenje da idemo napred, ka pobedi nad terorističkom državom. Novi odbrambeni paket SAD je takođe danas najavljen, i biće vredan 350 miliona dolara. Uključuje rakete za HIMARS i drugu municiju - sve što nam zaista treba kako bismo nastavili da podržavamo naše ratnike", rekao je Zelenski u najnovijem vidoe-obraćanju.

07.45 ISW: Ruske snage dobile imaju "marginalne dobitke" kod Bahmuta

Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW) navodi u svom izveštaju da su ruske snage imale "marginalne dobitke" kod istočnog grada Bahmuta. Ovaj tvrdnja bazira se na nekoliko geolociranih snimaka i fotografija, kao i na izveštajima ruskih izvora, navodi ISW.

07.37 Ukrajinski generalštab: Zabeležen 21 vazdušni i devet raketnih napada Rusije

Rusija je pokrenula 21 vazdušni napad i devet raketnih u poslednja 24 sata, stoji u dnevnom izveštaju ukrajinskog generalštaba. Navodi se da nije bilo civilnih žrtava, kao i da je jedan udar bio u Slovjansku, a jedan u Kramatorsku, gde je oštećeno sedam višespratnica i tri automobila. Ukrajinska vojska navodi da mogućnost raketnih napada širom zemlje ostaje dosta visoka.

07.30 Danas zvaničan razgovor Putina i Sija, očekuje se da će energetici posvetiti više pažnje

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, koji je drugi dan u poseti Rusiji, danas će imati zvanične razgovore u Kremlju, a Moskva očekuje da će teme biti energetika, vojna saradnja, trgovina i situacija u vezi sa Ukrajinom.

Savetnik predsednika Rusije Jurij Ušakov očekuje da će pitanja vezana za energetiku možda biti tema detaljnih razgovora, prenosi Tas. Ušakov je naveo i da će diskusija o međunarodnim temama biti usresređena na Ukrajinu.

Euronews

07.23 Premijer Japana u poseti Ukrajini, sastaće se sa Zelenskim

Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da će premijer Fumio Kišida danas posetiti Ukrajinu i sastati se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.  Japanska televizija NHK je prikazala snimak premijera Kišide kako ulazi u voz u poljskom gradu Pšemislu, koji se nalazi na granici između Poljske i Ukrajine.

07.15 Bela kuća: Si da prenese Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine

Bela kuća pozvala je kineskog predsednika Si Đinpinga da iskoristi svoju posetu Moskvi ove nedelje i da prenese ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da treba da poštuje suverenitet Ukrajine i okonča ruski rat protiv Ukrajine.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD ''zabrinute da će Si ponoviti pozive na prekid vatre'', što bi dovelo do toga ''da ruske snage ostanu na ukrajinskoj suverenoj teritoriji'', preneo je Rojters.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

07.00 SAD šalju Ukrajini novi paket pomoći u oružju i opremi vredan 350 miliona dolara

Američki Stejt department saopštio je danas da će SAD poslati Ukrajini novi paket pomoći u oružji i opremi u vrednosti od 350 miliona dolara, pred očekivanu prolećnu ofanzivu. Najnoviji paket američke pomoći uključuje veliku količinu raznih vrsta municije, kao što su rakete za artiljerijske sisteme, cisterne za gorivo i čamci, preneo je AP.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da paket sadrži i municiju za haubice, borbena pešadijska vozila "bredli", rakete HARM i protivtenkovsko oružje. Oružje za pomoć Ukrajini biće uzeto iz zaliha Pentagona na osnovu naloga predsednika Džozefa Bajdena, tako da će moći brzo da bude isporučeno na front.

06.45 Dogovor 17 zemalja EU i Norveške o nabavci artiljerijske municije za Ukrajinu

Sedamnaest zemalja članica Evropske unije i Norveška dogovorile su se da zajednički obezbede artiljerijsku municiju za pomoć Ukrajini, ali i da dopune sopstvene zalihe, saopšteno je danas iz Evropske odbrambene agencije.

"Projekat otvara put državama članicama EU i Norveškoj da u periodu od naredne dve godine sprovedu brzu procedura za nabavku artiljerijske minicije kalibra 155 milimetara i sedmogodišnji projekat za nabavku više vrsta municije", navodi se u saopštenju agencije, prenosi Rojters.

06.15 Putin potvrdio da će sa Sijem razgovarati o mirovnom predlogu Pekinga

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva proučavala predloge Pekinga za rešenje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za pregovarački proces.

"Uvek smo otvoreni za pregovarački proces i svakako ćemo razgovarati o svim ovim pitanjima, uključujući i vaše inicijative, koje bezuslovno poštujemo“, naglasio je Putin tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom, prenosi TASS.

Tanjug/Russian Pool via AP

 

06.00 Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. "Ukrajina pomno prati posetu kineskog predsednika Rusiji", rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu, ubrzo nakon što je predsednik Kine Si Đinping stigao u Moskvu gde će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Komentari (0)

Evropa