Evropa

Džonson o istrazi zbog žurki za vreme pandemije: Nema dokaza da sam obmanuo poslanike

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

14:54

Džonson o istrazi zbog žurki za vreme pandemije: Nema dokaza da sam obmanuo poslanike
Džonson o istrazi zbog žurki za vreme pandemije: Nema dokaza da sam obmanuo poslanike - Copyright Tanjug/AP/Chris Radburn/PA

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski premijer Boris Džonson danas je u parlamentarnoj istrazi izjavio da ne postoje dokazi da je namerno obmanuo poslanike informacijama o ilegalnim žurkama koje su se održavale u njegovoj kancelariji za vreme karantina usled pandemije kovida 19.

Parlamentarni odbor za privilegije istražuje izjave koje je Džonson dao parlamentu u decembru 2021, konkretno to da li je namerno obmanjivao poslanike o nelegalnim okupljanjima koja su se održavala u kancelarijama i rezidencijama u Dauning stritu, od kojih je nekima i sam prisustvovao, kada je izjavio da nikakva pravila nisu prekršena i da su poštovane sve predviđene mere protiv virusa kovid 19, navodi Rojters.

U dokumentu sa dokazima na 52 stranice koji je podneo komitetu, Džonson je rekao da prihvata da je Donji dom bio "obmanut njegovim izjavama", ali je odbacio optužbe da je namerno lagao parlament.

''Iz te istrage je jasno da uopšte nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da sam namerno ili nepromišljeno obmanuo Dom. Ne postoji nijedan dokument koji ukazuje da sam dobio bilo kakvo upozorenje ili savet da je na bilo kojem od tih događaja prekršeno ili možda prekršeno neko pravilo ili mera'', izjavio je Džonson.

U središtu istrage su izjave koje je Džonson dao parlamentu u decembru 2021. godine o zabavama u Dauning stritu kada su zakoni o kovidu 19 držali ljude kod kuće i zabranjivali okupljanja u zatvorenom prostoru.

U izveštaju objavljenom ranije ovog meseca, poslanici u komitetu rekli su da je Džonson možda u četiri navrata obmanuo parlament i naveli da je kršenje pravila trebalo da bude ''očigledno'' bivšem premijeru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa