Evropa

Italija će izručiti SAD ruskog državljanina osumnjičenog za kršenje sankcija i bankovnu prevaru

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

21:47

Italija će izručiti SAD ruskog državljanina osumnjičenog za kršenje sankcija i bankovnu prevaru
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski sud danas je pristao da američkim vlastima preda ruskog državljanina koji je optužen za prekršaje, uključujući isporuku nafte iz Venecuele, što predstavlja kršenje sankcija.

Apelacioni sud u Milanu saopštio je da je pristao na izručenje Artema Usa, ali samo po dve od četiri tačke za koje se tereti u SAD, preneo je Rojters.

Kako se navodi, advokat pomenutog ruskog državljanina mogao bi da uloži žalbu najvišem italijanskom sudu kako bi pokušao da spreči slanje njegovog klijenta preko Atlantika.

Sudije su dale zeleno svetlo za izručenje Usa, koji je prošlog oktobra priveden na milanskom aerodromu Malpensa po međunarodnom nalogu za hapšenje, a sada je u kućnom pritvoru, pod optužbom za kršenje embarga protiv Venecuele, kao i za bankovnu prevaru. 

Međutim, italijanski žalbeni sud presudio je protiv izručenja Rusa zbog navodnog krivičnog dela krijumčarenja vojne tehnologije iz Sjedinjenih država u Rusiju i pranja novca.

Sudije su u saopštenju napisale da su odbile ekstradiciju zbog nedostatka dokaza za prvu optužbu i pitanje "dvostruke opasnosti" za drugu.

Američki tužioci su prošle godine optužili Usa i još četiri ruska državljana za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača za ruske kupce, od kojih su neke završile na bojnom polju u Ukrajini.

Oni su koristili nemačku kompaniju da ruskim kupcima isporučuju vojne tehnologije, kao i venecuelansku naftu, rekli su tužioci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa