Evropa

Lideri EU usvojili zaključke o Ukrajini u 12 tačaka: Nastavak snažne političke, ekonomske i vojne podrške Kijevu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

19:36

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lideri država Evropske unije su danas usvojili zaključke u Ukrajini u 12 tačaka. U njima se ističe da će EU nastaviti da pruža Ukrajini snažnu političku, ekonomsku, vojnu, finansijsku i humanitarnu podršku, kao i da će nastaviti da radi sa Kijevom na formuli za mir Volodimira Zelenskog. Istaknuto je i da Brisel ostaje posvećen održavanju u povećanju kolektivnog pritiska na Rusiju, uključujući moguće dalje restriktivne mere. Šta piše u zaključcima Evropskog saveta?

1. Evropski savet ponavlja odlučnu osudu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji predstavlja kršenje Povelje UN, i podseća na nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i njenom pravu na samoodbranu od ruske agresije. 

2. Evropski savet pozdravlja Rezoluciju Generalne skupštine UN u kojoj se naglašava potreba za sveobuhvatnim, pravednim, i trajnim mirom u Ukrajni, koja je usvojena uz široku podršku međunarodne zajednice. Ponavlja se i podrška mirovnoj formuli predsednika Volodimira Zelenskog. EU će nastaviti da radi za Ukrajinom na mirovnom planu od 10 tačaka. 

3. Rusija mora odmah da prekine agresiju i da potpuno i bezuslovno povuče sve vojne snage sa čitave teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Međunarodno humanitarno pravo, uključujući i tretman ratnih zarobljenika, mora se poštovati. Evropski savet najoštrije osuđuje seksualno i rodno zasnovano nasilje. Rusija mora odmah da obezbedi bezbedan povratak Ukrajinaca koji su prisilno premešteni ili deportovani u Rusiju, posebno dece. U tom kontekstu, Evropski savet primio je k znanju naloge za hapšenje koje je nedavno izdao Međunarodni krivični sud, protiv predsednika Rusije i komesarke za prava deteta, zbog ratnog zločina protivpravne deportacije i transfera ukrajinske dece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.  

profimedia

 

4. Rusija mora odmah da obustavi akcije koje ugrožavaju bezbednost i sigurnost civilnih nuklearnih objekata u Ukrajini. Evropska unija u potpunosti podržava rad Međunarodne agencije za atomsku energiju. 

5. Evropska unija je čvrsto opredeljena da obezbedi punu odgovornost za ratne zločine i druge najteže zločine počinjene u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, uključujući uspostavljanje odgovarajućeg mehanizma za krivično gonjenje zločina agresije, koji je od značaja za međunarodnu zajednicu u celini. U tom kontekstu, Evropski savet pozdravlja sporazum o stvaranju novog Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine (ICPA) u Hagu, koji će biti povezan sa postojećim Zajedničkim istražnim timom koji podržava Eurodžast. Ponavlja se podrška istrazi tužioca Međunarodnog krivičnog suda. Evropski savet pozdravlja predstojeće pregovore o novoj Konvenciji o međunarodnoj saradnji u istrazi i krivičnom gonjenju genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina.

6. Evropska unija ostaje posvećena održavanju i povećanju kolektivnog pritiska na Rusiju, uključujući moguće dalje restriktivne mere, kao i tome da zajedno sa partnerima nastavi da radi na ograničenju cena nafte. Evropski savet naglašava važnost i hitnost intenziviranja napora da se obezbedi efikasna primena sankcija na evropskom i nacionalnom nivou i čvrsto je posvećen efikasnom sprečavanju i suzbijanju zaobilaženja sankcija u trećim zemljama i od strane trećih zemalja. Evropski savet poziva Savet i Komisiju da ojačaju sve neophodne instrumente za sprovođenje i da zajedno sa državama članicama razviju potpuno koordinisan pristup u tom smislu. Evropska unija će intenzivirati svoj rad sa partnerima na suprotstavljanju lažnim ruskim narativima i dezinformacijama o ratu. 

7. Evropska unija čvrsto i u potpunosti stoji uz Ukrajinu i nastaviće da pruža snažnu političku, ekonomsku, vojnu, finansijsku i humanitarnu podršku Ukrajini i njenom narodu dokle god bude potrebno. Evropska unija i države članice povećavaju svoje napore da pomognu u ispunjavanju hitnih vojnih i odbrambenih potreba Ukrajine. Uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica, Evropski savet pozdravlja dogovor u Savetu da se Ukrajini hitno isporuči municija zemlja-zemlja i artiljerijska municija i, ako se to zahteva, rakete, uključujući zajedničku nabavku i mobilizaciju odgovarajućih finansija, sa ciljem da se zajedničkim naporima obezbedi milion metaka artiljerijske municije u narednih dvanaest meseci, ne dovodeći u pitanje specifičan karakter bezbednosne i odbrambene politike pojedinih država članica. 

8. Evropska unija ostaje posvećena podršci obnove Ukrajine, oporavku i rekonstrukciji, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima. U tom kontekstu, Evropski savet daje punu podršku EU u uspostavljanju međunarodnog mehanizma za procenu štete nanete od strane Rusije . Zajedno sa partnerima, Evropska unija će nastaviti da intenzivira rad na korišćenju zamrznute i konfiskovane imovine Rusije za obnovu Ukrajine i za potrebe obnove, u skladu sa politikom EU i međunarodnim pravom.

profimedia

 

9. Evropski savet pozdravlja posvećenost i reformske napore Ukrajine i naglašava važnost procesa pridruživanja Ukrajine EU, u skladu sa svojim ranijim zaključcima, posebno onima od 23-24. juna 2022. 

10. Evropska unija će nastaviti da pruža svu relevantnu podršku Republici Moldaviji, uključujući jačanje bezbednosti, stabilnosti ekonomije i snabdevanja energijom zemlje suočene sa destabilizujućim aktivnostima spoljnih aktera, kao i podršku na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji. Evropski savet poziva Komisiju da predstavi paket podrške uoči svog sledećeg sastanka. 

11. Evropski savet osuđuje kontinuiranu vojnu podršku ruskom agresivnom ratu koju pružaju Iran i Belorusija. Poziva sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskoj agresiji 

12. Agresija Rusije na Ukrajinu i korišćenje hrane kao oružja potkopali su globalnu sigurnost u snabdevanju hranom. U tom kontekstu, Evropski savet je upoznat i podržava produženje Crnomorske inicijative UN za žito. Obe inicijative, kao što su Putevi solidarnosti EU i ukrajinska inicijativa "Zrno iz Ukrajine" , su ključni u jačanju globalnog snabdevanja hranom. Naglašava se  potreba da se osigura stalna dostupnost i pristupačnost poljoprivrednih proizvoda za zemlje kojima je to najpotrebnije. 

Komentari (0)

Evropa