Evropa

Kralj Čarls u prvoj državnoj poseti: Šta očekivati od puta u Nemačku

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

09:19

Kralj Čarls  u prvoj državnoj poseti: Šta očekivati od puta u Nemačku
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Čarls i kraljica supruga Kamila posetiće danas Nemačku, što je prva zvanična poseta novog britanskog kralja.

On je pre Berlina trebalo da poseti Pariz, međutim to je odloženo zbog protesta koji se održavaju u Francuskoj zbog reforme penzionog sistema.

Svrha trodnevne posete Nemačkoj je da se pokaže da je Evropa diplomatski prioritet Ujedinjenog Kraljevstva, piše BBC.

"Postoji očigledan razlog za posetu - da se poboljšaju odnosi nakon Bregzita", kaže vodeći ustavni stručnjak i istoričar ser Vernon Bogdanor.

Kako se navodi, to je prva državna poseta jednog britanskog monarha u poslednjih osam godina i učvrstiće ono što je Bakingemska palata nazvala "zajednička istorija, kultura i vrednosti".

Poseta je usledila posle sastanka kralja i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kada je najavljen sporazum o Bregzitu Severne Irske.

Nakon krunisanja kraljice Elizabete II 1953. godine, njeno prvo putovanje bilo je obilazak zemalja Komonvelta.

Za kralja Čarlsa 70 godina kasnije, prioritet je izgradnja mostova sa evropskim saveznicima, posebno u vreme sukoba u Ukrajini.

Autor i istoričar Ser Entoni Seldon rekao je da je to poruka Nemačkoj da je "Britanija možda napustila Evropsku uniju, ali da ne napušta najmoćniju zemlju u Evropi".

Kraljevski stručnjak profesor Polin Meklaran smatra da to što je ovo prvobitno bilo planirano kao dvostruko putovanje u Francusku i Nemačku bio je signal da se značaj ijedne zemlje za Veliku Britaniju ne dovodi u pitanje, odnosno da se ovde radi o realpolitici kao i o zbližavanju.

Istovremeno kralj Čarls će postati prvi britanski monarh koji će se obratiti nemačkom parlamentu, Bundestagu.

Planirano je i da kraljevski par položi vence na spomen obeležje Svetog Nikolaja u Hamburgu, oštećenu ratnim savezničkim bombardovanjem.

Svečani doček sa vojnim počastima biće upriličen kod Brandenburške kapije, dok će državni banket biti održan u palati Belvju nemačkog predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa