Evropa

Nemačka prihvatila 32 preživela migranta iz brodoloma kod Italije

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

23:31

Nemačka prihvatila 32 preživela migranta iz brodoloma kod Italije
Tanjug/AP/Candida Lobes/MSF - Copyright Tanjug/AP/Candida Lobes/MSF

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je prihvatila 32 preživela migranta iz prošlomesečnog brodoloma kod juga Italije, saopštili su danas italijanski zvaničnici i Ujedinjene nacije. 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pomogla je u organizaciji čarter-leta kojim su 32 preživela prevezena u Hamburg, navodi se u saopštenju Kancelarije vlade italijanske regije Kalabrija. 

Kako prenosi agencija ANSA, među preživelima su 28 Avganistanaca, dva Sirijca, jedan Iračanin i jedan Somalijac i oni će se pridružiti rođacima koji već žive u Nemačkoj. Portparol IOM-a je rekao da će moći da zatraže azil. 

Italijanska vlada, koja se suočava sa porastom ilegalnih migracija morskim putem iz severne Afrike, više puta je pozivala druge zemlje u Evropskoj uniji da prime više migranata. 

Više od 90 ljudi poginulo je 26. februara u blizini Kutra u Kalabriji, u jednoj od najsmrtonosnijih morskih nesreća u italijanskim teritorijalnim vodama. Ukupno je preživelo 80 ljudi. 

Italijanske vlasti odbacile su optužbe da nisu dovoljno učinile da zaustave brodolom. Policijski čamci su pokušali da presretnu brod pre nego što je potonuo, ali nisu uspeli da stignu do njega zbog lošeg vremena. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa