Privreda

Nemačka predstavila nacrt reforme migracija: Olakšano zapošljavanje radnika sa Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

29/03/2023

-

16:25

Nemačka predstavila nacrt reforme migracija: Olakšano zapošljavanje radnika sa Zapadnog Balkana
Fabrika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas predstavila nacrt reforme migracija, koja između ostalog predviđa nove podsticaje za doseljenike iz zemalja van EU, a Berlin previđa da će moći da privuče 50.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na godišnjem nivou.

"Postavljamo osnove za novi početak politike migracija", saopštio je ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner na Tviteru, dodavši da je su u Nemačkoj dobrodošli svi kvalifikovani radnici koji mogu da pomognu ekonomskom rastu zemlje, prenosi Rojters.

Deo reforme je i novi zakon o imigracijama koji želi da pomogne pre svega ljudima iz zemalja van EU koji žele da rade u Nemačkoj. 

Nakon ove reforme bi broj stranih radnika iz zemalja van EU mogao da poraste za 60.000 na godišnjem nivou, navodi se u nacrtu zakona u koji je Rojters imao uvid.

Nacrt zakona predviđa da stranac može da se zaposli u Nemačkoj na tri načina - ako ima univerzitetsku diplomu ili potvrdu o kvalifikaciji za rad koji priznaje ova zemlja i ugovor sa poslodavcem, ako ima minimum dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i diplomu ili potvrdu o stručnom osposobljavanju (VET) ili ako ima potencijal da nađu posao u toj zemlji.

Kabinet nemačkog premijera Olafa Šolca ovom reformom želi da nadomesti manjak radne snage u zemlji, zaključuje britanska agencija.

Zakonska regulativa za građane zemalja Zapadnog Balkana koji traže posao u Nemačkoj će biti produžena i neće isteći na kraju ove godine, kao što je bilo prvobitno predviđeno

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis