Evropa

Jedinica koja ima zadatak da obara ruske dronove: Ukrajinske vojska predstavila timove za brzu reakciju

Komentari

Autor: Euronews, AP

02/04/2023

-

10:53

Jedinica koja ima zadatak da obara ruske dronove: Ukrajinske vojska predstavila timove za brzu reakciju
Rat u ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski vojni zvaničnici su otkrili novinarima ono za šta tvrde da predstavlja jednu od najefikasnijih vojnih jedinica sa zadatkom obaranja ruskih dronova.

Odbrambene snage koriste timove za brzu reakciju. Vojnici koriste terenska vozila na koja su montirani mitraljezi kao i raketne lansere kako bi eliminisali mete.  

Raspoređeni su u grupama od po četiri osobe i imaju veoma gust raspored - obično imaju samo 15 minuta da reaguju pre nego što dronovi krenu ka meti.

Mitraljezi i projektili Stinger koji se koriste stigli su kao donacija od Zapadnih saveznika. Lokalni biznismen pronašao je kamione u inostranstvu i obezbedio sredstva da ih popravi i pripremi za borbu.

Vozač tima za brzo reagovanje Dima, koji nije otkrio prezime iz bezbednosnih razloga, naveo je da je ključ uspeha timova u njihovoj povezanosti: "Reč je o jedinstvu, mi radimo kao jedan i efikasno izvršavamo zadatke i misije".

Vremenom su timovi izgradili podatke o uobičajenoj putanji dronova i odedili su strateška "parking mesta" sa kojih imaju najbolji pogled na nebi.

General Serhij Najev, komandant Združenih snaga, rekao je da timovi trenutno imaju procenat uspešnosti od oko 80 odsto u obaranju dronova koje su Rusi dobili od Irana.  

"Tokom poslednjeg talasa napada dronovima na Kijev, ovaj mitraljez ih je obarao", naveo je Najev.

Dodao je da taj metod obaranja dronova bio veoma uspešan i da se nada da će uskoro biti više opreme i da će program biti proširen.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, pre nego što je Kijevu stiglo moderno oružje sa Zapada, timovi su koristili stare mitraljeze koje je vojska imala u zalihama.  

Komentari (1)

Putko patuljko

02.04.2023 15:12

Rusi ne mogu više ništa sami da proizvode, jer oni do sada sve uvezali. Od sada ce samo prepričavati lažne ruske bajke i piti rusku votku. Rusi su postali nepopravljivi propalitet.

Evropa