Evropa

Veliki požar na Eviji, nadležni pozvali građane da se evakuišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2021

-

16:00

Veliki požar na Eviji, nadležni pozvali građane da se evakuišu
Požar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke poslao je SMS poruku stanovnicima u požarom ugroženog područja na Eviji da se što pre udalje od svojh kuća.

U SMS poruci Civilne zaštite navodi se da "ako se nalazite na širem području oblastio Niborio, iz mera predostrožnosti pređete u Marmaris-Karistos".

U šumskoj oblasti od juče gori veliki požar koji se kreće ka naselju Nea Stira Karistos na Eviji.

Požar je izbio iz nepoznatih razloga, a dok su stigla prva vatrogasna kola, stanovnici sela Niborio već su počeli da odlaze iz svojih kuća. Tada je iz bezbednosnih razloga naređeno da se evakuiše naselje.

Prema prvim informacijama, požar je poprimio velike razmere i vrlo brzo se proširio na šumsko područje blizu naselja, u čemu mu je potpomogao jak vetar.

Vatrogasci iz centralne Grčke već pristižu na najveće grčko ostrvo jer zbog jakog vetra ni tri aviona nisu uspela da urade ništa.

"Vatra je van kontrole. Gori između Nea Stire i Stire, a vatra se kreće prema Niboriju. Između su kuće. Došla su tri aviona, ali zbog vetra ne mogu ništa. Moraće da dođu helikopteri", istakao je predsednik zajednice Nove Stire.

Vatrogasci gase 51 požar širom zemlje

Sve vatrogasne jedinice i snage civilne odbrane širom zemlje i dalje su u pripravnosti kako bi nadgledali i pokušali da obuzdaju 51 požar koji je izbio danas, rekao je zamenik ministra za civilnu zaštitu i upravljanje krizama Nikos Hardalias na konferenciji za novinare.


On je rekao da je dan posebno težak zbog snažnog vetra koji ometa napore u gašenju požara, prenela je Ana.

Prema Hardaliasovim rečima, požari u Varnavasu sada su raštrkani džepovi plamena unutar ograničenog oboda, a na toj lokaciji se nalaze jake vatrogasne snage, uključujući šest helikoptera i sedam aviona, od kojih je jedan ruski Beriev-200.

Vatrogasna ekipa sprečila je da požar u Elefsini dođe do industrijskih pogona, dok je požar u Volosu suzbijen u roku od sat vremena.

Komentari (0)

Evropa