Evropa

10 evropskih gradova najveća žarišta droge: Porast upotrebe kanabisa, kokaina i "sintetike"

Komentari

Autor: Euronews

08/04/2023

-

19:34

10 evropskih gradova najveća žarišta droge: Porast upotrebe kanabisa, kokaina i "sintetike"
Nema dokaza da su stigle nove opasne droge, ali potreban oprez - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova naučna studija koja analizira otpadne vode pokazuje porast upotrebe nedozvoljenih supstanci širom evropskih gradova, pa se čini da evropski rat protiv droge ide u pogrešnom pravcu, piše Euronews. Studija, koja je sprovedena u 104 grada u 21 zemlji, posebno je otkrila porast detekcije kokaina i metamfetamina u evropskim otpadnim vodama.

Najnoviji rezultati kolaborativne studije koju su sproveli SCORE grupa i Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA) otkrili su metabolite kanabisa, kokaina, metamfetamina, amfetamina, MDMA i ketamina.

"Današnji nalazi oslikavaju problem sa drogom koji je i široko rasprostranjen i složen, sa svih šest supstanci otkrivenih na skoro svakoj lokaciji. Nadzor otpadnih voda nam pruža sve veći uvid u dinamiku upotrebe i snabdevanja drogom", saopštio je direktor EMCDDA Aleksis Guzdil.

Kokain je otkriven u svim gradovima uključenim u studiju i njegove sve veće brojke ukazuju na široku dostupnost i upotrebu u široj javnosti. Podaci za 2021. i 2022. u više od polovine od 66 gradova pokazuju povećanje ostataka kokaina, od kojih većina pripada zapadnoj i južnoj Evropi, piše Euronews.

Gradovi u Belgiji, Holandiji, Španiji i Portugaliji pokazali su najveću zastupljenost kokaina u uzorcima otpadnih voda. Švajcarski gradovi Bazel, Ženeva i Cirih takođe su sadržali neke od najvećih ostataka metabolita kokaina.

Deset evropskih gradova sa najvećom zastupljenošću kokaina u otpadnim vodama - 2022

Dolazak holandskih, belgijskih i španskih gradova na ovu listu može se pripisati sve većoj trgovini kokainom, kako je navedeno u anlizi tržišta droge EU objavljenoj 2022, u lukama tih gradova.

Belgijske luke zaplenile su najviše kokaina 2020. u Evropi, skoro deset puta više nego 2010. godine, a slede ih holandske i španske luke. Uprkos porastu zaplene kokaina iz godine u godinu, istovremeni porast detekcije kokaina u otpadnim vodama implicira veću dostupnost za upotrebu.

Količina kokaina zaplenjenog u lukama 2020. godine (u tonama)

"Sada se suočavamo sa rastućom pretnjom od raznovrsnijeg i dinamičnijeg tržišta droge, koje je vođeno bližom saradnjom evropskih i međunarodnih kriminalnih organizacija", dodao je Guzdil.

Kanabis i dalje najčešće korišćena droga

U međuvremenu, najnovija analiza otpadnih voda takođe je pokazala da je kanabis i dalje najčešće korišćena nedozvoljena supstanca u Evropi, uprkos smanjenju količine detekcije u mnogim gradovima.

Međutim, trend pokazuje pad u 15 gradova, dok je metabolit kanabisa povećan u otpadnim vodama 18 gradova u odnosu na 2021.

profimedia

 

Studija je takođe pokazala povećanje količine kanabisa i kokaina tokom vikenda, što prema studiji može biti posledica povećane rekreativne upotrebe.

Međutim, studija ne može da pruži informacije o učestalosti upotrebe i čistoći droga - vitalnih faktora za donošenje holističkog zaključka.

Uprkos ograničenjima, godišnja studija više gradova je dobra polazna tačka, dodao je Guzdel, rekavši da je EMCDDA "ohrabrena svojim rastućim potencijalom za targetiranje i procenu odgovora sistema javnog zdravlja na lokalu i političkih inicijativa".

Komentari (0)

Evropa