Evropa

Turska porinula prvi nosač aviona koji će uglavnom prevoziti dronove

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

18:00

Turska porinula prvi nosač aviona koji će uglavnom prevoziti dronove
Turska porinula prvi nosač aviona koji će uglavnom prevoziti dronove - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska je danas porinula svoj prvi nosač aviona koji će uglavnom prevoziti dronove, i to je prvi nosač takve vrste u svetu.

Nosač aviona TCG "Anadolija" može da nosi samo lake avione, uglavnom helikoptere i mlaznjake koji mogu da polete sa kraćih pista, javio je Rojters. Nosač aviona je dugačak 232 metra i širok 32 metra, a može da nosi oko 1.400 vojnika, borbena vozila i jedinice za podršku za rad u inostranstvu. 

"Ovaj brod će nam omogućiti da vodimo vojne i humanitarne operacije u svakom uglu sveta, kada je potrebno“, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji u Istanbulu. 

Erdogan je istakao da je to plovilo simbol konsolidacije regionalne liderske pozicije Turske.

Amfibijski jurišni brod izgrađen je u istanbulskom brodogradilištu tursko-španskog konzorcijuma "Sedef", na osnovu projekta španskog lakog nosača aviona "Huan Karlos I". 

Prvobitni plan Ankare bio je da rasporedi lovce mlaznjake F-35 B, koji mogu da polete sa kraćih pista, na svom najvećem ratnom brodu. 

Ti planovi su promenjeni nakon što su SAD uklonile Tursku iz svog programa F-35 zbog programa Ankare za nabavku ruskih odbrambenih sistema S-400 2019. godine.Turska je tada transformisala TCG "Anadolija" u nosač dronova. 

TCG "Anadolija" će biti prvi nosač aviona na svetu čija se flota sastoji uglavnom od naoružanih dronova. 

Turska, koja ima drugu po veličini armiju u NATO-u, deli granicu sa Sirijom i Irakom koji su zahvaćeni sukobima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa