Biznis vesti

Turski parlament počeo proces usvajanja amandmana na zakone neophodne za otvaranje međunarodnog centra za trgovinu gasom

Komentari

Autor: Fonet

09/04/2023

-

20:12

Turski parlament počeo proces usvajanja amandmana na zakone neophodne za otvaranje međunarodnog centra za trgovinu gasom
Turski parlament počeo proces usvajanja amandmana na zakone neophodne za otvaranje međunarodnog centra za trgovinu gasom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Turske počeo je proces usvajanja amandmana na zakone neophodne za otvaranje međunarodnog centra za trgovinu gasom, rekao je turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez u intervjuu za CNN Turk.

Prve zakonodavne odluke u kontekstu gasnog čvorišta prošle su kroz parlament. Zahvaljujući njima, turska kompanija za naftu i gas Botas i druge kompanije moći će da rade mnogo brže i lakše.

Kada čvorište počinje sa radom padaće cene, što je važno za Evropu, a Turska će postati tržište koje definiše referentnu cenu gasa, rekao je Donmez, prenosi Tass.

On je istakao da Turska razmatra opcije saradnje sa drugim zemljama na transportu gasa u Evropu i naveo da postoje sporazumi sa Azerbejdžanom o formiranju zajedničkog preduzeća.

Donmez je rekao da će Turska moći da kupi oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega 60 milijardi za svoje potrebe, a 40 milijardi će biti dostupno za izvoz, i podsetio da aktuelni zakon predviđa višestruka ograničenja u izvozu prirodnog gasa.

Turski parlament usvojio je predlog zakona kojim se uvode promene u strukturi Botasa u okviru projekta energetskog čvorišta, tako da će ubuduće i privatne kompanije moći da uvoze gas zajedno sa državnom firmom.

U oktobru prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin predložio je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu ideju da se u Turskoj napravi gasno čvorište koje bi moglo da prihvati količine koje su bile predviđene za Severni tok.

Predloženo je da se izgradi novi sistem gasovoda koji će gas isporučivati jednom centru u Turskoj, odakle bi se preusmeravao u treće zemlje, uključujući i evropske, ukoliko budu zainteresovane.

Komentari (0)

Biznis