Evropa

RAT U UKRAJINI Nemačka odobrila isporuku "migova" iz Poljske u Ukrajinu, Norveška proteruje 15 ruskih diplomata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2023

-

08:05

RAT U UKRAJINI Nemačka odobrila isporuku "migova"  iz Poljske u Ukrajinu, Norveška proteruje 15 ruskih diplomata
RAT U UKRAJINI Nemačka odobrila isporuku "migova" iz Poljske u Ukrajinu, Norveška proteruje 15 ruskih diplomata - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 413. dan ruske invazije na Ukrajinu. Bitka za Bahmut se nastavlja, a sve je više tvrdnji o ratnim zločinima. Poslednji u nizu koji su izazvali osude zapada su snimci čija autentičnost još nije potvrđena odsecanja glava ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tražio međunarodnu reakciju, a EU se obavezala da će odgovorne za ratne zločine u Ukrajini pozvati na odgovornost. Sa druge strane, portparol Kremlja rekao je da je potrebno uveriti se u autentičnost snimaka.

Ključni događaji:

  • Savet EU na listu sankcija dodao Vagner grupu i portal RIA FAN
  • Nemačka dozvolila Poljskoj da izveze pet starih aviona MiG-29 Ukrajini
  • Rusko Ministarstvo odbrane: Odbijen napad ukrajinske vojske kod Bahmuta
  • Kremlj reagovao na snimak odrubljivanja glava: Proveriti autentičnost
  • Ukrajina najavljuje istragu zbog snimaka, Zelenski tvrdi: Svetski lideri moraju da reaguju
  • Svetska banka pomoći će popravku ukrajinske energetske infrastrukture
  • Više od 1.000 ukrajinskih vojnika se obučava ili je završilo obuku u Španiji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE 


19.51 London odbio da izda vize članovima ukrajinskog orkestra

Vodećim  članovima ukrajinskog državnog orkestra odbijene su vize za seriju planiranih koncerata u Velikoj Britaniji ovog meseca, što je promoter nazvao katastrofom, koja je koštala više od 100.000 evra (88.000 funti), preneo je "Gardijan".

Orkestar Hmeljnicki je trebalo da ide na turneju i održi dva koncerta pod nazivom "Magična muzika Harija Potera" i "Muzika iz Gospodara prstenova, Hobita i Prstenovi moći. Koncerti su bili najavljeni i na sajtu britanske vlade kao primer britansko-ukrajinskih odnosa.

19.51 Prigožin: Eliminisali smo 38.000 ukrajinskih vojnika od početka sukoba

Lider privatne ruske vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da su njihove jedinice eliminisale 38.000 ukrajinskih vojnika "od početka specijalne vojne operacije", od toga samo u Artjomovsku (Bahmutu) i Soledaru 32.000.

"Od prvog dana borbenih aktivnosti, naša procena je da je Vanger neprijatelju naneo ljudske gubitke od oko 38.000 vojnika. Od toga, 32.000 je u Bahmutu i Soledaru", naveo je Prigožin na Telegramu, preneo je TASS.

19.24 Savet EU na listu sankcija dodao Vagner grupu i portal RIA FAN

Savet EU odlučio je danas da doda Vagner grupu kao i portal RIA FAN na listu onih koji podležu restriktivnim merama EU zbog akcija koje podrivaju ili ugrožavaju terirotijalni integritet, suverenitet i nezavisnost EU, piše na sajtu Saveta.  Kako navode, grupa "Vagner" koja već podleže sankcijama u okviru Globalnog režima sankcija za ljudska prava, uveliko aktivno učestvuje u ratu Rusije i Ukrajine, a RIA FAN je deo Patriot medija gurpe, ruske medijske organizacijae, koja je uključena u propagandu i dezinformacije o ratu.

17.45 Nemačka dozvolila Poljskoj da izveze pet starih aviona MiG-29 Ukrajini

Nemačka je odobrila zahtev Poljske za izvoz pet starih borbenih aviona MiG-29 kako bi se ojačala vazdušna snaga Ukrajine protiv Rusije, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo odbrane. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je zahtev stigao danas i da to što je Berlin odobrio zahtev istog dana znači da se na Nemačku može osloniti, preneo je Rojters.
Nemačka je nasledila 24 aviona MiG-29 od Istočnone Nemačke (DDR) prilikom ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

Tanjug AP/Iryna Rubakova via AP

 

17.39 Kineski šef diplomatije: Strane u Ukrajini da stvore uslove za mirovne pregovore

Strane uključene u ukrajinski sukob treba da stvore uslove za mirovne pregovore jer ne postoji drugi način za rešavanje ove krize, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang tokom sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim na marginama konferencije o situaciju u Avganistanu koja se održava u Uzbekistanu.

"Ne postoji čudesan lek za rešavanje krize. Svaka strana treba da bude predvodnik i da radi na postizanju međusobnog poverenja, kao i da stvori uslove za mirovne pregovore i prekid neprijateljstava", rekao je on, prenosi TASS.

16.20 Ruski MiG-31 pratio norveški avion iznad Barencovog mora

Ruski lovac-presretač MiG-31 ispratio je norveški patrolni avion R-8A Posejdon iznad Barencovog mora, koji je leteo ka ruskoj granici, saopštio je danas Nacionalni centar za kontrolu odbrane.

Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Barencovim morem su 13. aprila otkrila vazdušni cilj koji se približava državnoj granici Ruske Federacije, saopštio je Centar, prenele su RIA Novosti.  Da bi identifikovali vazdušni cilj i sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac MiG-31 je podignut u vazduh i sastava snaga PVO Severne flote, dodaje se u saopštenju.

Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušni cilj kao patrolni avion R-8A Posejdon iz baze norveškog ratnog vazduhoplovstva, naveo je Centar. Napomenuo je i da se "nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac bezbedno vratio na aerodrom i nije dozvolio kršenje državne granice Ruske Federacije“.

Tanjug AP/Iryna Rubakova via AP

 

14.35 Poljska zatražila dozvolu Berlina za re-eksport MiG-ova u Ukrajinu

Poljska je od Nemačke zatražila dozvolu za re-eksport starih istočnonemačkih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, rekao je portparol nemačkog Ministarstva odbrane. Kako prenosi Rojters, pozivajući se na DPA, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će nemačka vlada doneti odluku o tom zahtevu već danas.

Nemačka je nasledila 24 aviona MiG-29 od Istočne Nemačke nakon ponovnog ujedinjenja 1990. U to vreme ti borbeni avioni smatrani su najnaprednijim na svetu. Nemačka je 2004. poslala 22 aviona MiG-29 u Poljsku.

Jedan od preostala dva MiG-a uništen je u nesreći, dok je drugi izložen u muzeju. Poljska je početkom aprila, kao prva članica NATO, predala Ukrajini prvu seriju obećanih lovaca MiG-29, ali nije poznato koliko je aviona poslala. Prema najnovijim podacima, Poljska ima 22 aviona MiG-29A i šest aviona MiG-29UB.

14.20 Moskva sprema odgovor na proterivanje 15 ruskih diplomata iz Norveške

Moskva će odgovoriti na najavu Norveške o proterivanju 15 zaposlenih u ambasadi Rusije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, bez navođenja detalja o prirodi odgovora.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je ta zemlja odlučila da protera 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su "obaveštajci koji deluju pod okriljem diplomatskih položaja". 

U saopštenju se ističe da ta odluka predstavlja odgovor norveške vlade na promenu bezbednosne situacije u Evropi, koja je dovela do "povećanja obaveštajnih pretnji iz Rusije", prenosi Rojters.

14.10 Rusko tužilaštvo pokrenulo istragu o snimku navodnog obezglavljivanja Ukrajinca

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije saopštilo je danas da je otvorilo istragu o video-snimku, na kojem se vidi kako pripadnik ruskih snaga navodno odseca glavu ukrajinskom vojniku.

U saopštenju se navodu da je tokom praćenja interneta Tužilaštvo otkrilo foto i video materijale koji sadrže, kako se pretpostavlja, scene ubistva navodno ukrajinskog vojnika, prenosi Interfaks.

"U cilju procene verodostojnosti ovih materijala i donošenja odgovarajuće odluke, oni su upućeni istražnim organima radi organizovanja uviđaja", kaže se u saopštenju.

12.43 Norveška proteruje 15 ruskih diplomata pod optužbom za špijuniranje

Norveška je odlučila da protera 15 službenika ruske ambasade u Oslu, optužujući ih da su "obaveštajci koji deluju pod okriljem diplomatskih položaja". Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, ti zvaničnici moraju da napuste Norvešku u najkraćem roku.

U saopštenju se ističe da ta odluka predstavlja odgovor norveške vlade na promenu bezbednosne situacije u Evropi, koja je dovela do "povećanja obaveštajnih pretnji iz Rusije“, prenosi Rojters.

"Ovo je važan korak u suprotstavljanju i smanjenju nivoa ruskih obaveštajnih aktivnosti u Norveškoj, a samim tim u zaštiti naših nacionalnih interesa", navela je šefica norveške diplomatije Aniken Hitfeld u saopštenju.

12.42 Peskov: Putinu nisu potrebne društvene mreže, svi ionako slušaju njegove reči

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nisu potrebne društvene mreže, pošto, kako je rekao, "svi ionako slušaju njegove reči".

"Za razliku od vas i mene, on je ćovek čiji svaki pokret prati ceo svet. Čak i ako stoji u hodniku i govori šapatom, svi to slušaju. Zašto bi mu bio potreban Telegram kanal?", rekao je Peskov, prenosi list Izvestija.

12.17 Energoatom: Ruska mina eksplodirala kod NE Zaporožje

Ukrajinski operater Energoatom je saopštio da je ruska mina eksplodirala u blizini kontrolne sobe nuklearne elektrane Zaporožje, najvećeg nuklearnog postrojenja u Evropi, koju su okupirale ruske snage u martu 2022. godine, prenosi Gardijan.

Prema tim navodima, eksplozija je odjeknula u blizini postrojenja četvrtog agregata, a zvuke su čuli ukrajinski radnici koji su nastavili da rade u postrojenju, dok su Rusi pokušali da "smire" radnike i brzo prikriju tragove, kako to ne bi videli stručnjaci IAEA.

profimedia

 

12.15 Švajcarska do 2028. godine stavlja još 1,5 milijardi franaka na raspolaganje Ukrajini

Švajcarska će Ukrajini staviti na raspolaganje dodatnih 1,5 milijardi švajcarskih franaka do 2028. godine, saopštio je ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis na konferenciji u Vašingtonu.

Zajedno sa 300 miliona švajcarskih franaka predviđenih za 2023-2024, ovo povećava ukupan iznos koji će Švajcarska obezbediti Kijevu do 2028. na 1,8 milijardi franaka. 

Bern je već odvojeno namenio 1,03 milijarde franaka kao pomoć za oko 75.000 Ukrajinaca koji su potražili utočište u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

12.08 Rau: Varšava ne vidi znake da će Rusija revidirati politiku osvajanja

Poljska je skeptična prema pokušajima Francuske da organizuju razgovore Kijeva i Moskve, izjavio je danas poljski ministarspoljnih poslova Zbignjev Rau.

"Skeptični smo prema francuskim inicijativama koje bi dovele do nekog oblika razgovora između Rusije i Ukrajine", rekao je Rau u obraćanju parlamentu, prenosi Rojters.

On je naglasio da Varšava "ne vidi nikakve znake da je Rusija spremna da revidira svoju politiku teritorijalnih osvajanja" kao i da mogući rezultat takvih razgovora ne mogu biti posebne garancije za Rusiju, osim poštovanja normi međunarodnog prava.

12.01 Kuleba: pravi mir će doći kad Kijev vrati sve teritorije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je da će pravi mir doći tek kad Kijev povrati teritorije koje su pod ruskom okupacijom.

Kako je istakao, svi ukrajinski gradovi i Krim moraju i biće ponovo deo Ukrajine, a pravi mir će doći kad zemlja povrati svoje granice, prenosi Rojters.

"Nema razlike između bilo kojeg ukrajinskog grada, svi oni moraju i biće ponovo Ukrajina“, rekao je Kuleba, obraćajući se putem video-veze učesnicima crnomorske bezbednosne konferencije u Bukureštu.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

10.45 Politiko: Kijev ogorčen zbog procurelih američkih obaveštajnih podataka

Zvaničnici u Kijevu ogorčeni su zbog procurelih američkih obaveštajnih podataka koji umanjuju sposobnost Ukrajine da ovog proleća povrati svoju teritoriju koju je zauzela Rusija, piše danas Politiko. Portal navodi da su visoki ukrajinski zvaničnici posebno besni zbog curenja „strogo poverljive“ procene iz februara, koja sugeriše da bi Ukrajina ostvarila samo „skromne teritorijalne dobiti“ u svojoj planiranoj prolećnoj kontraofanzivi. Kijev navodi da dokument pokazuje da SAD ponovo potcenjuju ukrajinske vojne sposobnosti.

09.00 FSB: Ukrajinac saučesnik u ubistvu Tatarskog

Identifikovan saučesnik u ubistvu ruskog vojnog blogera Vladlena Tatarskog, državljanin Ukrajine Jurij Denisov, prenosi Tass. Za njim je izdata poternica, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

08.56 Svetska banka sa 200 miliona dolara pomaže popravku energetske infrastrukture Ukrajine

Svetska banka je saopštila da će finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grejne infrastrukture, a da će partneri i drugi obezbediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi. Donacija od 200 miliona dolara biće iskorišćena za hitne popravke ukrajinskih tranzicionih transformatora, mobilnih toplotnih kotlova i druge kritične opreme za hitne slučajeve, navodi se u saopštenju Svetske banke. Svetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini, uključujući obaveze i obećanja donatora.

08.21 Generalštab Ukrajine: Najžešće borbe kod Bahmuta, ruske trupe napadaju sa četiri pravca

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju u oblasti Bahmuta, gde Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad gradom i granatiraju pojedina naselja.

Ruske trupe vode ofanzivne operacije na četiri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Unian. Ruske snage su tokom proteklog dana izvele više od 45 napada na ta četiri pravca, navodi ukrajinski generalštab. 

07.50 ISW: Nije bilo napretka ruske vojske kod Bahmuta 12. aprila

Ruske snage nastavile su sa svojim napadima kod Bahmuta, ali 12. aprila nisu napravile nikakav napredak, saopštio je u izveštaju Institut za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu. Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin naveo je nedavno da ruske snage kontrolišu 80 odsto teritorije grada, što su iz Ukrajine demantovali.

07.45 Beloruski šef diplomatije u Budimpešti poziva na primirje u Ukrajini i razgovore

Belorusija poziva na primirje u Ukrajini i početak pregovora, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik tokom posete Mađarskoj. Ministar je istakao da je "Belorusija, kao i Mađarska, na strani mira", preneo je Tas. On je naglasio da je stav Minska jasan i istakao da je potrebno zaustaviti ubijanje ljudi. "Bez odlaganja objaviti primirje i započeti razgovore - što pre, to bolje", rekao je on.

07.38 Odbrana Darije Trepove uložila žalbu na pritvor

Advokatski tim Darije Trepove optužene za teroristički napad na kafić u Sankt Peterburgu u kojem je poginuo ruski vojni bloger Vladlen Tatarski, uložio je žalbu na njeno pritvaranje, saopšteno je danas iz suda u Moskvi. "Sud je primio pritužbu advokata Darije Trepove na određivanje pritvora kao preventivne mere za osumnjičenu", rekla je portparolka suda, prenosi Tas. Sud u Moskvi odredio je 4. aprila pritvor za Trepovu do 2. juna.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

07.23 BBC: Novi procureli podaci sugerišu da su SAD prisluškivale Gutereša

Američka vlada veruje da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš previše spreman da udovolji ruskim interesima, pokazuju nova "curenja" iz poverljivih dokumenata Pentagona koji su se pojavili na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Dokumenti pokazuju da je Vašington pomno pratio Gutereša, a nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Gutereša i njegovog zamenika, kao i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je "procureo" fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopili UN i Turska, nakon straha od globalne prehrambene krize. U njemu se sugeriše da je Gutereš bio toliko zainteresovan za očuvanje dogovora da je bio spreman da udovolji interesima Rusije, navodi britanski javni servis.

"Gutereš je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije", stoji u dokumentu, "čak i ako to uključuje sankcionisane ruske subjekte ili pojedince".

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

07.06 Ambasada Ukrajine: Nemamo informacije o slanju srpskog oružja Kijevu

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da "nema informacije" o tome da je zvanični Beograd nameravao da pošalje oružje Ukrajini, ili je to već uradio. U pisanom odgovoru Glasu Amerike ambasada Ukrajine je navela da nema informacije o isporuci oružja iz Srbije i da se "pri tome rukovodi i izjavama srpskih zvaničnika".

06.55 Svetska banka pomoći će popravku ukrajinske energetske infrastrukture

Svetska banka saopštila je danas da će finansirati 200 miliona dolara kao pomoć za popravku ukrajinske energetske i grejne infrastrukture. Navodi se da će i drugi partneri Ukrajine obezbediti još 300 miliona dolara za dodatno finansiranje, kako se projekat bude širio, preneo je Rojters.

06.48 Rusko Ministarstvo odbrane: Odbijen napad ukrajinske vojske kod Bahmuta

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njene snage odbile napad ukrajinske vojske u pokušaju da se probiju do Bahmuta. Takođe se tvrdi da su borci iz redova privatne paravojne formacije Vagner zauzeli tri bloka u pokušaju da preuzmu kontrolu nad celim gradom. Ukrajinska vojska, s druge strane, demantuje da ruska strana kontroliše 80 odsto teritorije grada.

Associated Press

06.36 I Kremlj reagovao na snimak: Proveriti autentičnost

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je potrebno detaljno proveriti "užasan" snimak i uveriti se u njegovu autentičnost. "U svetu lažiranja u kojem živimo, autentičnost snimka se mora proveriti", rekao je on u konferencijskom razgovoru sa novinarima.

06.27 EU o snimcima odrubljivanja glava: Zločinci će odgovarati

EU se obavezala da će odgovorne za ratne zločine u Ukrajini pozvati na odgovornost, poručila je portparolka EU Nabila Masrali. "Nemamo dovoljno informacija o autentičnosti snimka. Ako se potvrdi istinitost, ovo je još jedan brutalan podsetnik na nehumanu prirodu ruske agresije", dodala je.

06.15 Ukrajina najavljuje istragu zbog snimaka, Zelenski tvrdi: Svetski lideri moraju da reaguju

Ukrajina je najavila da će istražiti jeziv video koji kruži društvenim mrežama koji navodno prikazuje odsecanje glave ukrajinskom vojniku. Ukrajinska služba državne bezbednosti pokrenula je istragu o snimku, navodi se u izjavi Vasila Malijuka, šefa agencije, poznate kao SBU.

Komentarišući video snimke, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da svi svetski lideri moraju da reaguju na ovaj zločin.

05.55 SAD i Letonija priznale su vojno prisustvo u Ukrajini

Nakon što su u američkim obaveštajnim dokumentima procureli podaci da je više od 90 specijalnih snaga NATO-a raspoređeno u Ukrajini, američki i letonski zvaničnici su priznali malo vojno prisustvo u zemlji, ali ne i u borbama.

Portparol Saveta bezbednosti SAD Džon Kirbi za Foks njuz je rekao da postoji malo vojno prisustvo SAD stacionirano u američkoj ambasadi sa atašeima odbrane koji nadgledaju isporuku oružja i druge podrške Ukrajini.

Letonsko ministarstvo odbrane je takođe potvrdilo da je njeno vojno osoblje u Ukrajini, ali da samo obavlja funkcije poput čuvanja ambasade Letonije ili pošiljki tereta, preneo je Delfi.

Komentari (0)

Evropa