Evropa

Švedski tužioci optužili građanina te države za širenje vojnih tajni

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

16:32

Švedski tužioci optužili građanina te države za širenje vojnih tajni
Švedski tužioci optužili građanina te države za širenje vojnih tajni - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Švedski tužioci saopštili su danas da su optužili 52-godišnjeg muškarca za nezakonito posedovanje i širenje tajnih i osetljivih informacija o velikom broju vojnih objekata.

Navodi se da je reč o mnogobrojnim instalacijama, koje su značajne za sposobnost Švedske da se odbrani u slučaju rata, preneo je Rojters.

"Smatram ovo teškim zločinom", rekao je viši tužilac Lars Hedval.

On je istakao da otkrivanje ovakvih informacija može naštetiti nacionalnoj bezbednosti.

Kada je reč o bezbednosti, Švedska je, zajedno sa Finskom, prošle godine nakon početka sukoba u Ukrajini, aplicirala za ulazak u NATO, ali su zahtev Stokholma stopirale Turska i Mađarska.

Pritužba Mađarske usledila je posle švedske kritike Orbanovog odnosa prema demokratiji i vladavini prava.

Turska pored ostalog traži od Švedske izručenje pojedinih osoba i odbijanje Stokholma da ispuni te zahteve jedno je od pitanja zbog kojih je Ankara do sada odbijala da pristane na prijem Švedske u NATO.

Ipak, Švedska je nedavno pristala da na zahtev Turske izruči turskog državljanina, 29-godišnjeg Omera Altuna, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog prevare u Turskoj.

Pored toga, vlasti u Ankari zahtevaju oštriju akciju vlade u Stokholmu protiv kurdskih aktivista u Švedskoj, koje turske vlasti nazivaju teroristima.

 

Komentari (0)

Evropa