Evropa

Umro gruzijski kamerman koga su pretukli desničari tokom LGBT marša

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2021

-

19:33

Umro gruzijski kamerman koga su pretukli desničari tokom LGBT marša
Protesti - Copyright Tanjug/AP/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT umro je, javila je danas televizija za koju je radio.

Snimatelj, jedan od nekoliko predstavnika medija pretučenih tokom napada na LGBT+ aktiviste u Tbilisiju ove sedmice, pronađen je mrtav, javila je danas TV Piveli, a stotine ljudi izašle su na ice glavnog grada Gruzije pozivajući vlasti da kazni odgovorne.

LGBT+ aktivisti u Gruziji otkazali su u ponedeljak marš ponosa nakon što su nasilne grupe koje su se usprotivile tom dogadaju upale i opljačkale njihovu kancelariju u Tbilisiju i napali aktiviste i novinare, preneo je Rojters.

Snimatelja Aleksandra Laškaravu, koji je pretučen u incidentu, majka je pronašla mrtvog u njegovoj kući, javila je TV Pirveli, kanal za koji je radio.

Za sada nije otkriven uzrok njegove smrti.

Ipak, bez "Marša dostojanstva", LGBT aktivisti u Tbilisiju su otkazali šetnju posle napada.

Stotine demonstranata okupilo se danas ispred parlamenta i kancelarije vladajuće stranke Gruzijski san da bi pozvali premijera i ministra unutrašnjih poslova da podnesu ostavke zbog nasilja i smrti Laškarava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da jos uvek istražuje Laškaravu smrt, ali nije navelo šta je bio uzrok smrti.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili napisala je na Tviteru da je posetila snimateljevu porodicu.

"Ono što se dogodilo je tragedija i upućujem saučešće celoj medijskoj zajednici i celoj Gruziji", napisala je ona.

"To se mora istražiti i odgovorni moraju biti kažnjeni", dodala je ona.

Komentari (0)

Evropa