Evropa

Holandska obaveštajna služba: Kina najveća pretnja po ekonomsku bezbednost zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

13:43

Holandska obaveštajna služba: Kina najveća pretnja po ekonomsku bezbednost zemlje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je najveća pretnja po ekonomsku bezbednost Holandije, upozorila je danas holandska obaveštajna služba u svojoj godišnjoj proceni pretnji, koje, kao je navela, uključuju komercijalnu špijunažu i tajne investicije. 

U osvrtu na ruski napad na Ukrajinu, holandska obaveštajna služba navela je da Rusija predstavlja veliku pretnju po nacionalnu bezbednost, prenosi Rojters. 

Opšta obaveštajno-bezbednosna služba, poznata pod akronimom AIVD, navela je u izveštaju za 2022. godinu da, iako  Holandija smatra Kinu glavnim trgovinskim partnerom, njene vojne ambicije podstiču pokušaje da se pribavi holandska tehnologija i tehnologija sa zapada. 

"Kineske kompanije i obrazovne institucije ponekad su cenjeni partneri holandskim institucijama. Istovremeno, ova zemlja predstavlja najveću pretnju holandskoj ekonomskoj bezbednosti", navela je agencija.

Kako tvrdi, Kina koristi, kako legitimne investicije, korporativna preuzimanja i akademsku saradnju, tako i nelegalnu špijunažu, insajdere, tajne investicije i nelegalni izvoz. 

"Holandske kompanije, obrazovne institucije i naučnici su redovne žrtve toga", navela je agencija.

Rojters prenosi da je glavna meta kompanija za proizvodnju poluprovodnika ASML, čije je sedište u gradu Veldhovenu na jugu Holandije i koja je najveći svetski dobavljač mašina za litografiju, koje se koriste za pravljenje kompjuterskih čipova. Za kompaniju ASML Kina je treće najveće tržište. 

Komentari (0)

Evropa