Evropa

Otvorena istraga protiv britanskog premijera Sunaka zbog navodnog sukoba interesa u vezi firme njegove supruge

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

15:02

Otvorena istraga protiv britanskog premijera Sunaka zbog navodnog sukoba interesa u vezi firme njegove supruge
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Poverenik za standarde britanskog parlamenta Danijel Grinberg, otvorio je danas istragu protiv britanskog premijera Rišija Sunaka zbog navoda da nije ukazao na potencijalni sukob interesa, a za koje se smatra da su u vezi sa kompanijom za brigu o deci u kojoj je njegova supruga investitor.

Sunakova supruga, Akšata Murti, navedena je kao akcionar ''Koru Kidsa'', jedne od šest privatnih kompanija koje pružaju usluge brige o deci, a najverovatnije će imati koristi od šeme predložene u prošlomesečnom budžetu za podsticanje ljudi da čuvaju decu, prenosi Rojters.

Sunak je ranije, na parlamentarnom odboru za interese, na pitanje laburističke poslanice Ketrine Mekinel da li ima povezanosti između interesa njegove supruge i predloženoj šemi o brizi o deci, rekao da je sve interese prijavio ''na normalan način''.

Kasnije se ispostavilo da su šefovi kompanije prisustvovali prijemu u Dauning stritu broj 10 nekoliko sati nakon Sunakovog pojavljivanja u odboru, navodi Gardijan.

Sunak ne navodi udeo supruge u svom registru interesa kao poslanika, koji poslanici moraju da ažuriraju.

''Članovi moraju uvek biti otvoreni i iskreni u izjašnjavanju o bilo kakvom relevantnom interesu u bilo kom postupku Doma ili njegovih odbora, kao i u svakoj komunikaciji sa ministrima, članovima, javnim zvaničnicima ili nosiocima javnih funkcija'', navodi se u šestom paragrafu kodeksa ponašanja članova parlamenta, prenosi Gardijan.

Komesar je odgovoran za praćenje rada Kodeksa ponašanja i registara Donjeg doma, uključujući istragu svih navodnih kršenja.

Na stranici poverenika na sajtu parlamenta nije bilo više detalja o ovim navodima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa