Evropa

Britanski premijer Riši Sunak na udaru kritika: "Putovao privatnim avionima, za dve nedelje potrošio pola miliona funti"

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2023

-

11:46

Britanski premijer Riši Sunak na udaru kritika: "Putovao privatnim avionima, za dve nedelje potrošio pola miliona funti"
Riši Sunak - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik vlade Velike Britanije Riši Sunak našao se na udaru javnih kritika u kojima je obelodanjeno da je u periodu kraćem od dve nedelje Sunak putovao privatnim avionima i potrošio u te svrhe oko 500.000 funti, "šokantno rasipajući novac poreskih obveznika".

Ove kritike su podstakle britansku opoziciju da napadne Sunaka tvrdeći da "nije u kontaktu sa stvarnošću i nije u stanju da radi na pitanjima očuvanja životne sredine zelenoj agendi", prenosi Rojters.

U otkrivenim dokumentima iz kabineta premijera Sunaka detaljno se opisuju putovanja premijera u inostranstvo u trećem kvartalu 2022. godine. Otkriveno je da je Sunakov kabinet koštao britanske poreske obveznike oko 108.000 funti za putovanje privatnim avionima do i sa samita Cop27 u Egiptu, 6. i 7. novembra.

Nedelju dana kasnije Sunak je odleteo na samit G20 na Baliju u Indoneziji, vratio se 17. novembra, a ovo povratno putovanje je koštalo više od 340.000 funti. U decembru je jednodnevni izlet u Letoniju i Estoniju u posetu britanskim trupama koštao više od 62.000 funti.

Dokument o troškovima premijerskog kabineta pokazuje da je skoro 20.000 funti potrošeno na druge troškove kao što su smeštaj, hrana i vize. Međutim, sve navedeno ne uključuje troškove za službenike koji su takođe išli sa premijerom na ova putovanja, a delegacije su bile različite veličine - od 19 sa premijerkom Liz Tras, do 35 koliko ih je pratilo Sunaka na Bali.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa