Evropa

Procurela dokumenta američkih obaveštajnih službi, WP: Rusija testira tajno oružje koje cilja Maskov Starlink u Ukrajini

Komentari

Autor: The Washington Post

20/04/2023

-

12:40

Procurela dokumenta američkih obaveštajnih službi, WP: Rusija testira tajno oružje koje cilja Maskov Starlink u Ukrajini
Procurela dokumenta američkih obaveštajnih službi, WP: Rusija testira tajno oružje koje cilja Maskov Starlink u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Craig Bailey/Florida Today via AP

veličina teksta

Aa Aa

Težnja Rusije sa sabotira pristup ukrajinskih snaga internetu ometanjem satelitskih operacija Starlinka, čini se da je izraženija nego što se mislilo, a to pokazuju i navodni poverljivi izveštaji američkih obaveštajnih službi do kojih je došao "Vašington post".

Moskva navodno mesecima eksperimentiše sa svojim sistemom za elektronsko ratovanje Tobol, a u pokušaju da poremeti Starlinkov dotok interneta Ukrajini, tvrdi se u strogo poverljivoj proceni.

Dokument datira od marta i ne ukazuje da li je bilo koji od ruskih testova bio uspešan. Ali, otkriće obaveštajnih službi je, ipak, upečatljivo jer potvrđuje ono što su posmatrači ranije samo pretpostavljali: da se program koji je navodno dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može koristiti i za napad na one koji koriste njegovi protivnici.

Space X, kompanija koja je vlasnik Starlinka, odbila je da komentariše ove navode. Prošlog proleća, vlasnik kompanije Ilon Mask se ukratko osvrnuo na pokušaje Kremlja da naudi ovoj tehnologiji, napisavši na Tviteru da se, iako je Starlink pokazao svoju otpornost na takve pokušaje "ometanja i hakovanja", čini da su Rusi intenzivirali svoje napore.

U Pentagonu bez detaljnog objašnjenja, oglasili se Ukrajinci, Rusi bez komentara

Pentagon, međutim, nije odgovorio na pianja o samoj o procureloj proceni, ali su naveli da ovi sistemi predstavljaju važan sloj u komunikacionom mreži Ukrajine. Major Čarli Dic, portparol Ministarstva odbrane naveo je da fokus odeljenja "ostaje na tome da Ukrajinci dobiju satelitske sposobnosti koje su im potrebne".

Konstantin Žura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni težnji Rusije i "preduzimaju sve mere da ih neutrališu". S druge strane, ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtev WP za komentar.

Starlink se pokazao vitalnim za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prenosne terminale za komunikaciju preko bojnog polja i podnošenje obaveštajnih podataka. Ruske snage su imale delimičnog uspeha u onemogućavanju Ukrajinaca da koriste drugu komunikacionu opremu, uključujući radio i mobilne telefone, ali je teže poremetiti satelitske signale.

Nejasno je da li su prekidi u isporuci signala koji su prijavljeni u Ukrajini rezultat ruskih eksperimenata sa Tobolom ili nekih drugih mogućnosti koje koriste ruske snage, kao što je, na primer, sistem Tirada-2 montiran na kamion. Ukrajinske trupe jesu izvestile da su u oktobru iskusile poremećaje dok su se kretale ka ruskim pozicijama tokom uspešnih kontraofanziva na jugu i istoku. Ukrajinski zvaničnici su tada sugerisali da je SpaceX ograničio pristup internetu u tim oblastima kako bi sprečio Ruse da koriste uslugu, navodi se u izveštaju Financial Times.

Identifikovano najmanje sedam sistema Tobol u Rusiji

Inače, analitičari su identifikovali najmanje sedam sistema Tobol u Rusiji i svi se nalaze objekata koji se koriste za praćenje satelita, navodi se u izveštaju koji je ovog meseca objavila fondacija Secure World, grupa za bezbednost i održivost svemira.

Dokument koji je procurio opisuje "tekući vojni operativni eksperiment Rusije za ciljanje satelitskog komunikacionog sistema Starlink preko Ukrajine sa ruskim Tobolom-1" i identifikuje tri lokacije u Rusiji na kojima su sprovedena testiranja.

Iako bi rusko pozicioniranje sistema Tobol širom zemlje moglo da sugeriše da ih koriste u odbrambene svrhe, tri lokacije su otkrivene u proceni američkih obaveštajnih službi - jedna izvan Moskve, lokacija u blizini Krima i druga u ruskoj zapadnoj enklavi Klinjingrad, najbliži su objekti Ukrajini, što ih čini pogodnim za ofanzivnu operaciju.

O programu Tobol, koji se u dokumentima pominje kao 14Ts227, postoje samo slabi nagoveštaji i obelodanjivanja, a njegove mogućnosti su godinama bile misterija. Istraživači su rekli da je program počeo sa radom pre desetak godina.

Šta se do sada znalo o Tobolu

Hendrik, istraživač amater iz Belgije čije je otkrivanje ruskih nabavki i sudskih dokumenata dalo većinu ograničenih javnih informacija dostupnih o programu Tobol, u početku je zaključio da je sistem bio defanzivne prirode, prema njegovoj analizi iz 2020. koju je objavio Space Review.

Ali dalja analiza, potkrepljena sudskim dokumentima koji opisuju "specijalizovane komplekse za elektronski napad na svemirska sredstva", dovela je do novih otkrića, a on je prošle godine predvideo da Tobol može da se koristi ofanzivno.

Sateliti Starlink prolaze preko zemlje dovoljno nisko da bi Tobol verovatno mogao da emituje smetnje na njih, rekao je Hendriks u intervjuu. Ali, izazovi ostaju.

"Problem sa starlinkom je u tome što tamo imate strašno mnogo satelita. Nekako je teško zaglaviti ih sve, ili čak veliki broj", rekao je i dodao da bilo kakvo remećenje redovnih dotoka interneta može napraviti probleme ukrajinskoj vojsci.

 

Komentari (0)

Evropa