Evropa

Ekshumirani ostaci fašističkog lidera Prima de Rivere, premešteni na groblje San Isidoro

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

12:28

Ekshumirani ostaci fašističkog lidera Prima de Rivere, premešteni na groblje San Isidoro
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez, File

veličina teksta

Aa Aa

Porodica osnivača španske fašističke Falange Hoze Antonija Prima de Rivere ekshumirala je danas njegove posmrtne ostatke i u potunoj diskreciji ih prebacila iz doline Kuelgamuros na groblje San Isidoro.

Pripreme za taj proces počele su oko šest sati jutros, a sam postupak počeo je oko osam sati, prenosi list "La Vanguardija".

Kako se navodi, proces ekshumacije je, kao i postupak ekshumacije Franciska Franka, u skladu sa Zakonom o demokratskom pamćenju iz 2022. godine.

Sama operacija izvedena je na dan kada se obeležava 120 godina od rođenja vođe falangista i izvodi se uz prisustvo članova porodice i radnika zaduženih za podizanje velike ploče koja prekriva njegovu grobnicu.

Ekshumacija je obavljena na zahtev porodice.

Zakon o demokratskom pamćenju u članu 54 propisuje da u Dolini Kuelgamuros "mogu da leže samo posmrtni ostaci ljudi koji su poginuli od posledica rata" i da je to "mesto priznanja, komemoracije, sećanja i odavanja počasti žrtvama tamo sahranjenim". 

Iz bazilike na groblje

De Rivera je streljan pre 86 godina nakon što su mu republikanske vlasti sudile 1936. u zatvoru Alikante.

Osnivač Falange je prvo sahranjen u zajedničkoj grobnici na groblju u Alikanteu, a u aprilu 1939. godine prebačen je iz zajedničke grobnice i sa svim počastima u nišu.

Posle nekoliko meseci prebačen je u El Eskorijal, a 20 godina kasnije u baziliku Kuelgamuros.

De Rivera je poznat po tome što je 1936. godine podržao je španski nacionalistički vojni udar protiv republike koji je doveo do građanskog rata koji je kasnije pokušao da zaustavi.

On je uhapšen, optužen za zaveru i vojnu pobunu protiv republičke vlade i osuđen na smrt i pogubljen tokom prvih meseci Građanskog rata.

Za života je nosio plemićku titulu Trećeg markiza od Estele, velikana Španije, a 1948. godine posthumno je dobio titulu vojvode od Primo de Rivere, koja je kasnije preneta njegovom bratu Migelu. 

Komentari (0)

Evropa