Evropa

Papa Franja stigao u trodnevnu posetu Mađarskoj: Rat u Ukrajini i migracije glavne teme

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

09:31

Papa Franja stigao u trodnevnu posetu Mađarskoj: Rat u Ukrajini i migracije glavne teme
Papa Franja stigao u trodnevnu posetu Mađarskoj: Rat u Ukrajini i migracije glavne teme - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja doputovao je danas u Mađarsku otpočinjući trodnevnu posetu toj zemlji. On je upozorio na opasnosti od porasta nacionalizma u Evropi, a mađarskoj vladi poručio da bi prihvatanje migranata predstavljalo pravi znak hrišćanstva.

Papa je u govoru pred mađarskim zvaničnicima i premijerom Viktorom Orbanom pozvao na odbacivanje populizma i nacionalizma prenosi Rojters.

Pozvao i na povratak "evropskom duhu" koji su osmislili osnivači moderne Evrope nakon završetka Drugog svetskog rata, rekavši da nacije moraju da gledaju "izvan državnih granica".

Komentarišući situaciju u Ukrajini, uputio je apel za okončanje rata, pozivajući na "kreativne napore" da se dođe do primirja.

Tanjug/AP

 

U razgovoru sa papom, Orban je rekao da je ovo divan trenutak koji predstavlja ponovnu potvrdu da su njih dvojica na zajedničkom hrišćanskom putu, što je "veoma teško u ovoj sadašnjoj Evropi", prenosi Njujork tajms.

Američki list, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, navodi da je mađarski premijer posebno oduševljen jer nije bio siguran da će papa ponovo doći u Mađarsku.

Prvo putovanje Pape nakon izlaska iz bolnice

Ova poseta je njegovo prvo putovanje otkako je bio u bolnici zbog bronhitisa u martu, preneo je Rojters.

Papa Franja će u nedelju predvoditi misu na otvorenom ispred parlamenta u Budimpešti. da se raduje poseti pape je sinoć na Tviteru napisao i mađarski premijer.

Orban je istakao da je, u teškim vremenima kao što je naše, neophodno zapamtiti šta nas drži zajedno, a da je vera temelj na kome možemo da gradimo stabilnu budućnost. Rekao je i da su Mađarska i Vatikan jedine dve evropske države koje se mogu opisati kao one koje se zalažu za mir u Ukrajini.

I Orban i papa pozvali su na prekid vatre i pregovore o okončanju rata, dok je papa Franja pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog sa Rusijom, što je Ukrajina do sada odbacivala, Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali još uvek ima snažne ekonomske veze sa Rusijom, odbila je da pošalje oružje Ukrajini.

Papa Franja je često pozivao na opštu zabranu trgovine oružjem i smanjenje proizvodnje oružja i takođe, rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako se koristi za samoodbranu.

Papa je u Mađarskoj boravio 2021. godine, ali samo nekoliko sati kako bi odslužio misu na završnom događaju Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti.

Tom prilikom je obećao da će ponovo posetiti tu zemlju.

Ovoga puta papa je u poseti Mađarskoj na poziv građanskih i crkvenih vlasti.

Portparol mađarskog parlamenta za ukrajinsku manjinu rekao je da papa Franja za narod Mađarske predstavlja simbol vere i jedinstva i da svojim apelima pomaže Ukrajincima koji trpe patnje u ruskoj invaziji, preneo je Vatikan njuz.

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

 

Od početka rata u Ukrajini, gotovo milion ukrajinskih državljana proputovali su kroz Mađarsku kao izbeglice, a kardinal nadbiskup Budimpešte rekao je da je Crkva posvećena dobrodošlici i pomoći Ukrajincima.

Papa će tokom svoje posete Mađarskoj služiti svete mise, obratiće se vlastima, vernicima i mladima, a srešće se i sa izbeglicama i siromašnima, kao i sa decom sa invaliditetom. 

Apostolski nuncije u Mađarskoj, nadbiskup Majkl Volas Banah, rekao je za Vatikan njuz da Mađari vole vedrinu i iskrenost pape Franje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa