Evropa

Papa Franja predvodio Uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra u Rimu

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2023

-

23:30

Papa Franja predvodio Uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra u Rimu
Papa Franja predvodio Uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra u Rimu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Papa Franja predvodio je večeras tradicionalno Uskršnje bdenje u punoj bazilici Svetog Petra. 

Ceremonija je počela na ulazu u Baziliku obredom blagosiljanja vatre, procesijom sa svećama, dok se pevala Lumen Christi i svetla bazilike su se upalila u punom sjaju. 

Proslava je obuhvatila krštenje i krizmu osam katihumena iz Albanije, SAD, Nigerije, Italije i Venecuele, prenosi Vatikan njuz.

Na početku bdenja, papa, koji je stigao u invalidskim kolicima zbog bola u kolenima, urezao je u vosak visoke sveće krst, prvo i poslednje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega - kao i brojke ove godine. 

profimedia

 

Zatim je sveštenik upaljenu sveću poneo središnjim prolazom bazilike u kojoj se okupilo oko 8.000 vernika. 

Desetine kardinala i drugih ga je sledilo, od kojih je svaki nosio manju, upaljenu sveću.

Papa Franja je u svojoj besedi istakao da su žene koje su krenule da posete Isusov grob i zatekle ga praznog, doživele neverovatno iskustvo koje je označilo prelaz od ogromne tuge zbog Isusove smrti do potpunog čuđenja zbog Gospodnjeg vaskrsenja. 

“A ovo putovanje od tuge do neopisive radosti je jedno na koje smo svi pozvani”, poručio je papa.

Ponekad možemo biti preplavljeni tugom, primetio je papa, kada sadašnjost vidimo samo "u vidu grobova razočaranja, gorčine ili užasa, verujući da se ništa ne može promeniti", a ovo razočaranje, dodao je, može dovesti do toga da izvor nade presuši u nama.

profimedia

 

"Povremeno se možemo osećati umorno od naše svakodnevne rutine, umorni od preuzimanja rizika u hladnom, teškom svetu u kome se čini da samo pametni i jaki napreduju. U drugim slučajevima, možemo se osećati bespomoćno i obeshrabreno pred silom zla,” rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Kako je dodao, uskrsnuće gospodnje nas motiviše da idemo napred u nadi i radosti, naglasio je Papa, da "odvalimo kamen sa grobova u koje često zatvaramo svoju nadu“ sa punim poverenjem za budućnost pošto je Isus vaskrsao i „promenio pravac istorije“. 

"Draga braćo i sestre, pođimo za Isusom u Galileju, sretnimo ga i poklonimo mu se tamo, gde čeka svakog od nas. Oživimo lepotu tog trenutka kada smo shvatili da je živ i učinili smo ga Gospodarom naših života...Uskrsnimo u novi život”, naveo je papa u poruci vernicima.

profimedia

 

On je rekao da, kada se setimo svog prvog susreta sa Gospodom, temeljem našeg verovanja i vere, odazivamo se njegovom pozivu da se vratimo u Galileju da proslavimo Uskrslog Gospoda, da ponovo proživimo to iskustvo, emocije i senzacije.

"Zapamtite i nastavite da idete napred i ponovo otkrijte milost Božjeg vaskrsenja u sebi,“ poručio je papa Franja. 

Tokom bdenja, papa je krstio osam vernika iz Albanije, Sjedinjenih Država, Nigerije, Italije i Venecuele.

profimedia

 

Jedan po jedan prilazili su papi i govorili mu da žele da se krste. Zatim su se nagnuli nad umivaonik kako bi papa mogao da im sipa vodu preko glave kao deo obreda sakramenta, formalno im poželevši dobrodošlicu u Katoličku crkvu, saopštio je Vatikan.

Očekuje se da će se u nedelju desetine hiljada vernika pridružiti papi na Trgu Svetog Petra na uskršnjoj misi na kraju Strasne nedelje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa