Politika

Apostolski nuncije: Sveta Stolica ostaje principijelna u stavovima o Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

18:30

Apostolski nuncije: Sveta Stolica ostaje principijelna u stavovima o Kosovu
Apostolski nuncije: Sveta Stolica ostaje principijelna u stavovima o Kosovu - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, izjavio je u Subotici apostolski nuncije, ambasador Svete Stolice u Srbiji, nadbiskup Santo Ganđemi.

"Što se tiče politike Svete Stolice prema Srbiji, ona se nije menjala od susreta pape Franje i predsednika Vučića, iz 2019. godine. Sveta Stolica ostaje principijelna u svojim stavovima kada je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova", rekao je juče novinarima Ganđemi.

"Naravno da pratimo sve ono što se ovde dešava u dijalogu između dve strane i, takođe, kao vernici molimo za to da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, mir i stabilnost o kojoj sanjaju ovi narodi", dodao je on.

Ambasador Vatikana, kao papin predstavnik, naveo je da se za nuncije nekada govorilo da su oni papine oči, papine uši, a ponekad možda i papina usta. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se nadbiskupom Santom Ganđemijem, koji će u Subotici boraviti do nedelje.

Nadbiskup Ganđemi zahvalio se gradonačelniku Bakiću i njegovim saradnicima na vremenu i prilici da upozna ovaj grad, njegove potencijale, mogućnosti i aspiracije i pred medijima izneo svoje prve impresije o najsevernijem gradu u Srbiji.

"Kako upoznajem Suboticu, vidim tri primata ovog grada, a to je kulturni primat, dakle ovo je grad sa velikim kulturnim potencijalom, potom vidim turistički potencijal i dijaloški, što se tiče suživota različitih etničkih i verskih zajednica", kazao je Ganđemi.

Gradonačelnik Subotice: Hvala Svetoj stolici na principijelnom stavu

Gradonačelnik Subotice i ambasador Svete Stolice u Srbiji su na sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće razgovarali su o potencijalima Subotice i Palića, posvećenosti lokalne samouprave razvoju dobrih odnosa među ljudima različitih kultura i religija i saradnji sa Katoličkom crkvom, kao i o značaju očuvanja mira i stabilnosti, što je, kao je rekao Stevan Bakić, i glavna politika Republike Srbije.

"Dotičući se odnosa između naše zemlje i Svete Stolice, koji, podsetiću, datiraju od marta 1920. godine, složili smo se s ocenom da su bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice podignuti na mnogo veći nivo zvaničnom posetom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, Vatikanu u septembru 2019. godine"; naveo je Bakić.

"Iskoristiću i ovu priliku, kao što sam to učinio i u našem razgovoru, da nadbiskupu Ganđemiju u ime Grada Subotice i lično ime izrazim zahvalnost na principijelnom stavu Svete Stolice i po pitanju poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, i po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci koju pruža Srbiji u procesu evropskih integracija", dodao je.

On je kazao da lokalna samouprava ima izuzetnu saradnju sa svim crkvama i verskim zajednicama u Subotici, da im godinama pomaže i da nastoji da podršku koju im pruža kontinuirano unapređuje putem javnih konkursa gde će dodeljivati sredstva za sufinansirati projekte crkava i verskih zajednica.

Podržavaće i programe dobrotvorne organizacije Katoličke crkve "Karitas" koja deluje u oblasti društveno humanitarnog rada.  Na kraju je dodao i da je izvesno da će Subotica podržavati i rad Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum", kao i održavanje najznačajnijih manifestacija u koje je uključena Katolička crkva.

Kako je najavljeno u zvaničnom protokolu Subotičke biskupije, predstavnik Vatikana imaće niz aktivnosti u Subotici, a poslednja dva dana posete biće upriličena Vazmenim bdenjem u subota, 20 sati, odnosno Svetom misom koja će biti na dan Hristovog uskrsnuća od 10 časova.

Komentari (0)

Srbija