Evropa

Potvrđena nova vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić premijer

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

20:50

Potvrđena nova vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić premijer
Potvrđena nova vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić premijer - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade FBiH, na čelu sa premijerom Nerminom NIkšićem.

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a izglasali su formiranje nove vlade sa 51 glasom "za" u Predstavničkom domu FBiH. 

Pored 51 glasa "za", jedan zastupnik bio je uzdržan dok su dva bila "protiv". Potvrđivanje vlade pratili su protesti ispred zgrade Parlamenta gde su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo nametnutom odlukom visokog predstavnika Kristijana Šmita o formiranju federalne vlade jednim, umesto dva potpisa potpredsednika FBiH.

Sednica je nekoliko puta prekidana zbog toga što su predstavnici stranaka tražili pauze, a nakon što je sednica nastavljena zvaničnici Demokratske fronte napustili su sednicu i pridružili se protestima ispred zgrade parlamenta. Nešto kasnije, isto su uradili i predstavnici SDA.

Nikšić je u ekspozeu istakao da će nova vlada biti fokusirana na ekonomske reforme.

"Ovo je je vreme izazova sa kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti. Inflacija, iseljavanja migranti neki su od ključnih izazova s kojima će se suprotstaviti nova vlada. Za efikasno suočavanje potrebna je saradnja svih i podrška međunarodne zajednice, EU, Velike Britanije i SAD. Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse i kapacitete, a međunarodna saradnja treba biti impuls koja će doprineti celoj BiH", kazao je Nikšić.

Nikšićev kabinet će imati pet ministara iz SDP-a, HDZ BiH četiri, Narod i pravda - dva, Naša stranka - dva, HDZ 1990 - jednog, a tu je i Ramo Isak koji se vodi kao član NES-a, ali je na izlaznim vratima te stranke.

OHR pozdravio zakasnelo formiranje Vlade FBiH i pozvao je da služi građanima

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao novu vladu, Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) istakla je da nova vlast mora biti posvećena građanima.

OHR je pozdravio, kako je navedeno, zakasnelo formiranje Vlade FBiH, čime je zadovoljena volja birača iskazana na oktobarskim izborima, preneo je portal Kliks.ba.

"Nova Vlada treba brzo da se angažuje u rešavanju potreba građana i usvajanju hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula napred na svom putu prema Evrposkojo uniji", navodi se u saopštenju.

Napomenuto je i da su građani najbitniji u celom procesu imenovanja Vlade FBiH.

"Svaka nova vlast, bez obzira koje stranke čine većinu, treba prvenstveno da bude posvećena građanima", poručeno je iz OHR-a.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade FBiH, glasovima 51 predstavnika stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, uz jednog uzdržanog zastupnika i dva protiv.

Tom činu prethodili su protesti ispred zgrade parlamenta, gde su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukama Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita i formiranju vlasti na ovakav način. Navodi se da je sednica bila prekidana više puta a nastavljena je nakon što su je napustili predstavnici Demokratskog fronta, a nešto kasnije to su učinili i zvaničnici SDA.

Komentari (0)

Evropa