Evropa

Kraj spora unutar EU: Postignut dogovor o ukrajinskim žitaricama, 100 miliona evra podrške za pet država

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2023

-

19:54

Kraj spora unutar EU: Postignut dogovor o ukrajinskim žitaricama, 100 miliona evra podrške za pet država
Kraj spora unutar EU: Postignut dogovor o ukrajinskim žitaricama, 100 miliona evra podrške za pet država - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je objavio da je postingut dogovor sa Bugarskom, Mađarskom, Poljskom, Rumunijom i Slovačkom u vezi sa uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. 

"Radili smo tako da uzmemo u obzir zabrinutost poljoprivrednika u EU, ali i u Ukrajini", napisao je Dombrovskis na Tviteru.  

Naveo je i koji su ključni elementi dogovora koji su usaglašeni i sa Ukrajinom. Prvi je povlačenje unilatralnih mera od strane Poljske, Slovačke, Bugarske i Mađarske, Uvode se i izuzetne mere zaštite za četiri proizvoda: pšenicu, kukuruz, repu i suncokretovo seme. EU je pripremila i paket podrške u vrednosti od 100 miliona evra za pet država. Osim toga dogovoren je rad i na osiguranju izvoza u druge zemlje radi solidarnosti.  

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozdravila dogovor koji je postignut. Ona je navela da to čuva izvozne kapacitete Ukrajine kako bi nastavila da hrani svet, ali i prihode farmera u EU.  

Podsetimo, ukrajinsko žito je unelo nedavno razdor među državama članicama EU jer su u strahu od mogućnosti široko rasprostanjene gladi u svetu, evropski zvaničnici još ranije odlučili da ukinu carine na ovaj proizvod kako bi olakšali njegovu distribuciju na globalno tržište. 

Međutim, oni su na ovaj način rešili jedan problem, ali je uporedo sa njim nastao je drugi. Naime, evropski poljoprivrednici i farmeri smatraju da je ukrajinsko žito negativno uticalo na njih jer je zbog svoje konkuretnosti na tržištu negativno uticalo na cenu njihovih proizvoda. 

Potom je došlo do eskalacije. Niz je pokrenula Poljska koja je zabranila i uvoz žita ali i njegov dalji tranzit. Nakon Poljaka, odmah se oglasio i mađarski premijer Viktor Orban koje je rekao da bi status kvo naneo veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa