Evropa

RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje, u raketiranju Pavlograda povređeno 25 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/05/2023

-

08:44

RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje, u raketiranju Pavlograda povređeno 25 osoba
RAT U UKRAJINI Sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje, u raketiranju Pavlograda povređeno 25 osoba - Copyright Tanjug/AP, Bernat Armangue, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 431. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nemačka je nastavila da doprema moderno naoružanje u Ukrajinu a ovog puta su to bili protivvazdušni sistem IRIS-T, kao i deset specijalnih kamiona. Istovremeno, Vatikanu je stalo da što pre dođe do prekida ratnih dejstava, pa je papa Franja obznanio pri poseti Mađarskoj da postoji tajna mirovna misija za mir u koju je ukjljučena Sveta stolica. S druge strane, šef Vagnera Prigožin rekao je da Ukrajina trenutno kontroliše manje od tri kvadratna kilometra Bahmuta, dok ukrajinski generali tvrde da je osujećeno 20 ruskih napada u tom gradu. Zelenski i Makron traže "ukrajinsku mirovnu formulu".

Ključni događaji:

  • Nemačka isporučila IRIS-T Ukrajini
  • Prigožin: Ukrajina kontoliše  2,9 kvadratnih kilometara u Bahmutu
  • Papa: Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju za mir u Ukrajini
  • Generalštab Ukrajine: Sprečeno 20 napada ruske vojske
  • Zelenski i Makron razgovarali o "ukrajinskoj mirovnoj formuli"

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.05  Bela kuća: Rusija nije bila u stanju da zauzme ni jednu stvarnu stratešku i značajnu teritoriju

Bela kuća je saopštila da je, prema proceni američkih obaveštajnih službi, ruska vojska izgubila 20.000 vojnika u prethodnih pet meseci tokom borbi u Ukrajini, u regionu Bahmut. Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su je odbrana Ukrajine u ovom regionu jaka, piše Rojters. "Pokušaj Rusije da napadne Donbas uglavnom je propao. Rusija nije bila u stanju da zauzme ni jednu stvarnu stratešku i značajnu teritoriju", rekao je.

18.47 MSP Nemačke: Deo zaposlenih u diplomatskim misijama napustio Rusiju

Deo zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama napustio je danas Rusiju, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova ne navodeći njihov broj. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je krajem aprila na TV kanalu Zvezda da će više od 20 nemačkih diplomata biti proterano iz Rusije kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Nemačke, prenosi TASS.

"Nemačka vlada je održavala kontakte sa ruskom stranom u proteklih nekoliko nedelja radi smanjenja prisustva ruskih specijalnih službi u Nemačkoj", navodi se u izveštaju nemačkog ministarstva.

17.10 Prigožin ponovo apeluje na MO Rusije da poveća pošiljke municije

Šef paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin danas je ponovo uputio apel ruskom Ministarstvu odbrane da poveća pošiljke municije ljudima koji se bore da zauzmu grad Bahmut u istočnoj Ukrajini.U video snimku koji je objavio na svom Telegram kanalu, Prigožin je ukazao da je za borbene operacije svakodnevno potrebno najmanje 300 tona artiljerijske municije, preneo je Rojters.

"Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera i to nije mnogo. Ali nama se šalje oko trećina ove količine", poručio je Prigožin dok je pregledao sanduke sa pešadijskim naoružanjem u skladištu za koje je rekao da se nalazi severoistočno od Bakhmuta, u gradu Soledaru.

16.05 Razvožajev: Crnomorska flota oborila dron kod Sevastopolja

Ruska Crnomorska flota je, uz pomoć protivvazdušne odbrane, odbila napad dronova ispred luke Sevastopolj, izjavio je danas guverner tog grada Mihail Razvožajev, dodajući da je jedan dron oboren.

"Flota je, zajedno sa jedinicama protivvazdušne odbrane, odgovorila na napade neprijateljskih dronova ispred luke. Jedan dron je oboren. Gradske službe su u stanju pripravnosti", istakao je Razvožajev na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

13.15 Lokalne vlasti: Eksplozija izbacila iz šina teretni voz u Brjansku 

Eksplozija u ruskoj zapadnoj oblasti Brjansk, koja se graniči sa Ukrajinom, izbacila je iz šina teretni voz u ponedeljak, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama.

"Eksplodirala je neidentifikovana naprava, usled čega je lokomotiva teretnog voza iskočila iz šina“, rekao je guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz za Telegramu, i dodao da nema žrtava.

Lokalne vlasti su saopštile da je voz koji je iskočio iz šina prevozio "gorivo i građevinski materijal", a još se ne zna šta je uzrok eksplozije.

11.49 Zelenski razgovarao sa premijerom Novog Zelanda

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Telegramu objavio da je razgovarao sa premijerom Novog Zelanda Krisom Hipkinsom.

"Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Novog Zelanda Krisom Hipkinsom. Zahvalio sam se Novom Zelandu na učešću u obuci naše vojske. Računamo na njen nastavak, kao i na dalju saradnju na odbrambenim i humanitarnim pitanjima. Razgovarali smo o potrebi dalje konsolidacije zemalja pacifičkog regiona u podršci Ukrajini", naveo je Zelenski.

10.35 Rusko ministarstvo odbrane: Pogođene sve mete u Ukrajini, nastavlja se napredovanje u Bahmutu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage tokom noći izvele raketne napade na ukrajinske vojne ciljeve, javile su ruske državne novinske agencije. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su pogođene sve mete, uključujući skladišta oružja i fabrike municije, preneo je Rojters. Takođe se navodi i da su ruske snage nastavile napredovanje u gradu Bahmutu.

09.01 Lokalne vlasti: Jedna osoba stradala, a tri povređene u Hersonskoj oblasti

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u ruskom granatiranju Hersonske oblasti u protekla 24 sata, saopštila je administracija te oblasti na Telegramu. Među povređenima je i dete.

Stambena područja u regionu granatirana su 39 puta, dok je grad gađan osam puta, saopštila je administracija u Telegramu.

08.38 Sirski: Rusija u Bahmutu uvodi nove snage, ali ne uspeva da ga zauzme

Komandant Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, izjavio je da Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove jurišne jedinice plaćeničke Vagner grupe, borce drugih privatnih kompanija i padobrance, ali ne uspeva da zauzme Bahmut.

Sirski je rekao da u pojedinim delovima Oružane snage Ukrajine uspešno izvode kontranapade, saopštila je pres služba Oružanih snaga Ukrajine.

Prema rečima Sirskog, kod Bahmuta se nastavljaju intenzivne borbe, a ruske snage su izvele brojne napade, pokušavajući da probiju ukrajinsku odbranu u nekoliko pravaca, ali su ti napadi odbijeni, navodi Interfaks Ukrajina. 

Sirski je situaciju u Bahmutu ocenio kao komplikovanu.

Tanjug AP/Libkos

 

08.30 U Kijevu prestale sirene za vazdušnu opasnost

Vlasti u Kijevu saopštile su da je "sve čisto", nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad zbog kojih su stanovnici požurili u skloništa u ranim jutarnjim satima.

"Prestale su sirene! Molimo vas da pratite izveštaje i vratite se u sklonište ako se alarmi ponovo oglase", saopšteno je iz gradske uprave ukrajinske prestonice.

Ranije su zvaničnici izvestili da su gradski sistemi protivvazdušne odbrane bili aktivni u obaranju raketa lansiranih iz Rusije.

08.14 Lisak: U raketiranju Pavlograda povređeno 25 ljudi

U ruskom raketiranju Pavlograda, u Dnjepropetrovskoj oblasti, povređeno je 25 ljudi, među njima troje dece, saopštio je danas načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergej Lisak na Telegramu.

Naveo je da je oštećeno 19 višespratnica, 25 privatnih kuća, šest ustanova školskog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i pet prodavnica i jedno industrijsko preduzeće, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.05 Ukrajinska vojska: Rusija u noćašnjem napadu lansirala 18 projektila, oborili smo 15

Snage PVO Ukrajine su tokom noćašnjeg masovnog ruskog raketnog napada uništile 15 krstarećih raketa, od ukupno ispaljenih 18, saopštio je komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Prema njegovim rečima, ruske snage napale su Ukrajinu iz strateških aviona - devet Tu-95 iz Murmanske oblasti i dva Tu-160 iz regiona Kaspijskog mora, prenosi Unian.

Zalužni je naveo da su ruske snage koristile krstareće rakete H-101/Kh-555.

08.00 Rusija raketirala više oblasti u Ukrajini, alarmi za vazdušnu opasnost aktivirani širom zemlje

U celoj Ukrajini noćas su se oglasili alarmi za vazdušnu opasnost, a gradska uprava Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila sve ruske rakete i bespilotne letelice.

"Prema preliminarnim informacijama, u vazdušnom prostoru Kijeva naše snage PVO su uništile sve neprijateljske rakete i bespilotne letelice! Podaci se preciziraju", saopštio je šef gradske uprave Serhij Popko, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naveo da do sada nije bilo civilnih žrtava, niti oštećenja na stambenim objektima i infrastrukturi. Prema navodima gradske uprave Kijeva, napad je izvršen istovremeno krstarećim raketama i bespilotnim letelicama, a rakete su ispaljene iz strateških aviona TU-95MS. 

U Kijevu je vazdušna uzbuna trajala oko tri sata, navodi Interfaks Ukrajina. Agencija Unian prenosi da je ukrajinska PVO dejstvovala u nizu oblasti.

07.50 Nemačka isporučila IRIS-T Ukrajini

Nemačka je potvrdila da je isporučila drugi protivvazdušni sistem IRIS-T Ukrajini. Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je da je Nemačka isporučila drugu turu PVO sistema Ukrajini. Nemačka je, takođe, poslala Ukrajini osam kamiona Zetros i dva kamiona za teret, sa osam kontejnera.

07.20 Prigožin: Pod kontrolom Ukrajine ostalo 2,9 kvadratnih kilometara u Bahmutu

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je juče da su borci te vojne kompanije napredovali do 230 metara u Bahmutu, u različitim pravcima, i da je pod kontrolom Ukrajine ostalo 2,9 kvadratnih kilometara grada, saopštila je Prigožinova pres služba putem Telegrama. "Juče su Vagnerove jedinice napredovale do 230 metara u raznim pravcima i zauzele 58.000 kvadratnih metara neprijateljske teritorije", naveo je Prigožin, prenosi TASS.

Associated Press

06.50 Papa: Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju za mir u Ukrajini

Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini, u pokušaju da se okonča sukob između Ukrajine i Rusije, rekao je juče papa Franja. "Voljan sam da uradim sve što treba da se uradi. Postoji misija koja je u toku, ali nije javna. Kada bude vreme, otkriću je", rekao je papa novinarima tokom povratka iz Mađarske u Italiju, preneo je Rojters.

06.20 Generalštab Ukrajine: Sprečeno 20 napada ruske vojske

Ukrajinska vojska je juče zaustavila 20 napada ruskih trupa u Bahmutu, Avdijevki i Marinki, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u postu objavljenom na Fejsbuku. "Ruska Federacija nastavlja da koristi taktiku terora. Neprijatelj je danas izveo dva raketna udara na gradove Kramatorsk i Kostjantinovku. Takođe, tokom dana je izvedeno 15 vazdušnih udara i 30 napada višestrukim raketnim sistemima na položaje naših trupa i naselja. Opasnost od raketnih i vazdušnih udara je i dalje velika širom Ukrajine", navodi se.

Associated Press

06.10 Zaharova: Od prekida diplomatskih odnosa sa Poljskom, najviše bi stradali Rusi

Rusija ima pravo da prekine diplomatske odnose sa Poljskom, ali će zbog toga patiti Rusi koji žive u toj zemlji, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Želim da se ponašam emotivno, na brzinu, a što je najvažnije, imamo pravo na to. Oni se zaista decenijama bave provokacijama i savršeno razumem svakoga ko kaže šta naši ljudi tamo rade, nek pokupe kofere i odu", istakla je Zaharova u emisiji Nedeljno veče sa Vladimirom Solovjovom na TV kanalu Rosija-1.

06.00 Zelenski i Makron razgovarali o "ukrajinskoj mirovnoj formuli"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je juče sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, sa kojim je diskutovao o ukrajinskoj "mirovnoj formuli" i situaciji na liniji fronta, saopšteno je iz kancelarije predsednika u Kijevu. Obojica su se složili da su potrebna "dodatna rešenja" koja bi ojačala ukrajinski potencijal na bojnom polju, preneo je "Kijev independent".

 

Komentari (0)

Evropa