Evropa

Parada u Moskvi za Dan pobede, Putin: Civilizacija ponovo na prekretnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/05/2023

-

10:16

Parada u Moskvi za Dan pobede, Putin: Civilizacija ponovo na prekretnici
Parada u Moskvi za Dan pobede, Putin: Civilizacija ponovo na prekretnici - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

U Moskvi je danas počela vojna parada povodom Dana pobede, a predsednik Rusije Vladimir Putin održao je govor pre nego što su paradni odredi počeli da marširaju Crvenim trgom.

Ove godine, međutim, Rojters prenosi da je parada nešto skromnija nego što je to ranije bio slučaj, zbog gubitaka koje je Rusija pretrpela u ratu sa Ukrajinom koji i dalje traje, a koji je pokrenula izvršivši invaziju na tu zemlju.

Putin je u govoru na početku ceremonije čestitao građanima Rusije Dan pobede, ističući da se "civilizacija danas ponovo nalazi na prekretnici".

"Protiv Rusije je pokrenut rat, ali mi smo pobedili terorizam, pa ćemo se izboriti i sa ovim", rekao je Putin na Crvenom trgu, i dodao da "Rusija želi mirnu i stabilnu budućnost", kao i da je "svaka ideologija superiornosti neprihvatljiva".

"Smatramo da je svaka ideologija superiornosti sama po sebi odvratna, zločinačka i smrtonosna", rekao je Putin i ocenio da "zapadne globalističke elite i dalje govore o svojoj ekskluzivnosti, dele ljude i društvo, izazivaju sukobe, seju mržnju, rusofobiju, agresivni nacionalizam, uništavaju porodične tradicionalne vrednosti koje čoveka čine čovekom".

Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Bitke koje su odlučivale sudbinu našeg naroda uvek su bile svetinja, ponosimo se onima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je Putin.

"Specijalna vojna operacija" je termin koji Kremlj koristi da označi dešavanja u Ukrajini - ruski zvaničnici ne koriste reč "rat", i korišćenje tog termina čak može dovesti do sudskog procesuiranja, što se već i dešavalo.

Pored Putina, paradi prisustvuju i lideri Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana. Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

Trgom defiluju jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture. 

U koloni vojne tehnike, nakon pešačkog dela, defiluju oklopna vozila "Tigar" i "Tajfun-U", lanseri iz sistema PVO S-400, oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander-M", mobilni kopneni raketni sistemi "Jars" na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima "bumerang".

Komentari (0)

Evropa