Evropa

Izbori u nemačkoj pokrajini Bremen, Šolcova SPD na putu da pobedi

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

10:18

Izbori u nemačkoj pokrajini Bremen, Šolcova SPD na putu da pobedi
Izbori u nemačkoj pokrajini Bremen, Šolcova SPD na putu da pobedi - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca su na putu da pobede na današnjim izborima u najmanjoj nemačkoj pokrajini Bremen, što bi moglo malo da podigne rejting te stranke koji je u nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja pao za oko 20 odsto u periodu od poslednjih saveznih izbora, prenosi Rojters.

Agencija navodi da se rezultati izbora u Bremenu smatraju indikatorom raspoloženja birača u drugim delovima Nemačke.

Izbori u pokrajinama Bavarska i Hesen, u kojima živi četvrtina od ukupno 83,2 miliona Nemaca, biće održani u oktobru, ali Bremen je prva nemačka pokrajina u kojoj se održavaju izbori i zbog toga će rezultati biti pažljivo analizirani.

Ankete koje su sprovedene u Bremenu pokazuju da Šolcov SPD ima oko 30 odsto podrške biračkog tela, što je za deset odsto više nego na nacionalnom nivou, gde je zbog rasta troškova života nakon izbijanja rata u Ukrajini popularnost nemačkih socijaldemokrata u padu, navodi Rojters.

Konzervativci su na drugom mestu (imaju od 26 do 28) odsto podrške birača, što znači da bi SPD mogao delimično da revitalizuje poziciju u svojim tradicionalnim uporištima.

Na poslednjim izborima u Bremenu 2019. godine SPD je podržao konzervativce, iako je kasnije formirao vladajuću koaliciju zajedno sa Zelenima i krajnje levičarskom strankom Levica da bi kandidat SPD Andreas Bovenšulte bio imenovan za gradonačelnika.

Komentari (0)

Evropa