Evropa

Peskov: Trilateralni sporazum jedina osnova za sporazum između Jermenije i Azerbejdžana

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

20:08

Peskov: Trilateralni sporazum jedina osnova za sporazum između Jermenije i Azerbejdžana
Dmitrij Peskov - Copyright AP/ Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Moskva veruje da su trilateralni sporazumi jedina osnova za trajno rešenje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Naravno, određeni osetljivi aspekti postoje. Rusija je posvećena trilateralnim dokumentima koji su potpisani pre dve godine. Insistiramo da ne postoje alternative za njih kao osnova za rešenje. A da bi se došlo do rešenja, neophodno je ići putem sprovođenja dogovora koje su postigle tri strane'', rekao je Peskov.

On je obećao da će odnosi Rusije i Jermenije počivati na ''naprednom partnerstvu'', prenosi TASS.

''To su specijalni odnosi, koji imaju duboke istorijske korene. Uvereni smo da imaju svetlu budućnost", rekao je Peskov.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko planinskog regiona Nagorno-Karabaha, sporne teritorije koja je bila deo Azerbejdžana pre raspada Sovjetskog Saveza, ali prvenstveno naseljena etničkim Jermenima, izbio je u februaru 1988. nakon što je region Nagorno-Karabah najavio istupanje iz Azerbejdžanske Socijalističke Republike, podseća agencija.

Ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra 2020. zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, a prema tom sporazumu, azerbejdžanska i jermenska strana zaustavile su se na pozicijama koje su držale, a ruski mirovnjaci su raspoređeni duž linije fronta u Nagorno-Karabahu i duž koridora Lačin koji povezuje Jermeniju sa enklavom radi kontrole poštovanja primirja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa