Evropa

Kritika Moskve zbog mirovne misije EU u Jermeniji: Stvoriće se nepotrebna geopolitička konfrontacija u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

18:30

Kritika Moskve zbog mirovne misije EU u Jermeniji: Stvoriće se nepotrebna geopolitička konfrontacija u regionu
Kritika Moskve zbog mirovne misije EU u Jermeniji: Stvoriće se nepotrebna geopolitička konfrontacija u regionu - Copyright AP/ Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas oštro kritikovala odluku EU o osnivanju nove civilne misiji u Jermeniji, ocenjujući da bi to samo dodatno podstaklo, kako je navela, „geopolitičke konfrontacije“ u regionu zahvaćenom tenzijama između Jermenije i Azerbejdžana. 

Pojava predstavnika EU u graničnim regionima Jermenije može doneti samo geopolitičku konfrontaciju u regionu i pogoršati postojeće protivrečnosti, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da bi pokušaji EU da po svaku cenu stekne uporište u Jermeniji i da potisne posredničke napore Rusije mogli da štete temeljnim interesima Jermena i Azerbejdžanaca za povratak mirnom razvoju  regiona.

Ruske mirovne snage i ruske granične straže raspoređene na granici Jermenije ostaće ključni faktor za stabilnost regiona u doglednoj budućnosti, istaklo je ministarstvo. 

EU je saopštila da će dvogodišnja misija koja je odobrena u ponedeljak doprineti stabilnosti u pograničnim oblastima Jermenije i pomoći obezbeđivanju okruženja pogodnog za normalizaciju odnosa između Jermenije i Azerbejdžana. 

Taj potez EU dolazi usred rastuće zabrinutosti Jermenije zbog neuspeha ruskih mirovnih snaga da ponovo otvore Lačin koridor, jedini put preko kojeg Jermeni u Nagorno-Karabahu mogu da se sanbdevaju hranom, gorivom i lekovima. 

Koridor je blokiran od 12. decembra, kada su demonstranti tvrdeći da su ekološki aktivisti zaustavili saobraćaj.

Azerbejdžan negira da postoji blokada, navodeći da aktivisti organizuju legitiman protest protiv ilegalne rudarske delatnosti.

Ruske mirovne snage raspoređene su u regionu 2020. nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa