Evropa

Šef diplomatije Jermenije: Nagorno-Karabah na ivici humanitarne katastrofe zbog blokade koridora

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

16:46

Šef diplomatije Jermenije: Nagorno-Karabah na ivici humanitarne katastrofe zbog blokade koridora
Šef diplomatije Jermenije: Nagorno-Karabah na ivici humanitarne katastrofe zbog blokade koridora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan izjavio je danas da je situacija u Nagorno-Karabahu na ivici humanitarne katastrofe zbog Azerbejdžanaca koji blokiraju Lačinski koridor, prenosi TASS.

 "Ako koridor ne bude odmah deblokiran, humanitarna intervencija međunarodne zajednice, pre svega Ujedinjenih nacija, biće preko potrebna", dodao je Mirzojan za novinsku agenciju Armenpres.

Navodni građanski aktivisti i ekolozi iz Azerbejdžana su 12. decembra prošle godine blokirali put Stepanakert-Goris, jedini auto-put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. 

Baku je saopštio da na Lačinskom koridoru protestuju aktivisti civilnog društva protiv “nezakonite aktivnosti jermenske strane” i odbacio optužbe da proteste organizuje azerbejdžanska država.

Nagorno-Karabah formalno pripada Azerbejdžanu, ali je od okončanja rata 1994. godine pod kontrolom snaga etničkih Jermena, koje imaju podršku Jerevana. 

Tokom 44 dana teških borbi, započetih u septembru 2020. godine, azerbejdžanska vojska je porazila jermenske snage i primorala Jerevan da prihvati mirovni sporazum, u čijem je postizanju posredovala Rusija. 

Sporazumom je Azerbejdžanu vraćen znatan deo Nagorno-Karabaha, ali i neke druge oblasti  koje su jermenske snage kontrolisale od 1994. godine.

Rusija je tada razmestila oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga na najmanje pet godina, kako bi obezbedila bezbedan tranzit kroz Nagorno-Karabah, nadgledala primenu mirovnog sporazuma i pomogla izbeglicama koje se vraćaju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa